HORVATINČIĆ IMA DRUGAČIJU PRIČU

STANARI OPTUŽUJU DONEDAVNOG VLASNIKA CENTRA CVJETNI 'Horvatinčić je našu zajedničku imovinu oteo pa je iznajmio za stotine tisuća eura'

 
 CROPIX

U utorak 13. veljače na sastanku stanara Centra Cvjetni glavna tema razgovora bila je zajednička pričuva - koju plaćaju visokih 17 kuna po četvornom metru stana, plus troškove energetike - koju već gotovo godinu dana, otkad je vlasništvo nad zgradom preuzela austrijska tvrtka Supernova, plaćaju upravitelju, tvrtki Phrixus.

Tek nakon razgovora s predstavnikom stanara Vladom Matijašićem većina stanara prvi put shvatila je kako su im bivši vlasnik zgrade Tomislav Horvatinčić i njegova tvrtka Hoto Grupa navodno oteli - kako tvrde - veliki dio njihove zajedničke imovine! To se dogodilo prije nešto manje od godinu dana, u vrijeme kada je vlasništvo zgrade preuzimala austrijska tvrtka Supernova. I to je jedan od razloga zašto im je mjesečna cijena pričuve u Centru Cvjetni tako visoka.

Dvojbena zarada

Horvatinčić je, tvrde ogorčeni stanari, prodao, odnosno na 99 godina ustupio, veliki dio prostora u zgradi koji su u etažiranju navedeni kao zajedničke prostorije stanara. Najveći novac, prema procjenama stanara oko 1,2 milijuna eura, navodno je nelegalno zaradio na etaži -3 garaže, na tri prostorije koje su u etažiranju označene kao dvonamjenska skloništa. Te tri prostorije skloništa sada su zatvorene pokretnim garažnim vratima i u njima je uređeno oko 25 garažnih mjesta koje je, prema saznanjima stanara, navodno svako “ustupio na 99 godina” za oko 50 tisuća eura.

Slično je napravljeno i na etaži -2 garaže gdje je, od prostora koji su etažiranjem ucrtani kao zajedničke prostorije, formirano pet parkirnih mjesta koje je, tvrde, navodno također dao u zakup na 99 godina za 20 do 22 tisuće eura i tako zaradio još oko 100 tisuća eura.

Na etaži -2 cijena je bila manja jer je riječ o parkirnim mjestima dok su na etaži -3 sada garaže s pokretnim vratima, objašnjavaju stanari.

- I meni je Horvatinčić nudio parkirno mjesto na etaži -2. Rekao je da je to izvanknjižno vlasništvo pa da ga daje u zakup na 99 godina. Kazao je i da je cijena inače veća, ali da će, kao meni kao stanaru, parkirno mjesto dati za 20 tisuća eura. Nisam uzeo, jer već imam garažno mjesto. Četvorni metar garaže plaćali smo po 3,5 tisuće eura, a svaka garaža ima oko 25 kvadrata. Dakle, garažu smo plaćali po 87 tisuća eura, a on sada prodaje našu imovinu puno jeftinije. On je tu lovu trebao staviti u zajedničku pričuvu, ali je nas prvo trebao pitati za dozvolu. Do sada sam Horvatinčića branio, ali sada sam shvatio kakvim nas je sve budalama radio pa ćemo se sada drugačije razgovarati - kaže vlasnik dva stana u Centru Cvjetni.

Nakon sastanka stanara, taj stanar je shvatio i kako je Horvatinčić na etaži -2 prostoriju koja je u etažiranju ucrtana kao zajednička prostorija, iskoristio za prostor za presvlačenje djelatnika njegovog kafića i restorana My Way.

Privatna teretana

Drugu zajedničku prostoriju, koja se nalazi na etaži -2 blizu prostora za smeće, uredio je kao svoju privatnu teretanu od oko 150 kvadrata! Naime, objašnjava, odmah uz teretanu je i Horvatinčićevo garažno mjesto od kojeg do njegovog stana vodi njegov privatni lift.

Stanari su zaključili i kako je Horvatinčić na njihove zajedničke prostore, na čak dva mjesta, proširio prostor svog kafića i restorana My Way. Na etaži +1, izvan kafića, postavio je stolove te na zajedničkim prostorima formirao neku vrstu terase, dok je na etaži +2, između legalnog prostora restorana i vrta, proširio restoran na stotinjak kvadrata koji su etažiranjem ucrtani kao zajednički prostor, i koji je zatvorio staklima. Baš ta prostorija je središnji i najljepši dio restorana My Way, iz kojeg se pruža veličanstven pogled na Cvjetni trg.

Isto tako, shvatili su stanari, njihov zajednički prostor, onaj u prizemlju Centra Cvjetni, u prolazu kod Varšavske ulice, prije nekoliko godina nelegalno je iznajmio restoranu Batak. Taj prostor u etažiranju je naveden kao hortikulturno uređena zelena površina. Nelegalno posluju i štandovi-restorani u prolazu Centra Cvjetni sa strane Varšavske, uključujući i trafiku, jer se i ti objekti nalaze u prostoru koji je u etažiranju upisan kao zajednički prostori, a njih nitko nije pitao za dozvolu. Naime, to je nužno prema članku 41. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima u kojem se navodi kako je “za poduzimanje poslova koji premašuju okvir redovitog upravljanja (...davanje cijele stvari u zakup ili najam dulje od jedne godine...) potrebna suglasnost svih suvlasnika”. Pitanje je i kako su restoran Batak i štandovi-restorani u Centru Cvjetno od gradskog Ureda za gospodarstvo dobili Minimalno tehničke uvjete (MTU) za otvaranje ugostiteljskih objekata, kada prave vlasnike nitko nije pitao za dozvolu.

Damjan Tadić / CROPIX
Restoran 'Batak'

Sporna pričuva

Stanari su na sastanku postavili pitanja plaćaju li kroz zajedničku pričuvu i troškove (struju, grijanje, vodu…) ugostiteljskih objekata – za cijeli Batak, za sve štandove-restorane te za dio Horvatinčićevog My Waya - budući da se nalaze u njihovim zajedničkim prostorima. Poslije su im stručnjaci objasnili da kroz svoju pričuvu najvjerojatnije plaćaju oko 40 posto njihovih troškova. Nakon sastanka prošlog utorka stanari su počeli kontaktirati odvjetnike koji su im savjetovali da prvo angažiraju građevinskog vještaka koji će utvrditi imena i prezimena osoba ili tvrtki koji dijelove njihove zajedničke imovine drže u posjedu, zatim će njima slati dopise da im se jave u vezi dogovora ili će im slati tužbe za iseljenje i predaju posjeda. Osim toga, stanari će se dogovoriti hoće li podignuti kaznenu prijavu protiv Tomislava Horvatinčića jer je on prema njihovim sadašnjim saznanjima nelegalno priskrbio veliku materijalnu dobit na njihovoj zajedničkoj imovini. Za očekivati je i da će zakupnici spornih parkirnih i garažnih mjesta te ugostiteljskih objekata, ako će ih morati vratiti stanarima u posjed, tražiti naknadu štete od Horvatinčića ili od neke od njegovih tvrtki s kojom su potpisali ugovore.

- Tu nema ništa sporno. Garaže su u elaboratu o etažiranju bile označene kao Dvoetažna skloništa i u mirnodopskim uvjetima njima se može raspolagati. Suvlasnici su kod kupnje stanova dali pravo služnosti na pojedinim izdvojenim djelovima zajedničkih djelova na upravljanje u okviru zakona. Što se tiče restorana Batak, to morate pitati tvrtku Supernova, oni im iznajmljuju prostor - rekao je Horvatinčić.

- Služnost se definira posebnim ugovorom i mora biti precizno određeno što je predmet služnosti. Dakle, nema pravnu osnovu kada spominje služnost. Batak je u najmu već tri ili četiri godine, a prostor su u najam uzeli od Horvatinčićeve tvrtke. Horvatinčićeva tvrtka vjerojatno je prepustila ubiranje najma od tog prostora Supernovi u lipnju prošle godine, kada su oni preuzeli vlasništvo zgrade, ali to je Horvatinčićeva odgovornost - objasnio je jedan od ogorčenih stanara.

Riječ odvjetnika

U svojstvu punomoćnika Tome Horvatinčića, odvjetnik Željko Bekina tvrdi kako je netočno da su na sastanku stanara Centra Cvjetni doneseni zaključci koje navodimo u tekstu te da je riječ o osobnom dojmu pojedinih suvlasnika koji su u proturječju s njihovim pravima i obvezama na koje su pristali prilikom sklapanja ugovora o kupoprodaji. O garažnim mjestima na etaži -3 kaže da je na temelju ovlaštenja svih suvlasnika Hoto Grupa dala u zakup trećim osobama 18 garažnih mjesta. Za informacije o parkirnim mjestima na etaži -2, prostoru za presvlačenje djelatnika kafića My Way i privatnoj teretani Tome Horvatinčića tvrdi da su potpuno netočne. Tvrdnje da je Horvatinčić proširio svoj kafić i restoran My Way na prvoj i drugoj etaži na zajedničke prostore potpuno su, kaže odvjetnik Bekina, neosnovane jer tvrtka Hoto Cvjetni obavlja svoju djelatnost isključivo s osnova ugovora o zakupu s tvrtkom Supernova Cvjetni. Što se tiče najma restorana Batak, odvjetnik Bekina tvrdi da ni Horvatinčić ni ijedna njegova tvrtka s tim ugostiteljem nije ni u kakvom poslovnom odnosu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:29