DRAMATIČNA AKCIJA

Spašen život dječaku kojeg je prevezao helikopter

Mladić je imao sreće što su u Mostaru i u bolnici Rebro zatekli najveći hrvatski stručnjaci
 Sopta/CROPIX

ZAGREB, MOSTAR - Nakon prave drame 16-godišnjem Mostarcu Jozi Čuljku u subotu navečer spašen je život zahvatom na arteriji glave u Klinici za radiologiju KBC-a Zagreb.

Mladić je, naime, u subotu ujutro u Mostaru doživio epileptični napada zbog puknuća aneurizme u glavi (zadebljanje na arteriji glave koje kad pukne izaziva jaka krvarenja koja pritišću mozak). Prema riječima intervencijskog radiologa dr. Gorana Pavliše, mladić je poslije zahvata stabilno i vjeruje da će se dobro opraviti.

Operacija samo u Zagrebu

No, prije ovog zahvata kojeg su obavili dr. Goran Pavliša, anesteziolog dr. Vasilije Stambolija te ing. radiologije Hrvoje Khuner, odvijala se prava drama i utrka s vremenom u Mostaru, Splitu i Zagrebu kako bi mladić preživio teško krvarenje u glavi koje mu je pritiskalo mozak. U toj nesreći Jozo je imao sreću što su se u jednom trenutku najkompetentniji ljudi koji se bave ovom vrstom liječenja našli na pravom mjestu. Naime, u Mostaru se u blizini bolnice na kavi s prijateljem zatekao najbolji hrvatski intervencijski radiolog doc. dr. Marko Radoš, koji je tamo boravio na odmoru, odnosno posjetu roditeljima.

Pokazalo se da je to bio ključni trenutak za spas mladog života s obzirom da se u Hercegovini takvi zahvati na krvnim žilama glave ne rade, a u Hrvatskoj pak samo u KBC-u Zagreb.

Nikad nije imao smetnji

Drama mladog Joze počela je u subotu nešto poslije 10 sati ujutro kad mu je pozlilo premda prije toga nikad nije imao sličnih smetnji. Ubrzo je prebačen u mostarsku bolnicu, a ravnatelj dr. Ante Kvesić odmah je zaključio da nije riječ o epilepsiji već o nečem puno opasnijem. Netko se sjetio da je vidio doc. dr. Radoša u susjedstvu i tu je sve počelo. Pozvan je u bolnicu da kolegama pomogne u dijagnozi i s prijedlogom liječenja.

Premda dr. Radoš nije smio raditi pretragu jer nema licencu za rad u Hercegovini, on je savjetima kolegama značajno pomogao i na kraju se pokazalo da se jedina prava pomoć može dobiti u KBC-u Zagreb. Uslijedila je organizacija prijevoza te traženje liječnika koji će to obaviti. I opet sreća za mladića jer u zagrebačkoj klinici bio je dežuran baš dr. Goran Pavliša, koji uz dr. Radoša i dr. Davida Ozretića jedini radi zatvaranje arterije kod puknuća aneurizme novim metodama. No, kako doći do Zagreba? Na sreću, s hrvatskim ratnim zrakoplovstvom dogovoren je humanitarni let helikoptera koji je dobio dozvolu od vlasti BiH.

Humanitarni let

Njegovo je slijetanje na nogometno igralište NK Zrinskog na kratko prekinulo utakmicu. Međutim, ni to nije bilo dovoljno jer helikopter nije mogao direktno za Zagreb, već je krenuo put Splita. U međuvremenu odobrena je uporaba Vladina zrakoplova i napokon Jozo je oko 22 sata već bio na Rebru gdje ga je čekao tim dr. Pavliše. Zahvat je završen malo poslije 23 sata.

Kako je tekao zahvat

Mladiću ugrađeno čak 17 zavojnica

Nakon što su liječnici na Rebru vidjeli nalaze iz Mostara, krenulo se s intrevencijom koja se obavlja uz pomoć radiološkog angiografskog uređaja. Prvo je u tijelo uveden kateter kroz femoralnu arteriju (u području prepona). Kroz njega su uvedeni dodatni manji kateteri kojima se ušlo u krvne žile mozga i tamo su ugrađivane tzv. zavojnice kojima se ispunjava aneurizam kako bi se zaustavilo jako krvarenje koje je pritiskalo mozak. Jozi je ugrađeno čak 17 zavojnica. Dakako, ovaj način liječenja nije kirurški što znači da je cijela procedura za pacijneta puno jednostavnija. Istina, kod nekih je pacijenta jedini način liječenja klasična operacija sa svim rizicima koje donosi, ali Jozo je imao sreću da je izbjegne

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:07