RIJEŠENO PITANJE POSJEDA

Stanovnici Krndije napokon postaju vlasnici kuća u kojima žive desetljećima

Općina je vlasništvo nad selom preuzela od države, a od jučer nekretnine daruje mještanima
 Vlado Kos / CROPIX

Mještani Krndije, sela u općini Punitovci koje je sve do ožujka ove godine nosilo titulu jedinog hrvatskog sela u vlasništvu države, u ponedjeljak su učinili prvi korak na putu da napokon postanu vlasnici kuća i okućnica u kojima žive cijeli život, a koje su sve donedavno bile vlasništvo Republike Hrvatske.

U ponedjeljak je, naime, potpisano 25 ugovora o darovanju nekretnina između načelnice općine Punitovci Jasne Matković i mještana Krndije. Podloga za to bio je ugovor o darovanju cijelog sela Krndija općini Punitovci, koji su Matković i bivši ministar državne imovine Goran Marić potpisali u ožujku ove godine. Time je počelo rješavanje problema koji je mještane Krndije mučio desetljećima.

Puno strpljenja

Živjeli su u selu i u kućama koje su državno vlasništvo, pa shodno tomu u njih nisu smjeli ili mogli praktički ništa ulagati, a država, pak, gotovo da nije ni znala da je vlasnik cijeloga sela. Puno je strpljenja, umješnosti, pregovaranja i kompromisa trebalo da se ova nebulozna situacija riješi, a na kraju se sve svelo na političku volju. Uglavnom, selo je pripalo općini, a općina sada kuće i okućnice daruje mještanima.

I ne samo to. Platit će za njih i troškove ovjere ugovora kod javnog bilježnika te poreza na promet nekretninama jer ljudi o kojima je riječ uglavnom su nezaposleni ili žive od malenih mirovina. Općinu će to stajati 131.000 kuna.

Novi stanovnici

U Krndiji je i još 98 nenaseljenih čestica koje je država darovala općini, a oni su se pak obvezali da će pokrenuti mjere kojima će nastojati privući nove stanovnike u ovo mjesto udaljeno po 30 km od Osijeka, Đakova i Našica, okruženo plodnom slavonskom ravnicom i bogatim šumama.

Prema riječima načelnice Matković, interes za povratak u Krndiju počeli su iskazivati i neki bivši, stariji stanovnici, koji bi se rado vratili u rodni kraj i u njemu proživjeli mirovinu. Krndija je prije Drugog svjetskog rata bila bogato selo u kojem su živjeli podunavski Nijemci, od kojih je većina s dolaskom partizana protjerana, a nakon rata u selo su stigli kolonisti iz drugih krajeva Jugoslavije.

Selo je desetljećima bilo u vlasništvu PIK-a Đakovo, u kojem je većina mještana radila, a s propašću te tvrtke, selo je prešlo u vlasništvo države, čime se nastavilo njegovo propadanje.

U Krndiji se nadaju da će joj uskoro vratiti stari sjaj, a za dva do tri tjedna mještanima će svečano biti uručeni i vlasnički listovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:52