KATASTROFALNA POPLAVA

FOTO: Potopljeni Ličani i na pogreb idu u čamcima

Voda nam je poplavila kuće, nemamo više ceste, kokoši smo preselili na tavane, kažu neki od 1.300 vodom zatočenih Ličana
 Jure Mišković/CROPIX

GOSPIĆ - Jovan Brujić, 70-godišnji umirovljenik, iz rodnog Lipovog Polja do Kosinja, gdje se dijelio kruh, mlijeko i druge potrepštine za više od 1.300 vodom zatočenih Ličana, stigao je čamcem kojeg mu je posudio poznanik, Zadranin Mile Pavlović.

Dovezao je lampione koje je voda s poplavljenog groblja donijela pred njegovu kuću, te ih odložio na mjestu gdje je prije desetak dana stajao kontejner. On je sada oko tri metra pod vodom. Ponosan je na što i u ovim uvjetima pazi na očuvanje okoliša. Mještani desetak sela i zaseoka potpuno potopljene Kosinjske doline navikli su se na nove uvjete života.

Čamci su zamijenili automobile, svijeće se pale umjesto lampi, a voda iz boce nadomješta onu iz nekorisnih bunara. Komunalni redar Marko Rast pristaje na lokalnu prometnicu koja je silom prilika pretvorena u luku, motornim čamcem. Kao i njegov sumještanin Božo Veselin, postao je taksist. Slavko Pleša gotovo je uglisirao svojim čamcem s jačom pentom na pristanište. Iz desetak kilometara udaljenog Bakovca treba mu sat vremena vožnje.

U šali kaže da se tijekom vožnje nastoji držati ceste, koja je ponegdje deset metara ispod površine vode. Milan Gledić, osim po gorivo, svijeće, kruh i mlijeko, s ocem Milom došao je i po naručenu kremu za svojeg sinčića koji će drugi tjedan proslaviti svoj prvi rođendan.

- Voda nam je ušla u kuću, pa smo preselili u staru. Automobil nam je okovala voda. Uspjeli smo kokoši preseliti na tavan i evakuirati ovce. Inače je sve u redu - priča Mile kojeg, kao niti ostale Ličane, smisao za humor nije napustio.

Oko 11 sati lokalna cesta već je bila puna brodica kad su im u susret naišla vozila Crvenog križa, Caritasa i Centra 112 s potrepštinama. Više od 400 komada kruha, jaja, mlijeka i svijeća podijeljeno je po čamcima.

- Radujte se narodi, kad čujete zvuk čamca - diže atmosferu Ivan Hodak za kojega nitko na prvi pogled ne bi rekao da je župnik župe Sv. Antuna Padovanskog u Gornjem Kosinju. - Nemamo liturgije već tri tjedna, no što ti je vjera bez dobrih djela - kaže veseli svećenik.

Prije nekoliko dana pokopao je jednog župljanina, a pogrebna povorka do groblja se, baš kao i pokojnik, dovezla u čamcima. Slavko Jurković, jedan od vodenih taksista, prvu pošiljku pomoći ostavio je kod ugostitelja Ivana Klobučara. Htio je gazda počastiti pićem, no voda mu je gotovo progutala šank. U zadnji čas je spasio kobasice i pršute. Ipak, stradalo je nekoliko janjaca.

- Dobro je, barem više ne raste. Majka Antonija suznih očiju sjela je neki dan u čamac. Otpremili smo je na Krk kod kćeri - ispričao je.

Koliko je život u Kosinju normalan možda najbolje ilustrira podatak da je mjesni poštar Ivanu čamcem dopremio poštu, ironije li, donio mu je račune za struju, vodi i telefon, za blagodati koje mu je uzela voda koja je “pobjegla” iz akumulacijskog jezera Kruščica.

Do starice Milice Paripović ne može se doći niti čamcem, jer je dislocirana oko dva kilometra od prvih kuća, te cestovnih, ali i riječnih puteva. Potrepštine za nju preuzeo je Mile Štakić-Crni iz Mlakve, sela koje je voda podijelila na čak sedam dijelova. U ekipi koja je dijelila pomoć bio je i Perušićanin Ivan Šimatović.

Dok smo u dubini, podno čamca, gledali potopljene prometne znakove, nailazili na stupove elektromreže čiji vrhovi tek vire iz vode, kao i krovove nižih kuća, podsjetio je na staru narodnu pjesmu ovih krajeva: “ Kosinjani, blago li je vama, kad vam voda tira miše s poda (tavana)”.

'Nema gladnih niti opasnosti za mještane'

- Nema mjesta panici, sve je pod kontrolom. Nema gladnih niti opasnosti za mještane. Svima smo na raspolaganju – rekao je Drago Hećimović, načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje koji sa DUZS-ovcem Josom Živkovićem koordinira opskrbu poplavljenima na kosinjskom području. Pomaže im Katarina Milković koja je kad nema poplava voditeljica ovdašnjeg turističkog ureda. Posebnu brigu, kaže, vode o dvije bebe i šezdesetak djece. Iako se ne očekuje novi vodeni val, kod župnika Ivana Hodaka osigurana je prostorija s dvadesetak kreveta ukoliko hitnih evakuacija narednih dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:28