GLASANJE VEĆ U PETAK?

SPRIJEČENA USTAVNA KRIZA U zadnji tren postignut dogovor HDZ-a i SDP-a o 10 ustavnih sudaca

 Damjan Tadic / CROPIX / CROPIX

U četvrtak poslijepodne HDZ, SDP i HNS usuglasili su listu od deset kandidata za Ustavni sud prema načelu pet kandidata koje preferira HDZ, i pet koje preferiraju SDP i HNS. Potvrdio nam je to predsjednik Odbora za Ustav Robert Podolnjak.

- Kolega iz HDZ-a Dražen Bošnjaković tijekom poslijepodneva javio mi je da su se dogovorili oko kandidata i zamolio da za petak ujutro sazovem sjednicu Odbora. Zatim me je nazvao i Peđa Grbin te potvrdio da imaju dogovor, kazao nam je Podolnjak.

On tvrdi da mu sadržaj dogovora nastalog u trokutu HDZ-SDP-HNS nije poznat jer su ga spomenute stranke u završnici isključile iz pregovora. Sjednica Odbora za Ustav, na kojoj će članovi Odbora glasovati o deset kandidata, i njihova imena odmah uputiti Saboru na raspravu, zakazana je za petak u 10 sati.

- Postoji mogućnost da se rasprava i glasovanje o kandidatima za Ustavni sud obave već u petak, kazao nam je Podolnjak te dodao kako će redoslijed o glasovanju o desetak kandidata na plenarnoj sjednici Sabora biti dogovoren u petak na Odboru.

Neslužbeno iz izvora u SDP-u i HDZ-u doznajemo da HDZ želi u Ustavnom sudu dvoje dosadašnjih ustavnih sudaca Marija Jelušića i Snježanu Bagić, suca Vrhovnog suda Branka Brkića, saborskog zastupnika HDZ-a Davorina Mlakara te odvjetnika Miroslava Šumanovića. SDP je za Ustavni sud spreman podržati dvoje svojih zastupnika Josipa Leku, Ingrid Antičević-Marinović, predsjednika zagrebačkog Upravnog suda Andreja Abramovića, odvjetnicu Lovorku Kušan, a HNS u Ustavnom sudu želi odvjetnika Rajka Mlinarića. Svaki od njih mora dobiti najmanje 101 glas.

Riječ je o deset imena koja je Jutarnji list objavio još u prvoj polovici travnja, prije raspisivanja javnog poziva za popunu deset sudačkih mjesta. Završnica međustranačkih pregovora o ustavnim sucima zakomplicirala se zbog unutarhadezeovskih, ali i međustranačkih prijepora oko podrške Davorinu Mlakaru za Ustavni sud zbog javno objavljenih sumnji u umiješanost u aferu Hypo banka. Međutim, problemi su kulminirali u srijedu, kad je HDZ sa svoje liste petero kandidata u posljednji čas odlučio ukloniti ustavnog suca Marija Jelušića i umjesto njega predložiti ustavnog suca Marka Babića.

SDP, koji je već prigovarao zbog odluke HDZ-a da za ustavne suce podrži Snježanu Bagić i Davorina Mlakara, na Babiću je izgubio strpljenje te je od HDZ-a ultimativno zatražio odustajanje od njega. SDP-u je, neslužbeno doznajemo, Babić neprihvatljiv jer ga je u listopadu prošle godine zagrebački Županijski sud, prema nalogu USKOK-a, stavio pod mjere tajnog praćenja zbog sumnji u povezanost sa Zdravkom Mamićem i osobama iz njegova kruga. Babić je i sudac izvjestitelj u predmetu ocjene ustavnosti Zakona o sportu, koje sadašnji saziv Ustavnog suda nije stigao riješiti do isteka mandata. U četvrtak poslijepodne HDZ je, tvrde izvori iz Sabora, popustio, odustao od Babića i na listu HDZ-ove petorke vratio Marija Jelušića.

Čitav postupak međustranačkog dogovaranja o užoj listi kandidata za Ustavni sud odvijao se u tajnosti, daleko od očiju stručne i šire javnosti. I sam postupak intervjuiranja kandidata pred Odborom za Ustav proveden je bez stručne javnosti. Naime, šest vanjskih članova Odbora za Ustav, koji se biraju iz reda pravnih znanstvenika i stručnjaka, nije izabran pa su kandidate intervjuirali samo članovi Odbora za Ustav, izabrani iz redova zastupnika.

Međutim, i taj dio Odbora za Ustav obavio je intervjue u krnjem sastavu jer su troje članova toga Odbora bili izuzeti, s obzirom na to da su se i sami kandidirali u Ustavni sud. Pravila o njihovu sudjelovanju u izboru kandidata mijenjana su u hodu. Nakon što je čelništvo Odbora za Ustav zauzelo stajalište kako i troje zastupnika koji su se kandidirali imaju pravo sudjelovati u odlučivanju i o užoj listi i u glasovanju o ustavnim sucima na plenarnoj sjednici Sabora, interveniralo je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa.

Povjerenstvo je zatražilo da se troje aktivnih zastupnika koji su se i sami kandidirali za ustavne suce izuzmu iz procesa odlučivanja, jer bi u protivnom bili u privilegiranom položaju u odnosu na ostale kandidate i grubo narušili načelo ravnopravnosti kandidata u postupku izbora. Prođu li navedeni kandidati, u Ustavnom sudu dominirat će političari i odvjetnici, a u njegovom će sazivu biti samo dva suca redovnih sudova i niti jedan redovni sveučilišni profesor pravnih znanosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:46