TSUNAMI REAKCIJA

'Srbijanski dužnosnici kao da sve više gube osjećaj za vrijeme i prostor, pred Srbijom je dug put suočavanja s prošlošću'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon brojnih reakcija na istup Aleksandra Vučića na skupu u Bačkoj Palanci u subotu prilikom kojega je prozvao Republiku Hrvatsku zbog proslave oslobodilačke operacije 'Oluja' 1995. te ju usporedio s nacističkom Njemačkom, priopćenjem se oglasilo Ministarstvo vanjskih poslova.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, posljednji istup srbijanskog predsjednika izazvat će duboko hlađenje odnosa sa susjednom državom.

Priopćenje Ministarstva vanjskih poslova prenosimo u cijelosti:

Izjave srbijanskih dužnosnika pokazuju da je pred Srbijom još dug put suočavanja s prošlošću. Ponovno smo svjedoci ponavljanja zlonamjernih i potpuno neutemeljenih izjava srbijanskih dužnosnika o Republici Hrvatskoj, koje u cijelosti odbacujemo.

Kad se već govori o usporedbi s nacističkim režimom, radi se o zamjeni teza budući da je upravo režim srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića uz pomoć JNA i dijela hrvatskih i bosansko-hercegovačkih Srba, odgovoran za povratak etničkog čišćenja u Europi nakon Drugog svjetskog rata tako što je pokušao uspostaviti tzv. veliku etnički čistu Srbiju na teritoriju jedne trećine Hrvatske, pa i cijele Bosne i Hercegovine te Crne Gore i Kosova. Pri čemu, kako je jasno utvrđeno pred mjerodavnim međunarodnim forumima i sudovima, u ostvarenju srbijanskih ekspanzionističkih ciljeva nisu birali sredstva, uključujući etničko čišćenje i genocid.

Nadalje, teza da su „Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju“, izrečena 2018. godine, pokazuje koliko dugačak put Republika Srbija još treba prijeći u suočavanju s nedavnom prošlošću, svojom ulogom u raspadu bivše države i agresijom na svoje susjede. Međutim, umjesto da krenu tim putem, srbijanski dužnosnici kao da sve više gube osjećaj za prostor i vrijeme u kojem se nalaze i nastavljaju difamacijsku kampanju protiv Republike Hrvatske.

Hrvatska vojska i policija su vojno-redarstvenom akcijom Oluja oslobodile veći dio okupiranog hrvatskog državnog područja, što je bio put k završetku agresije na Hrvatsku, mirnoj reintegraciji okupiranih dijelova hrvatskog Podunavlja te miru i slobodi u Republici Hrvatskoj.

Odlučno suočavanje s prošlošću i konstruktivan pristup temeljen na činjenicama jedini je pravi put izgradnje dobrosusjedskih odnosa i istinskog pomirenja za koje Republika Hrvatska još od 1996. godine pruža ruku suradnje. Međutim, nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa istinsku pomirbu.

Izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je Hrvatsku usporedio s nacističkom Njemačkom hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio kao veliko pretjerivanje, ustvrdivši pritom kako se dobro zna da se rat vodio na teritoriju Hrvatske, a ne Srbije, da je Miloševićev velikosrpski režim izvršio agresiju na Hrvatsku i da je "Oluja" okončala okupaciju Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:40