NERETVA POTOPILA DOMOVE

Spavamo u gumenim čizmama, a u pomoć smo zvali i ronioce

 Denis Jerković/Cropix

PLOČE - Probudila me vika i galama, jezivi glasovi ljudi govorili su mi da se događa nešto strašno. Ustao sam iz kreveta i šokirao se: voda je nezaustavljivo nadirala u moju kuću, ali i u ostale. Ljude je uhvatila panika, prebacivali su najvažnije stvari na gornje katove, donosili crpke za vodu, tražili vreće i pijesak, ali bilo je kasno - govori Ante Dugandžić Puko iz Komina, vidno uznemiren dok još jednom proživljava te trenutke kada je voda iz Neretve i okolnih brda doslovno osvojila Komin.

Policija, vatrogasci, predstavnici gradskih vlasti iz Ploča i županije, te Hrvatskih voda stigli su hitno u Komin i pokušavali organizirati obranu od poplave, međutim, malo toga se moglo učiniti. Kominjani su u očaju angažirali ronioce koji su ulazili u odvodne kanale kojima je voda iz nabujale Neretve prodirala u mjesto, gdje su pumpajući zračnice automobilskih guma pokušavali zaustaviti prodor vode.

Pločanski vatrogasci evakuirali su starije i bolesne osobe koje su bile ugrožene, a Komin je zagušila buka desetaka crpki za vodu. Jednu, kapaciteta 320 litara u sekundi, Hrvatske vode su dopremile čak iz Vukovara, što dovoljno svjedoči o ozbiljnosti situacije. Od tada Ante Dugandžić, njegova supruga Lidija, sestra Ivanka i troje djece žive u čizmama.

Podzemne vode

- Nikada ništa slično nismo doživjeli, iz kuće izlazimo samo zbog kupnje namirnica. Razina vode u kući sada je 30 centimetara, a bila je dvostruko viša. Bojim se i pomisliti kolika će biti šteta, a da ne govorim o gubicima u poljoprivredi, što mi je važan izvor prihoda - rekao je Dugandžić.

Na život u izvanrednim okolnostima proteklih dana se, silom prilika, naviknuo i Mijo Dugandžić Miše koji, također, ne izlazi iz čizama.

- Potpuno smo nemoćni. Osim oborina, nerješiv problem su nam podzemne vode protiv kojih se ne možemo boriti. Sve što se crpkama izbaci, Neretva podzemnim kanalima vrati, što dodatno deprimira ljude. Ne mogu se probiti do svoje zemlje, imam narudžbe cikle, poriluka i ostalih kultura, ali sve će mi propasti. Ni glasovati nismo mogli! - tvrdi očajni Mijo.

Vodostaj pada

Jučer se voda u Kominu počela polako povlačiti, ali sada se pojavio još jedan problem. U pojedinim dijelovima mjesta, naime, s vodom se pomiješala kanalizacija, pa osim nesnosnog smrada, prijeti i zaraza.

Slična situacija je i u Šarić Strugi gdje su mještani danonoćno ispumpavali vodu iz kuća, te u Staševici i Rogotinu kojemu prijeti urušavanje ulaza u mjesto. Dubrovačko-neretvanska dožupanica Marija Vučković i gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić neprekidno su na terenu i pomažu u organizaciji obrane i saniranju šteta. Kako doznajemo, vodostaj Neretve kod Metkovića u ponedjeljak ujutro iznosio je 370 centimetara, što je dvadeset centimetara niže u odnosu na subotu i nedjelju.

Proglašena elementarna nepogoda zbog velikih šteta

DUBROVNIK - Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić u ponedjeljak je proglasio elementarnu nepogodu za gradove Ploče (naselja Komin, Šarić Struga, Rogotin i Staševica) i Metković, te općinu Kula Norinska. Zbog poplave uslijed izlijevanja vode iz Neretve i zaobalnih voda, kao posljedice iznimno visokog vodostaja rijeke, nastale su velike štete na stambenim i gospodarskim objektima te na dugogodišnjim nasadima, poljoprivrednim kulturama i drugoj imovini građana i gospodarstva, što je bio

razlog proglašenju elementarne nepogode. Metković, Ploče i Kula Norinska dužni su u roku od osam dana od prestanka djelovanja elementarne nepogode podnijeti izvješće o poplavi Županijskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda. (Gabrijela Bijelić/ EPEHA)

Pankretić: HEP je kriv za poplave

KOSINJ - Božidar Pankretić, potpredsjednik Vlade RH, u pratnji Jadranka Husarića, direktora Hrvatskih voda, obišao je jučer poplavljeno područje Kosinjske doline u općini Perušić gdje se upoznao s teškom situacijom izazvanom velikim poplavama, najvećima u posljednjih 50 godina u slivnom području rijeke Like. Pankretić je neizravno optužio HEP da je odgovoran za opće stanje u tom području.

- Vlada traži hitan sastanak s direktorom HEP-a kako bi se riješili problemi s poplavama. Mora se znati hoće li doći do gradnje hidroakumulacije Kosinj 2, a ako ne, onda treba tražiti druga rješenja, primjerice treba podići prometnice - rekao je Pankretić koji je obećao da će Vlada popisati štete i izvršiti naknadu.

Od jučer, nakon više dana, vodostaj stagnira. Prema riječima ličko-senjskoga župana Milana Jurkovića, poplavljeno je oko 150 kuća. Pokrenuta je akcija pomoći za oko 1500 stanovnika naselja koje je voda odsjekla, neke već više od deset dana. Čamcima se prevozi voda, hrana, lijekovi, svijeće jer mnoga naselja nemaju struje, pitke vode i telefon. (Željko Popović/EPEHA )

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:33