NOVO, NOVO VRIJEME

Srpski vojnici će nositi hrvatske uniforme?

 Nina Đurđević/CROPIX

ZAGREB - Nakon prvih napisa o interesu srpske vojske za odore i kacige hrvatskih proizvođača, Ministarstvo obrane Srbije priopćilo je da se strateški opredjeljuje za proizvođače iz Srbije. Ipak, u ozračju predstojećeg potpisivanja sporazuma o vojnoj suradnji Srbije i Hrvatske, pojačane su naznake da bi odore srpskih vojnika dizajnirala i izrađivala hrvatska tvrtka Kroko.

Ta hrvatska tvrtka, naime, odnedavno odorama oprema i vojsku Crne Gore. Na sajmu vojne tehnike prošle godine u Bukureštu predstavnici Vojske Srbije pokazali su interes za kacige tvrtke Šestan-Busch d.o.o. iz Preloga. Preloška tvrtka jedan je od pet svjetskih najboljih proizvođača specijalnih vojnih kaciga.

Sporazumom o vojnoj suradnji između Hrvatske i Srbije dvojica su ministara, uz podršku NATO saveza, dogovorila zajedničko planiranje obrane i operacije podrške miru. Konkretno, vojna suradnja dviju zemalja bit će vidljiva na vojnim vježbama u Srbiji, gdje će kao promatrači biti časnici HV-a.. Također, demonstraciju hrvatske vojne sile na manevrima u našoj zemlji moći će promatrati srpski časnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 07:44