ŠOKANTAN PODATAK

Splitski srednjoškolci prvaci Europe u - opijanju: Intenzivno pije čak 40 posto učenika

Polovica momaka i nešto više od četvrtine cura probala je neki oblik droge dok trećina splitskih srednjoškolaca svakodnevno puši

Čak 40 posto učenika i 18 posto učenica splitskih srednjih škola sklono je čestom opijanju, što je debelo iznad europskog prosjeka. Usporedbe radi, u Europskoj uniji najveći postotak čestog opijanja imaju Šveđani (26 posto), koji, eto, našim mladim ispičuturama nisu ni do koljena, piše Slobodna Dalmacija .

Nadalje, gotovo polovina momaka (njih 44 posto) i nešto više od četvrtine cura (26 posto) probala je neki oblik droge (marihuana, hašiš, speed, ecstasy, LSD itd.), što je otprilike slično kao i kod adolescenata u drugim zemljama EU-a. Trećina splitskih srednjoškolaca svakodnevno puši, dakle puno više njih u usporedbi s vršnjacima u drugim europskim državama.

Sve ove podatke istražio je i u prestižnom američkom znanstvenom časopisu ”Substance Use and Misuse” koncem svibnja objavio Toni Modrić (23), izvrsni student pete godine kineziologije, dobitnik Rektorove nagrade te gradski stipendist.

Tonijev znanstveni članak dugoga naziva “Upotreba i zloupotoreba alkohola, cigareta i droge među 17 i 18-godišnjim hrvatskim adolescentima: odnos sa školskim uspjehom i bavljenjem sportom” objavljen je u suradnji s njegovim profesorima i mentorima Natašom Zenić i Damirom Sekulićem, a nastao je nakon što je obavio istraživanje na uzorku čak od 500 splitskih srednjoškolaca završnih razreda.

- Toniju je pošlo za rukom ono što nije ni jednom drugom studentu s područja društvenih znanosti u Hrvatskoj. Objavio je rad u inozemnom časopisu koji se citira u Current Contentsu. Uredništvu časopisa do kraja smo skrivali činjenicu da on još nije diplomirao, jer je neobično da je student prvi autor u časopisu te razine i ne znamo kako bi urednici reagirali da su to znali od početka.

Takav rad je inače uvjet za obranu doktorske disertacije, a njemu će biti magistarski rad - ističe njegov mentor Damir Sekulić, dodavši da je riječ o iznimno marljivu studentu, koji je uložio sate i sate rada na ovom istraživanju.

Inače, Toni i njegov kolega Šime Veršić, koji je također dobitnik Rektorove nagrade, već dvije godine s velikim uspjehom sudjeluju u međunarodnim studentskim znanstvenim natjecanjima u zemlji i inozemstvu, tako da je ovaj članak praktički samo zadnje u nizu njegovih znanstvenih postignuća. Sam Toni kaže da je uživao u svemu ovome.

U razgovoru se doima kao iznimno skroman momak, tek je na naša potpitanja otkrio da je svojevremeno bio juniorski kapetan u NK “Split”, a sada radi kao instruktor fitnesa u Centru “Guliver Energija” i privodi petu godinu studija kraju. Od već poznatih podataka da su djevojke generalno bolje učenice, da manje konzumiraju supstancije, ali i da se manje bave sportom od muških kolega, puno su važniji podaci o povezanosti konzumiranja supstancija sa školskim uspjehom i bavljenjem sportom.

- I kod muškaraca i kod žena postoji negativna povezanost korištenja supstancija i uspjeha u školi. Drugim riječima, oni koji više piju, puše i koriste droge, imaju lošije ocjene, lošije vladanje, te više izostaju iz škole. Međutim, kod muškaraca se sport pokazao kao protektivan faktor za korištenje supstancija, dok je kod žena situacija obrnuta. Ova razlika među spolovima je vrlo indikativna i upravo je to ono što treba detaljnije istražiti u budućim istraživanjima - kaže Toni te ističe da mu je želja upisati poslijediplomski.

ORIGINALAN TEKST PROČITAJTE OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:53