POSTOJI RAZLOG

‘Srbi su pametniji od nas jer osnovne stvari prodaju bez recepta‘: Evo zašto je ova izjava Elle Dvornik potpuno pogrešna

Donosimo popis najtraženijih lijekova, i objašnjenja zašto postoji razlog da se ne smiju koristiti bez nadzora liječnika

Ilustracija

 Boris Arbanas/Cropix/Cropix

‘Srbi su pametniji od nas jer osnovne stvari prodaju bez recepta‘ napisala je na svom profilu influencerica Ella Pierce Dvornik i nadodala da je ‘Super kad možeš doći u ljekarnu i sam uzeti što ti treba, a ne da se dereš preko pulta da ti trebaju laskativi i kreme za hemeroide‘.

Anu Soldo, predsjednicu Hrvatske liječničke komore zatražili smo da nam kaže koje receptne lijekove Hrvati najčešće pokušavaju kupiti, ali i na koji način se snalaze.

Stoga donosimo popis najtraženijih lijekova, i objašnjenja zašto postoji razlog da se ne smiju koristiti bez nadzora liječnika.

1. Zašto Ventolin ne ide bez recepta?

Ventolin je suspenzija je lijek u obliku stlačenog inhalata, suspenzije kojeg udišete kroz usta izravno u Vaša pluća, gdje lijek treba djelovati. Svakim udahom uzimate 100 mikrograma salbutamola, djelatne tvari Ventolin stlačenog inhalata, suspenzije.

Koristi za ublažavanje i sprječavanje astme izazvane tjelesnim naporom ili alergenima (npr. kućna prašina, pelud, dlaka životinja kao što su psi i mačke, dim cigareta) ili liječenje drugih problema s disanjem uzrokovanih plućnim bolestima.

Ventolin se često zloupotrebljava kao brza pomoć kod kašlja, za gašenje vatre. No to nije lijek koji liječi uzrok bolesti, vrlo često maskira simptome bolesti, odgađa odlazak liječniku i komplicira daljnje liječenje. RH je zemlja u kojoj se Ventolin propisuje i koristi značajno više od ostalih zemalja članice te je to jedan od uzroka zašto imamo loše rezultate u liječenju astme, KOPBa i drugih plućnih bolesti i velike troškove na komplikacije.

2. Zlouporaba antibiotika

Problem dostupnosti antibiotika bez recepta u ljekarnama u BIH i Republici Srbiji je veliki javnozdravstveni problem koji će se u budućnosti još više reflektirati na liječenje pacijenata. Pacijenti često i u našim ljekarnama žele kupiti antibiotik kod blažih infekcija, najčešće virusnih i ljekarnici prolaze zahtjevne i zamarajuće situacije s pacijentima jer im ne mogu i ne žele izdati antibiotik bez recepta. Vrlo često su to ljudi koji odlaze na putovanja i žele se osigurati, pacijenti koji osjećaju da su im se ponovili simptomi bolesti koju su ranije preboljeli i žele bez odlaska liječniku riješiti svoj problem.

Antibiotik ne pomaže niti liječi virusne infekcije, neće smanjiti simptome viroze a pacijenti ugrožavaju svoje zdravlje zbog povećanja rizika na antimikrobnu rezistenciju. Neopravdanom primjenom antibiotika ne štete samo sebi nego i drugim pacijentima koji će također osjetiti posljedice stvaranja rezistencije na postojeće antimikrobne lijekove.

3. Tablete za smirenje

Hrvatska već dugi niz godina ima problema s pretjeranom potrošnjom benzodiazepina i drugi lijekova za smirenje i spavanje. Vrlo česta je i praksa dijeljenja tableta među članovima obitelji i prijateljima.

To su sve lijekovi sa snažnim djelovanjem koji imaju odobrenu primjenu za određena zdravstvena stanja i ograničeno vrijeme primjene zbog velike vjerojatnosti za stvaranje ovisnosti pacijenata. Ljekarnici svakodnevno zaprimaju i zadržavaju u ljekarnama krivotvorene recepte na spomenutu kategoriju lijekova te prolaze teške situacije s pacijentima koji žele mimo propisa pribaviti lijek. Prema informacijama od kolega iz pograničnih područja, pacijenti često idu preko granice i kupuju "šteke" lijekova o čijoj primjeni i korištenju njihovi liječnici nemaju informaciju.

4. Kapi za oči i uho na bazi antibiotika i kortikosteroida

Vrlo česta je i zlouporaba antibiotskih i kortikosteroidnih kapi za oko i uho kod pacijenata koje imaju bolove u uhu ili infekcije oka koje prate crvenilo bjeloočnice ili blagi otoci. Imali smo čak i situacije gdje se zloupotrebljavaju recepti propisani za kućne ljubimce.

Riječ je o lijekovima koji se koriste nakon potvrđene infekcije uha, nosa ili oka. Za uspješno liječenje potrebno je odrediti dozu koja se kod potvrde bolesti definira za svakog pacijenta te se ne može koristiti povremeno kod pojave blagih simptoma. U slučaju zlouporabe, pacijentu se može zakomplicirati stanje, produžiti vrijeme liječenja te se nakon dugotrajne upotrebe mogu javiti i značajne nuspojave kao što je povišenje očnog tlaka.

5. Receptne kreme za liječenje hemeroida

Hemeroidi su vrlo neugodna bolest sa simptomima koji se liječe sporo i nedostaje terapijskih opcija na tržištu koje bi pacijentima do kraja uklonile neugodne simptome. Također zbog srama i osjećaja nelagode, mali broj pacijenata potraži pomoć liječnika obiteljske medicine i još rjeđe liječnika proktologa. pacijenti često pokušavaju u ljekarnama kupiti lijekove koji se izdaju samo na liječnički recept a za koji su pronašli informacije na internetu ili dobili od prijatelja i obitelji pozitivna iskustva za liječenje.

Lijekovi za liječenje hemeroida koji idu na recept imaju odobrene indikacije i ograničeno vrijeme liječenja. Samostalno liječenje uvijek prolognira liječenje i vrlo često komplicira daljnji tijek liječenja.

6. Kapi i sprejevi za nos i kortikosteroidni inhaleri za liječenje simptoma alergija

Alergije su vrlo česta bolest te su njeni simptomi vrlo često neugodni i značajno narušavaju kvalitetu života pacijentima.

Vrlo često pacijenti zbog preporuka laika i dr. Googla pokušavaju doći do lijekova na recept s kortikosteroidima kako bi olakšali disanje. To su lijekovi koje liječnici propisuju na recept za pacijente s težim oblicima alergije za ograničeni period liječenja prema uputama regulatorne agencije i smjernicama liječenja. Dugoročna primjena ima značajne nuspojave koje mogu dovesti do oštećenja sluznice nosa i dodatno pogoršati status bolesti.

7. Liječenje upalnih procesa kože

Pacijenti upalne procese kože vrlo često banaliziraju kao zdravstveni problem i često koriste lijekove ili druge pripravke iz kućne ljekarne. Na tržištu su za takve tegobe dostupni i bezreceptni lijekovi te brojne umirujuće kreme koje imaju blago protuupalno djelovanje na kožu. Unatoč dostupnim lijekovima i bezreceptnim proizvodima pacijenti vrlo često dolaze u ljekarne i rade pritisak na ljekarnika kako bi im bez recepta izdali lijek koji su ranije koristili za slične tegobe. Riječ je o antibiotskim i kortikosteroidnim kremama koje im može propisati samo liječnik obiteljske medicine ili specijalist. Upalni procesi mogu imati različite uzroke te je stoga važno u skladu s tim i uzeti terapiju. Bakterijske i gljivične infekcije kao najčešće infekcije kože se ne liječe istim lijekovima.

Vrlo često odlaze u BIH i Srbiju kako bi napravili zalihe lijekova i koristili ih kod pojave simptoma.

8. Erektilna disfunkcija

Erektilna disfunkcija je indikacija koja izaziva najviše srama kod pacijenata.

Pacijenti vrlo često dolaze u ljekarne ili pošalju članove obitelji (puno češće) kako bi pribavili lijek koji se ne može dobiti bez recepta. Također je veliki broj pacijenata koji ih kupuju u susjednim zemljama gdje regulativa izdavanja postoji samo na papiru.

Riječ je o lijekovima ozbiljnog djelovanja koji imaju značajne interakcije s drugim lijekovima te je nužno da se pacijenti posavjetuju sa svojim liječnikom o sigurnosti primjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:18