NESTALI ZA 90 SEKUNDI

SPEKTAKULARNA PLJAČKA U CENTRU ZAGREBA Kako su trojica naoružanih pljačkaša usred bijela dana kladioničarima odnijeli gotovo pola milijuna kuna!

 
 Tomislav Krišto / CROPIX

Vozilo kladionice SuperSport zaustavio se u ponedjeljak oko 15.30 sati ispred drive-in bankomata u sklopu Erste banke u Lučićevoj ulici u Zagrebu.

Dvojica zaposlenika G. N. (57) i D. Ć. (27) tamo su planirali položiti utržak. Bio je to znak za start trojici nepoznatih pljačkaša da krenu u akciju. Naoružana tročlana banda zaustavila se u tamnoplavom Mercedesu njemačkih tablica tik iza vozila kladionice. Dok je jedan od djelatnika SuperSporta uzimao torbu s novcem koji je trebao biti položen na bankovni račun tvrtke, dva su pljačkaša dotrčala do njih s puškama u rukama.

Šokirani svjedoci Jednog od djelatnika prisilili su da klekne na pod, a pritom su svima koji su svjedočili tom filmskom prizoru naredili da budu mirni. Banda se potom s plijenom od gotovo 450 tisuća kuna udaljila u nepoznato i policija za njima još uvijek intenzivno traga. Sve ovo se odvijalo pred očima zaposlenika kafića u sklopu banke, koji si je toga trenutka priuštio čik pauzu. No o samom incidentu koji se odvio na pet metara od njega konobar nam ništa nije želio reći da ne bi, kako nam je objasnio, po nalogu policije ugrozio istragu.

Ali filmskoj pljački, unatoč vjetru koji je strahovito puhao cijeli dan, svjedočili su još neki građani koji rade u susjednom neboderu Eurotower. Oni su nam rekli da je cijela akcija potrajala najviše minutu i pol.

Vrebali žrtve

- Iz Mercedesa su sa suvozačeve strane i sa stražnjeg desnog sjedišta izletjela dvojica pljačkaša. Djelovali su agresivno onako naoružani i maskirani. Imali su puške. Jesu li bile prave ili vjerodostojne igračke, tko će ga znati. Čim je jedan od njih dvojice uzeo torbu s novcem, razbojnik mu je uperio oružje te ga natjerao da klekne. Sledila nam se krv u žilama. Prvo nismo shvaćali što se događa. No onda je jedan od njih dvojice povikao: ‘Lezite! Samo budite mirni’.

Na tren je izgledalo kao da je tog zaposlenika prislonio i na haubu auta. Nakon što su uzeli torbe s tada još neutvrđenom količinom novaca, sjeli su u svoj Mercedes u kojem ih je čekao vozač s nogom na papučici gasa. Samo su odjurili niz ulicu, a dečki su se tresli kao šiba, a kako i ne bi. Zamislite koliki je to bio stres za nas koji smo to gledali sa strane, a kako je tek bilo njima. Policija je vrlo brzo došla - ispričao je za Jutarnji jedan od zaposlenika iz obližnjeg Eurotowera koji se našao na poprištu pljačke.

Cijelu lopovsku akciju, kao i sam bijeg s plijenom, snimile su nadzorne kamere poslovnice Erste banke ispred koje se sve dogodilo, kao i videonadzori na stupovima javne rasvjete te raskrižja Lučićeve ulice s Ulicom grada Vukovara. Dok smo razgovarali s ljudima, u razmaku od samo pola sata, bile su tri različite dostave novca na sporni drive-in, i to redom zaštitarskih tvrtki, pa se ne može isključiti da su pljačkaši čekali odgovarajuću, ranjiviju i slabije štićenu metu s novcem. Također se ne može isključiti da su pljačkaši pratili žrtve do mjesta pohrane novca, no vjerojatnije je da su dobili dojavu ili, pak, vrebali potencijalne žrtve.

Sakrili auto

Iz PU zagrebačke kažu da je kriminalističko istraživanje u tijeku, a kako to obično biva u ovakvim situacijama, lopovi su, da bi zametnuli tragove, automobil kojim su se koristili u bijegu negdje na osami možda sakrili i zapalili.

U obzir treba uzeti i mogućnost da je Mercedes prethodno ukraden te da su na njega namontirane eventualno i lažne registarske oznake. Pred policijom je veliki izazov rješavanja slučaja, baš kao što je bila i pljačka u susjednom neboderu, jedan kućni broj dalje, kada je iz tvrtke Moro&Kunst u Eurotoweru pljačkaš s ružom, Roman Stunkovič iz Slovenije, uz prijetnju oružjem iz sefa ukrao zlato vrijedno 1,8 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 10:11