STRAH OD ZARAZE

SPLIĆANI U STRAHU NAVALILI NA CJEPIVO PROTIV OSPICA 'Dolaze nam roditelji koji su se dvoumili, sad su shvatili što je dobro za njihovu djecu'

 
Ilustracija
 Valentin Flauraud / REUTERS

U Splitu vlada potražnja za cjepivom Priorix, koje se koristi protiv ospica, rubeola i zaušnjaka.

Gotovo svi žele cijepiti svoju djecu kako bi ih zaštitili od mogućeg obolijevanja, prvenstveno od ospica, koje mogu biti smrtonosne (u Srbiji je od njih umrlo 15 ljudi), piše Slobodna Dalmacija.

- Cjepiva ima dovoljno i moram istaknuti kako mnogi roditelji sad žele cijepiti svoju djecu. Očito su na njih utjecala nedavna događanja u Dubrovniku, gdje je bilo slučajeva zaraze ospicama. Roditelji malo strahuju zbog vrućine koja vlada na području Dalmacije, odnosno da zbog toga djeci nakon cijepljenja ne poraste tjelesna temperatura. No moram istaknuti kako dosad nismo imali niti jedan slučaj ozbiljnijih nuspojava - rekla je dr. Snježana Kapor-Jeričević, poznata splitska pedijatrica.

Split, 220514.
Snjzana Kapor Jericevic doktporica pedijatrije na splitskom djecijem dispanzeru.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunovic / CROPIX
dr. Snježana Kapor-Jeričević

Posljednji slučajevi ospica u splitskoj blizini (Hercegovina, Dubrovnik) daju naslutiti da će svi roditelji u Splitu koji dosad nisu cijepili svoju djecu to učiniti u strahu od moguće epidemije.

Klinička slika

- Nažalost, nije tako. Još uvijek ima roditelja tvrdokornih stavova koji izbjegavaju cijepiti svoju djecu i uopće ne žele razgovarati o cijepljenju. Mi ih i dalje nastojimo privoljeti na cijepljenje, za dobro njihove djece, no opiranja su velika. Ipak, kao što sam već rekla, dolaze nam roditelji koji su se dvoumili i sad, valjda u strahu, pristaju cijepiti djecu. Nadam se kako se većina roditelja osvijestila i da su shvatili što je dobro za njihovu djecu - ističe dr. Snježana Kapor-Jeričević.

Inače, još se sa sigurnošću ne može reći je li dvoje djelatnika Opće bolnice Dubrovnik zaraženo ospicama, iako klinička slika upućuje na to. Bolest se na dubrovačkom području, gdje je najmanja procijepljenost u Hrvatskoj, pojavila nakon što ih je mlađi muškarac "uvezao" najvjerojatnije s Kosova, gdje je boravio prije dolaska u Dubrovnik, piše Slobodna Dalmacija.

- Naši djelatnici najvjerojatnije imaju ospice jer na to upućuje klinička slika, ali potvrdu za to očekujemo tijekom srijede. Zanimljivo je da oni uopće nisu bili u direktnom kontaktu s oboljelim muškarcem koji je 'donio' ospice u Dubrovnik. Žena, jedna od potencijalno zaraženih pacijenata, koja ima blažu kliničku sliku, nalazi se na kućnom liječenju, dok je muškarac zbog teže kliničke slike hospitaliziran. Niti jedno od njih nije životno ugroženo - rekao je Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:21