VELIKA PROMJENA

Srbi počeli masovno kupovati stanove i kuće u Hrvatskoj, u obzir im dolazi samo jedno mjesto, a novac - nije problem...

Ove se godine, općenito gledajući, bilježi pad interesa od oko 10 posto kupaca iz inozemstva za našu obalu
 Damir Skomrlj/Cropix

Na hrvatskom tržištu nekretnina građani Slovenije već su tradicionalno najbolji kupci, odnosno na godišnjoj razini redovno postaju vlasnici najvećeg broja kuća i apartmana, tako su lani kupili njih 3 403.

Ipak, kako saznajemo od vlasnika agencija za nekretnine, ako se gleda kupnja od državljana iz regije, ove godine primijećen je nešto veći interes za kupnjom nekretnina na obali od građana Srbije, u Istri i na Kvarneru.

- Zanimljivo je da u zadnje vrijeme sve više upita i kupaca nam dolazi iz Srbije. To su kupci veće platežne moći koji preferiraju kupnju skupljih nekretnina na elitnim destinacijama. U pravilu zainteresirani su za kupnju nekretnina u Opatiji i Istri s naglaskom na zapadnu obalu - rekao nam je Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine.

Teško je reći s čime je sad povezan ovaj veći interes. Opatija je, primjerice, ranije bila omiljena bogatim Rusima za kupnju ljetnikovaca...Prema podacima lani su građani Srbije kupili 167 nekretnina u Hrvatskoj, pa će biti zanimljivo u ovom kontekstu, vidjeti ukupne podatke za ovu godinu. Pitali smo kakva je situaciju u Dalmaciji, ima li i tamo većeg interesa istih kupaca.

- Nismo primijetili veći interes građana Srbije za nekretninama u Dalmaciji, rekla bih da je interes isti kao ranije i to uglavnom ako je jedan od vlasnika, ako su kupci bračni par, porijeklom iz Hrvatske - kaže Jasminka Biliškov, direktorica agencije Biliškov nekretnine.

Nadalje, interes hrvatske dijaspore kao tržišne niše unutar sektora trgovine nekretninama na obali i stanovnika Austrije i Njemačke koji su porijeklom iz regije, eksplodirao je nakon korone. Upiti su se tada u roku par mjeseci doslovno udeseterostručili.

- U 2022. godini 36% svih kupnja nekretnina u Hrvatskoj realizirano je od strane stranih državljana, a po mom mišljenju barem 50% kupaca pripada dijaspori iz regije - navodi B. Papeš.

Dodaje da su im Istra i Kvarner posebno interesantne zbog relativne blizine. Probude se u Beču, Grazu ili Munchenu, sjednu u auto, te su u roku od 4-5 sati ovdje na ručku i uživaju uz more.

Međutim, općenito ove godine bilježi se pad interesa kupaca iz inozemstva zainteresiranih za obalu, od kojih 10 posto i više zavisno o kojem se području se govori. U agencijama za nekretnine kažu kako su se cijene zaustavile, uglavnom nema rasta ili je minimalan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 10:01