SEZONA VIRUSA

Split: Zbog svinjske gripe zatvorena gimnazija

 Niška Stipaničev/CROPIX

SPLIT - Zbog iznimno velikog broja oboljelih učenika sa sumnjom da su zaraženi virusom svinjske gripe H1N1 splitska privatna gimnazija 'Kraljica Jelena' u četvrtak i petak neće održati nastavu. Poruka je to jutros upućena roditeljima iz ravnateljstva škole nakon što je u srijedu s nastave zbog zdravstvenih teškoća, ugalvnom respiratornih te grlobolje i povišene temperature, izostalo čak 60 od ukupno 160 učenika te škole.

Specijal Jutarnjeg lista: Svinjska gripa u Hrvatskoj

- Iako ne mislim da je stanje u školi posebno alarmantno, odluku o prekidu nastave donijeli smo preventivno jer je broj oboljelih učenika sa 20, koliko ih je izostalo pred četiri dana, danas porastao na 60 - kazao nam je Ivan Plazibat, osnivač i predsjednik Savjeta gimnazije 'Kraljica Jelena'.

Prema njegovim riječima, kod samo jednog učenika trećeg razreda dijagnosticiran je virus H1N1, no nije isključeno da među oboljelom djecom ima više zaraženih. Čak i četiri nastavnika imaju temperaturu i simptome opće malaksalosti - dodaje Plazibat.

- Premda ne možemo suditi koliko je djece dobilo virozu, a koliko ih je oboljelo od gripe, zbog tendencije stalnog povećanja oboljelih odlučili smo na dva dana prekinuti nastavu. Kako potom slijedi vikend, nastavlja Plazibat, nadamo se da će ponedjeljak ipak donijeti bolju zdravstvenu sliku u školskim klupama 'Kraljice Jelene'.

Podsjetimo, posljednjih desetak dana svinjska gripa nije poštedjela ni druge učenike splitskih osnovnih i srednjih škola. Među oboljelima su učenici Prve, Druge i Pete gimnazije, OŠ Meje i kaštelanske OŠ Bijaći, no kod svih oboljelih radilo se o lakšem tipu oboljenja i nitko nije hospitaliziran.

Beškerova riječ dana: Gripa

Zatajili mu organi, a u bolnicu došao s kašljem i temperaturom



SPLIT - Stanje 61-godišnjeg Splićanina L. M. oboljelog od virusa svinjske gripe (H1N1) izuzetno je teško - rekao nam je dr. Ante Ujević, voditelj Odjela za intenzivno liječenje i anesteziju splitskog KBC-a. Oboljeli je prvi pacijent u Hrvatskoj koji je završio na Jedinici za intenzivno liječenje, gdje mu se liječnici bore za život. Pacijent ima obostranu upalu pluća, zatajenje bubrega i cirkulacije. Diše uz pomoć umjetnih pluća, priključen je na 24-satnu dijalizu, prima potporu za rad srca i cirkulaciju.

- Oboljeli je stigao s kašljem, temperaturom i općim lošim stanjem. Imao je blago povišeni tlak i bez drugih teškoća. Bolest se brzo širila - rekao je dr. Ujević. Kaže kako je poznato da su obolijevanju od gripe skloniji kronični bolesnici, no ovaj pacijent nije imao takvih problema. Ujević napominje da se od gripe uvijek umiralo. - Danas je smrtnost znatno manja i smatram da je histerija oko svinjske gripe napuhana - kaže dr. Ujević. (M. Ra. / EPEHA)

Splitska privatna gimnazija „Kraljica Jelena“ elitna je splitska gimnazija s općim programom prilagođenim modernom europskom obrazovanju. Gimnazija broji osam razreda s po 20 učenika, a pohađaju je uglavnom djeca imućnijih roditelja što i ne čudi, ako se zna da je cijena godišnje školarine 20.500 kuna za učenike prvih i drugih razreda, dok stariji trećaši i četvrtaši svoje godišnje obrazovanje plaćaju 22.800 kuna. U prvoj generaciji maturanata te škole bio je sin Tonćija Huljića i Doris Dragović, a u istoj je školi maturirala i Neva, kći Željka Keruma. U klupama Kraljice Jeline i danas sjede djeca poznatih splitskih poduzetnika među kojima je i sin Juroslava Buljubašića.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 09:36