FAŠNIČKO LUDILO

Stanje nacije u vrijeme karnevala: Gorjelo je 5 Jadranki Kosor, 3 Sanadera i jedan Josipović

Paljenje krnje, pusta ili fašnika uoči Pepelnice i početka korizme za kršćane je običaj kojim se rastjeruju zle sile

ZAGREB - Bilo da je riječ o maškarama, fašnicima ili pokladama, karnevalska su ludovanja i ove godine pokazala da je izbor fašnika, pusta ili krnje rezerviran za političare.

Jadranka Antonjeta, Jadranska Kokoš, Jadna Kusirica, samo su neka imena Jadranke Kosor kojima su fašničke družine imenovale dežurnog krivca za sve loše što se dogodilo u protekloj godini.

Samoborci zakazali

I ove godine Kvarner, Istra, Dalamacija i Zagorje prednjačili su u originalosti karnevalskih povorki. Najviše su su razočarali Slavonci s malo povorki i sa spaljenim Zavodom za zapošljavanje u Baranji.

Začuđujuće neinventivni bili su u Samoboru (svinja) i Splićani koji su na pokladnoj lomači spalili pokvareni zub, simbol korupcije i razlog što se Hajdukovi igrači vuku po terenu kao da su vršnjaci svoga kluba. No, zato su sve nadoknadili u Kaštel Sućurcu, gdje je tema karnevala bila “Ko nas bre zavadi?”, a spaljen je predsjednik Ivo Josipović u srpskoj narodnoj nošnji, sa šajkačom na glavi i bedžem “PravDa”.

U Kaštel Starom izgorjela je Jadranka Antonjeta, Sinjani su zapalili “ličkog medvida” Darka Milinovića, kojeg Cetinska krajina krivi za pokušaj ukidanja rodilišta u Sinju. Kosor je kao pastirica okružena ovcama bila i glavni lik u Bolu na Braču, a gorjela je i u Zadru.

King Kong kao spasitelj

U Metkoviću je prvi čovjek pokladne kneževine Metkovića bio King Kong, s bananom u ruci, koji bi Hrvatsku htio “bananom izvući iz banane”. “Labinjonska kompanija, domoća folšarija” spalila je pusta nazvanog Hoody Ivee (Sanader). U mjestu Borut u općini Cerovlje spaljen je također pust Ivo. On je na jednoj ruci imao ogroman sat, a u drugoj je držao umjetničku sliku. U Ližnjanu je za sve bila kriva Jadranska Kokoš koja se u Buzetu zvala Jadna Kusirica.

Zagorci su bili nadahnuti: Sanader Salzburg, Remetinec, Pinokio Vlada... U Kumrovcu je prikazano ekovozilo od čiste hrastovine “Jacamobil”, koji radi na principu povuci-potegni i simbolizira naš put u EU. Neizostavni su bili i “Jacini čobani”, a u Kumrovcu je statirala i prava ovca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:41