POLICIJA ZARADILA PRIJAVU

Splitski policajac o nasilju nad gay osobama: 'Znamo kako je taj problem riješio Hitler'

Šest djevojaka pretučeno je na Bačvicama, a policija nije privela napadače

Nakon jučer objavljenog teksta u Jutarnjem listu o homofobnom fizičkom i verbalnom napadu na šest djevojaka u Splitu te nekorektnom postupanju policije u tom slučaju, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić pokrenula je antidiskriminacijski postupak te uputila žuran upit o tom događaju Ravnateljstvu policije.

Napadnute djevojke obratile su se pravnom timu Iskoraka i Kontre, koji će prijaviti policajce koji su se ponijeli neprofesionalno i protuzakonito, kaže Sanja Juras iz udruge Kontra i ocjenjuje postupanje policije sramotnim.

Njihov će pravni tim podnijeti kaznenu prijavu protiv napadača ukoliko to nije napravila policija.

Podsjetimo, šest je djevojaka napala skupina muškaraca, zbog toga što su pretpostavili da su lezbijke, na plaži Bačvice u nedjelju u 4.30 sati.

Dvije su dobile niz udaraca šakama i nogama po glavi i tijelu, a jednu od njih su i cipelarili dok je bila na podu. Sve su ih gurali, vrijeđali i prijetili govoreći im: “Lezbače, svi ste vi bolesni, sve vas treba ubiti”. Pozvale su policiju, ali dvojica policajaca koji su došli na mjesto događaja nisu priveli napadača koji jedini nije pobjegao.

Štoviše, djevojke kažu da ga je policajac oslovio prezimenom, a napadač je pred policijom prijetio djevojkama: “Tukli smo vas prošle godine na Prajdu, tući ćemo vas opet”. Kada je jedna od djevojka prigovorila policajcima zašto to dopuštaju, policajac ju je odgurnuo tako da je pala.

Napadač im je rekao i da ne zna zašto su zvale policiju, kada im policija neće pomoći. Otišle su u policijsku postaju kako bi prijavile napad, ali su ih policajci omalovažavali i nisu ih ozbiljno shvaćali kada su rekle da se radi o zločinu iz mržnje. Djevojci koja se žalila na ponašanje policajaca koji su došli na očevid policajac je zaprijetio da će joj “opaliti trisku”.

Nasilje motivirano homofobijom nije rijetko u Splitu, ali se rijetko prijavljuje ili žrtve prešućuju pravi motiv napada. Jedan od razlog za to je upravo ponašanje policije prema žrtvama.

Matea Popov iz Zagreb Pridea je u sklopu Centra za LGBT ravnopravnost sudjelovala u edukaciji policijskih službenika o suzbijanju nasilja protiv LGBT osoba i kaže da je načelno zadovoljna suradnjom s policijom, iako se upravo u Splitu za vrijeme edukacije dogodilo da je jedan od policajaca iz Odsjeka za terorizam i ekstremna nasilja komentirao: “Mi znamo kako je taj problem riješio Hitler”.

Glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske Marina Kraljević Gudelj pozvala je napadnute djevojke da u Policijskoj upravi daju izjavu o postupanju policije kako bi se moglo utvrditi što se dogodilo i u skladu s tim intervenirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:37