SVINJSKA GRIPA

Split: Preminuli bolesnik zarazio i svog liječnika

Liječnikov je nalaz na pandemijsku gripu pozitivan, no radi se o blagim simptomima
 Nikša Stipaničev/Cropix

SPLIT - Liječnik s Jedinice intenzivnog liječenja KBC-a Split, koji je liječio i bio u kontaktu s preminulim L.M. (61) iz Splita, također je obolio od svinjske gripe, piše Slobodna Dalmacija .

Prema neslužbenim informacijama, liječnikov je nalaz na pandemijsku gripu pozitivan, no radi se o blagim simptomima. Zaposlenik splitske bolnice već je dobio 'tamiflu' koji je uzeo preventivno i prije no što je doznao za pozitivan nalaz.

Nadalje, od dvije trudnice koje su u srijedu primljene na Zarazni odjel splitske bolnice sa simptomima svinjske gripe jedna je puštena na kućnu njegu, a druga zadržana iz opreza jer je u 26. tjednu trudnoće i ima visoku temperaturu.

- Zadržana je u bolnici zbog posebnog stanja. Kod nje trenutno nema nikakvih komplikacija vezanih uz gripu. Ima visoku temperaturu, bolove u mišićima i jaki kašalj. Moram, međutim, istaknuti kako dijete nije ugroženo budući da virus ne prodire u krv - rekao je dr. Nikola Bradarić, voditelj Odjela za infekcijske bolesti KBC-a Split.

Od 3. srpnja do danas registrirano je 585 prijavljenih slučajeva oboljelih od svinjske gripe, a koliki je stvarni broj, znat će se tek kad epidemija prođe.

Novih šest slučajeva svinjske gripe potvrđeno je na šibenskom području, ali nitko od zaraženih nema teži oblik nove gripe niti bilo kakve komplikacije da bi bio zadržan na bolničkom liječenju.

Među zaraženima virusom H1N1 najviše je srednjoškolske i osnovnoškolske djece, a posljednjih dana raste broj zaraženih u Sinju i Trogiru. Liječnici su nakon sastanka kriznog stožera pozvali građane da se cijepe protiv sezonske i svinjske gripe s obzirom na to da već imamo zabilježenih težih oblika bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:05