AFERA U VSOA-i

‘Špijunski skandal izbio zbog čovjeka koji je ‘izvisio‘, a makinacije čak nisu ni glavni problem‘

Slučaj nezakonitog prisvajanja dnevnica i smjena ravnatelja VSOA-e mogli bi izazvati novi sukob premijera i predsjednika

Ivica Kinder

 Dragan Matić/Cropix

General Ivica Kinder, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, pao je zbog običnog kokošarenja svojih djelatnika i činjenice da u sedam godina, koliko je na čelu Agencije, nije uspio uspostaviti sustav poslovanja i djelovanja koji će spriječiti nezakonito postupanje, tvrde sugovornici Jutarnjeg lista dan nakon što je predsjednik Republike Zoran Milanović pokrenuo postupak razrješenja ravnatelja VSOA-e.

Naši sugovornici iznenađeni su činjenicom da je predsjednik povukao taj potez jer se ipak očekivalo da će Kinderu biti omogućeno da završi svoj drugi mandat koji mu istječe sljedeće godine i tada u tišini ode s čelnog mjesta Agencije. No, prema svemu sudeći, predsjednik i njegovi savjetnici, prije svega savjetnik za vojna pitanja Dragutin Lozančić, odlučili su radikalno presjeći ovu situaciju i dovesti novog čovjeka na čelo Agencije.

Nesređeni odnosi

Naime, prema riječima naših sugovornika, slučaj nezakonitog prisvajanja dnevnica samo je vrh problema unutar Agencije koji se gomilaju godinama. Prema njihovim riječima, glavni i osnovni problem su nesređeni međuljudski odnosi i brojne struje unutar nje, od kojih svaka gura svoje interese. Upravo to Kinder svih ovih godina nije uspio riješiti i postaviti Agenciju na zdrave noge. Prema našim informacijama, iznos koji je prisvojilo nekoliko djelatnika VSOA-e i zbog čega je pukla cijela afera nije ni približan iznosu od dva milijuna kuna kojim se barata u javnosti.

Riječ je o punom manjem iznosu novca od dnevnica koji su za putovanje u misije u Libanon, Poljsku i Litvu prisvajali djelatnici VSOA-e, a za što nisu imali zakonsko pokriće. Osim što se nezakonito prisvajao novac, problem je i u činjenici da se takvo što dogodilo i da se unutar Agencije prešutno takav sustav ponašanja dopuštao. Osim toga, kako saznajemo, cijeli slučaj prijavio je jedan od djelatnika ne zato što se s tim nije slagao, nego zato što on nije mogao sudjelovati u tim makinacijama, a to dodatno ukazuje na loše stanje unutar Agencije.

Nakon što je predsjednik Milanović pokrenuo proces razrješenja generala Kindera na potezu je premijer Andrej Plenković koji mora razrješenje supotpisati, a prije toga može se mišljenje o razrješenju zatražiti od saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Iz Vlade nema nikakvih naznaka kako će premijer reagirati na ovaj prijedlog. Zasad je samo poručeno kako će se o izvješću Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnosti i prijedlogu predsjednika izjasniti sljedeći tjedan. Ako ne bi prihvatio prijedlog za razrješenje, suočio bi se sa žestokim napadima da podržava korupciju i protuzakonite radnje.

Izbor nasljednika

U slučaju da podrži predsjednikov prijedlog, otvara se pitanje Kinderova nasljednika. Prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, kandidata za ravnatelja VSOA-e predsjedniku i premijeru predlaže ministar obrane. S obzirom na sada već višegodišnji sukob predsjednika, premijera i ministra obrane, mnogi očekuju novi žestoki sukob oko imenovanja novog čelnika VSOA-e. No, s druge strane treba podsjetiti kako su se predsjednik i premijer bez problema prije dvije godine dogovorili oko imenovanja Danijela Markića za ravnatelja SOA-e. Ipak, tada se nije birao novi čovjek, nego je Markić dobio novi mandat.

Sada će se njih dvojica, ako Plenković prihvati razrješenje, trebati dogovoriti oko posve novog imena, a to bi moglo ići dosta teško. U ovom trenutku nema naznaka tko bi mogao biti kandidat za tu poziciju. Prema ustrojbenom mjestu, na čelo Agencije mora doći časnik u činu generala. Prema riječima naših sugovornika, pred njim će biti težak zadatak da reorganizira VSOA-u koju već desetljećima potresaju financijski i kadrovski skandali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:50