NIJE MU BILO SPASA

Umro mladić (16) zbog kojeg je helikopter HV-a sletio na stadion u Mostaru

Helikopter HV-a sletio je na stadion usred utakmice. Iz Splita u Zagreb prebačen je Vladinim avionom
 Dnevni list / CROPIX

ZAGREB - Jozo Čuljak, šesnaestogodišnjak iz Širokog Brijega koji je zbog puknuća aneurizme u glavi prošlu subotu helikopterom MORH-a iz Mostara dovezen u KBC Zagreb, preminuo je danas ujutro zbog iznenadnih komplikacija.

Mogao samostalno disati

Iako je mladićev oporavak krenuo u dobrom smjeru, nakon što mu je zagrebački radiolog dr. Goran Pavliša u arteriju glave ugradio čak 17 zavojnica, u srijedu mu se stanje naglo pogoršalo, u četvrtak je bio cerebralno mrtav, a u petak ujutro isključeni su aparati koji su ga održavali na životu.

- U utorak mu je čak izvađen tubus i mladić je mogao samostalno disati, pa čak i komunicirati s majkom i liječnicima. No, onda se nešto dogodilo, pao je u duboku komu, a sva nastojanja da ga izvučemo nisu uspjela - rekla je dr. Ranka Štern, predstojnica Klinike za radiologiju KBC-a Zagreb.

Ovakve su komplikacije češće nakon kirurških intervencija, ali i kod interventnog radiološkog zbrinjavanja, kada se jako krvarenje u glavi nastoji zaustaviti uz pomoć zavojnica.

Otac umro prije 2 mjeseca

Što se točno dogodilo i što je uzrokovalo iznenadnu smrt mladića koji je inače bio dobrog zdravlja, neće se nikada saznati, jer njegova majka Vera odbila je obdukciju.

Tragedija je duboko potresla obitelj i rodbinu, koja je prije samo dva mjeseca na vječni počinak ispratila i Jozinog oca koji je umro od moždanog udara.

- Možete samo zamisliti kako se osjećamo. Tuga i bol. Ne znamo što se točno dogodilo, došlo je do nekih komplikacija, a zbog čega, ne znamo. Čekamo papire kako bi našeg Jozu mogli prevesti u Hercegovinu - rekla Jozina tetka.

Drama Joze Čuljka započela je u subotu navečer, kada mu je pozlilo za vrijeme utakmice Zrinjskog i Slavije u Mostaru. U 33. minuti utakmice helikopter HV-a sletio je na stadion, prevezao mladića do Splita, a potom je Vladinim avionom prebačen u Zagreb, gdje je na Rebru operiran. U zagrebačkoj bolnici oko 22 sata mladića je čekao tim dr. Gorana Pavliše, a zahvat je bio završen malo poslije 23 sata.

Mladiću ugradili čak 17 zavojnica

Tim dr. Pavliše uz pomoć radiološkog angiografskog uređaja obavio je zahvat na nesretnom mladiću. U tijelo je uveden kateter kroz femoralnu arteriju u području prepona. Kroz njega su uvedeni dodatni manji kateteri kojima se ušlo u krvne žile mozga i tamo su ugrađivane zavojnice kojima se ispunjava aneurizam kako bi se zaustavilo jako krvarenje koje je pritiskalo mozak. Jozi je ugrađeno čak 17 zavojnica. Ovaj način liječenja nije kirurški, što znači da je cijela procedura za pacijenta puno jednostavnija. (G. J.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 19:51