NOVA METODA IZRAČUNA

SPAS U ILEGALNIM AKTIVNOSTIMA Seks i droga podigli hrvatski BDP za 1,7 milijardi kuna

 Joško Šupić / CROPIX

Ilegalne aktivnosti, kao što su prostitucija, te šverc droga, alkohola i cigareta na godišnjoj razini vrijede 2,2 milijarde kuna, od čega na prostituciju i šverc droga otpada po oko 850 milijuna kuna, odnosno 0,28 posto BDP-a, piše Slobodna Dalmacija.

To je pokazala revizija izračuna bruto domaćeg proizvoda od 2001. do 2013. prelaskom na novu statističku metodu (ESA 2010.) i uključivanjem 25 novih stavki u BDP.

Na temelju nove metode BDP je u prosjeku povećan za 1,2 posto, tako da je prema staroj metodi u 2012. iznosio 327 mliijardi kuna, a prema novoj 330 milijardi kuna.

Najveći utjecaj na korekciju nominalnog rasta BDP-a ima drukčiji tretman izdataka za istraživanje i razvoj (0,5 posto), koje se umjesto potrošnje definira kao investicije, te uključivanje ilegalnih aktivnosti u obračun (0,7 posto).

Kako je na konferenciji za novinare ustvrdio Marko Krištof, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku, ovom revizijom realne stope rasta nisu se znatnije promijenile. Najveća promjena u stopama rasta zabilježena je 2010. kada je umjesto pada od 2,3 posto registriran pad od 1,9 posto, te u 2009., kada je umjesto minusa BDP-a od 6,9 posto zabilježen minus od 7,4 posto.

Kao što smo naznačili, iegalne aktivnosti za koje je procijenjen dohodak u ovoj reviziji obuhvaćaju distribuciju droge, prostituciju, ilegalnu proizvodnju i prodaju cigareta i duhana te ilegalnu proizvodnju i prodaju alkohola.

Procjene ilegalnog dohotka od distribucije droge temelje se na zaplijenjenim količinama opojnih droga, procijenjenoj učinkovitosti policije pri zapljeni, te cijenama droga pri ulazu u državu i pri prodaji krajnjim konzumentima.

Vrijednost tog dohotka, te ulaznih troškova ovisi o, kako je rečeno, vrsti i količini droge, čistoći uvezene droge u odnosu na čistoću droge za krajnje potrošače, vremenu nabave, podrijetlu, transportnom sredstvu, stanju na tržištu (dostupnost, represivna učinkovitost), količini pojedine kupoprodajne transakcije, duljini distribucijskog lanca i nizu mnogih drugih faktora. Prosječni dohodak od distribucije droge za razdoblje 1995. - 2012. iznosi 0,28 posto BDP-a.

Kada je u pitanju procjena ilegalnog dohotka od prostitucije, ona se temelji na procijenjenom broju prostitutki, broju radnih dana, broju klijenata dnevno, te procijenjenoj prosječnoj cijeni po usluzi.

Prema procjeni stručnjaka iz područja kriminalistike postoji općenita klasifikacija prostitucije na “profesionalnu”, “prigodnu” i “elitnu” prostituciju, a prosječni ilegalni dohodak ostvaren od prostitucije za predmetno razdoblje iznosi 0,28 posto BDP-a, piše Slobodna Dalmacija.

Nešto oštro?!

Procjene ilegalnog dohotka od ilegalne proizvodnje i prodaje vina i žestokih alkoholnih pića temelje se na rezultatima istraživanja kojima se došlo do prosječne godišnje potrošnje vina i žestokih pića, prosječnoj cijeni po litri vina za kupce za vlastite potrebe, za kupce od ilegalnih trgovaca ili preprodavača, prosječnoj cijeni po litri žestokog pića za kupce krivotvorenog proizvoda od ilegalnih trgovaca ili preprodavača i za kupce krivotvorenog proizvoda u ugostiteljstvu te procijenjenim troškovima proizvodnje. Prosječni ilegalni dohodak ostvaren od ilegalne proizvodnje i prodaje vina iznosi 0,035 posto BDP-a, a od ilegalne proizvodnje i prodaje žestokih pića iznosi 0,015 posto BDP-a.

Zapalit ćemo...

Ilegalna prodaja cigareta uglavnom se ostvaruje krijumčarenjem iz susjednih zemalja, a ilegalnu proizvodnju duhana ostvaruju domaći proizvođači. Procjene dohotka od ilegalne prodaje cigareta temelje se na procijenjenoj maloprodajnoj cijeni po komadu na crnom tržištu, zaplijenjenim količinama cigareta uvećanim za 33 posto, radi objektivizacije podataka o zapljenama i procijenjenim troškovima nabave. Prosječni ilegalni dohodak ostvaren ilegalnom prodajom cigareta iznosi 0,09% BDP-a, a prosječni dohodak od ilegalne proizvodnje duhana procijenjen je istom metodom i iznosi 0,003% prosječnoga godišnjeg BDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 21:55