SPORNA NABAVA

SPREMA SE AKTIVACIJA BANKOVNE GARANCIJE: MORH zbog lošeg materijala odbio veliku pošiljku gaća, trenitki i majica za vojnike

Damir Krstičević
 Damir Krajac / HANZA MEDIA

“Ovo je godina fizičkih aktivnosti i športa te spremnog i aktivnog hrvatskog vojnika. Stoga smo prvi put nabavili jedinstvenu športsku opremu za sve pripadnike OSRH”, rekao je prije petnaestak dana ministar obrane Damir Krstičević.

No, godina aktivnog hrvatskog vojnika i jedna dobra ideja zapela je na samom početku - baš na nabavi sportske opreme.

Ministarstvo obrane prošle je godine ugovorilo nabavu 16.300 kompleta sportske opreme za sve pripadnike Oružanih snaga u vrijednosti od 27,4 milijuna kuna. Komplet čine sportska majica i gaće, trenirka i tenisice. Dio je isporučen, no ugovorene trenirke te dio majica i gaća nije i veliko je pitanje kada će. Prema našim informacijama, pogrešno je isporučen dio sportskih gaća i majica te nedostaje nekoliko stotina ženskih dijelova.

MORH je nabavu trenirki ugovorio s tvrtkom Trgostil iz Donje Stubice, u vlasništvu Čakovečkih mlinova. Prijem trenirki, ali i gaća i majica već je nekoliko puta odbijen jer materijal od kojeg su napravljeni ne odgovara propisanom, a ni brojevi ne odgovaraju traženim veličinama. Uz to, javno nije poznato tko u Hrvatskoj šiva te trenirke, jesu li proizvođači platili porez i doprinose. U natječaju nisu naveli tko će im biti podizvoditelji te nisu dokazali njihovu, a time i svoju sposobnost za realizaciju posla. Prema posljednjim informacijama, Ministarstvo je zbog kašnjenja u isporuci spremno aktivirati bankovnu garanciju zbog neurednog izvršenja ugovora.

Postupak nabave trenirki za vojnike jedan je od najboljih primjera što se događa kada je glavni kriterij za nabavu najniža ponuđena cijena. Ministarstvo obrane nabavu sportske opreme pokrenulo je početkom prošle godine. Testirani su materijali, krojevi, boje. Odabrana je trenirka sive boje, ali je odbijena nabava gotovog proizvoda te se inzistiralo na šivanju.

U svibnju 2017. raspisan je natječaj i javilo se pet domaćih tvrtki – Trgostil, Rost Šport, Naftalina, Hemco i Galeb. Samostalni sektor za postupke javne nabave vrijednost nabave je procijenio na 7,6 milijuna kuna, a na natječaju je Trgostil dao najnižu ponudu - 5,6 milijuna. Ugovor je potpisan, a problemi su nastali već na prvim testnim modelima. Kako je tražena jedinstvena muško/ženska trenirka, odmah je primijećeno da veličine ne odgovaraju traženim brojevima. Nakon laboratorijskih analiza utvrđeno je i da sastav materijala ne odgovara traženom.

No, prije nego što je analiza materijala izrađena, izdvojeno je 300 sportskih kompleta za hrvatski kontingent u Litvi. Naime, ministar obrane posjetio je vojnike 20. prosinca 2017. te im odnio sportsku opremu. Nekoliko dana poslije stiglo je laboratorijsko izvješće da oprema ne zadovoljava.

Testiranje sportskog kompleta traje već skoro dva mjeseca, ali tražena kvaliteta materijala nije dostignuta. MORH je odbio laboratorijsko testiranje materijala u Istanbulu jer izvješće nije izdala akreditirana institucija u Hrvatskoj. U MORH-u su stoga odlučili aktivirati bankovnu garanciju zbog nepoštivanja ugovora, a razmatra se i nabava trenirki kod drugog proizvođača, što bi platio Trgostil, te raskid ugovora. To bi se najvjerojatnije realiziralo pokaže li još jedna analiza da materijal ne odgovara.

U Ministarstvu šturo odgovaraju da je ugovor sklopljen s najpovoljnijim ponuđačem i da su, ne ispuni li se ugovor, predviđeni mehanizmi zaštite.

Direktor Trgostila Antonio Vuksan Ćusa, pak, tvrdi kako situacija sa sastavom materijala nije tako dramatična. “Na početku proizvodnje trenirki prilikom kontrole kvalitete došlo je do malog odstupanja u sirovinskom sastavu pletiva koje smo u daljnjoj proizvodnji riješili”, stoji u odgovoru, ali na pitanje o neusklađenosti brojeva trenirki nema odgovora.

Vuksan kaže da su trenirke šivane u Hrvatskoj, ali je izbjegao odgovor na upit kojim su klijentima ili ministarstvima dosad isporučivali sportsku opremu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:18