TURIZAM

ŠPICA SEZONE NA POMOLU, A UGOSTITELJI NA MUKAMA ZBOG MANJKA RADNIKA 'Šljakamo po 14 sati, po 6 nas spava u šupi, a čude se zašto im se nitko ne vraća'

Ilustracija
 Željko Tutnjećvić / Dubrovački Vjesnik

Sezona je u punom zamahu, a Dubrovniku nedostaje čak 2 tisuće sezonaca koje vlasnici turističkih i ugostiteljskih objekata bezuspješno traže još od početka sezone, piše Slobodna Dalmacija. Razloga je sigurno više, ali se mogu potražiti i u razgovoru s radnicima u dubrovačkim ugostiteljskim objektima koji već godinama rade u Gradu, a došli su iz Slavonije, Zagreba ili susjedne Bosne i Hercegovine.

'Cijede nas dok mogu'

– U Dubrovniku je svaki bolji prostor pretvoren u apartman, a nas smjeste gdje stignu, najčešće u prepravljene šupe. Obećavaju rad 8-10 sati, a već treći dan počinje full drill, traže i po 14 sati. I čude se što im se iduće sezone nitko ne vraća, nego moraju tražiti sve nove radnike. Nisu glupi, znaju razlog, ali guraju i cijede dok mogu – priča jedan od dubrovačkih sezonaca koji je za poslom u Dubrovnik potegao iz Slavonije.

Njegov kolega konobar iz srednje Bosne priča:

– Ustajemo rano ujutro, a spavati idemo jako kasno. Smještaj je kao jack-pot: spavamo po kućama i stanovima u Rožatu, Mokošici, Šumetu, Brgatu i nekim mjestima bez turističke perspektive, dijelimo kuhinju i banj, plaćamo po 200 eura – govori mladi konobar i ne krije da razmišlja o odlasku u Irsku ili Njemačku gdje su uvjeti puno bolji, piše Slobodna Dalmacija.

Vlasnici ugostiteljskih objekata pokušavaju naći smještaj i na Ivanici u susjednoj Bosni i Hercegovini. Međutim, nije to najbolje rješenje zbog predugog čekanja na graničnom prijelazu. Postavlja se i pitanje što će tek biti kada se završe hotelski kompleksi u Kuparima i Platu.

'Ne radi samo onaj tko neće'

– U gradu ne radi samo onaj tko neće, ali su nužni uvoz radne snage i niži PDV na hranu. Država to mora učiniti ili stagniramo. Zbog veće plaće s juga Hrvatske već cijele obitelji odlaze u EU. Na razini grada Ceh ugostitelja mora naći rješenje: uz burzu rada još nije ni započeta gradnja planiranog objekta za sezonce, a sjetimo se bivše države koja je za učenike Ugostiteljske škole izgradila dom, ali je potom pretvoren u hotel. Tada su konobari imali status gospara, a danas im je znatno teže. Ako mi ugostitelji ne učinimo nešto ključno da se stanje popravi, struka će teško opstati, još teže napredovati – kaže član Hrvatske udruge poslodavaca Stjepan Perić.

Problema su svjesni i u političkim krugovima u Dubrovniku pa gotovo da i nema političke opcije u Gradu koja u sklopu svog izbornog programa na nedavno održanim lokalnim izborima nije uvrstila rješenje problema smještaja na području Dubrovnika. Nakon osam godina, na čelo Grada se vratio HDZ, a novi gradonačelnik Mato Franković nedavno je išao na Ivanicu, te je nakon povratka kazao kako je moguća suradnja sa susjednom BiH u rješavanja ovog problema jer je stanovanje u BiH puno jeftinije nego u Dubrovniku.

Srđ je Grad: Dubrovnik je otvorio svoju Pandorinu kutiju

Nedavni obilazak gradonačelnika Mata Frankovića Ivanici u njegovoj misiji da osigura smještaj sezonskoj radnoj snazi u Dubrovniku, prema njegovim riječima, trebao bi rezultirati jednim 'mekšim' graničnim režimom upravo za one zaposlene u Dubrovniku koji bi u susjednoj BiH imali svoj sezonski smještaj. I dok se ova 'prekogranična' akcija tumači kao izraz odrješitosti mladoga gradonačelnika da riješi ovaj problem, 'Srđ je Grad' upravo u ovoj situaciji vidi svu ironiju i apsurdnost priče o onih obećanih 1500 radnih mjesta na Srđu. Pitamo se – kome su uopće namijenjena ta radna mjesta!?

– Dubrovnik je otvorio svoju Pandorinu kutiju i svi ćemo mi vrlo brzo biti višak u svome gradu. Upamtimo to dok se još možemo kupati u moru prepunom fekalija, na plažama na kojima uskoro nećemo imati pristupa – naveli su u priopćenju 'srđevci'.

Nije bolje ni izvan grada: U sobi pet-šest radnika

Ugostitelji i hotelijeri trebaju i čistačice koje, na kopnu, plaću više nego duplo podebljaju radom u fušu. No, nitko se ne javlja za mjesto čistačice na otocima jer je tamo fuš skoro pa nemoguće naći, a plaća od samo 3500 kuna doista je premala, osobito kad dio ide za smještaj.

Sezonci pričaju da je smještaj još kako tako moguće naći u Župi dubrovačkoj, ali je nemoguća misija u Konavlima: pojedini vlasnici prilagodili su stare kuće koje iznajmljuju za smještaj i za 14 osoba koje spavaju po 3-6 u svakoj sobi!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:01