ZAKASNILI

START DALIJE OREŠKOVIĆ SPOTAKNUO SE VEĆ NA PRVOJ POLITIČKOJ STEPENICI? Htjeli izaći na izbore u Lici, čini se da zbog propusta neće biti ništa od toga

Dalija Orešković
 Goran Mehkek / Hanza Media

U prvoj izjavi za javnost nakon osnivačke skupštine svoje stranke Start, koju je dala u Ličkom Osiku, Dalija Orešković je prije nekoliko tjedana najavila sudjelovanje Starta na skorašnjim izborima za ličko-senjsku Županijsku skupštinu, no prema informacijama Novog lista, to se izgleda ipak neće ostvariti.

Prema neslužbenim informacijama, Orešković neće imati listu, a razlog za to je prilično prozaičan: Start je zakasnio s registracijom stranke.

U prilog ovim nagađanjima ide i činjenica da su članovi ove stranke još ranije prekinuli sa skupljanjem potpisa za listu s kojom su trebali nastupiti na prijevremenim izborima.

U međuvremenu je Dalija Orešković ove informacije prokomentirala u izjavi za televiziju N1.

Kazala je da je Vlada odluku o raspisivanju prijevremenih izbora donijela 7. veljače i da je ta odluka, suprotno dosadašnjoj praksi, stupila na snagu danom donošenja.

- Vlada je maksimalno skratila sve moguće procedure kako bi onima koji žele sudjelovati u izborima onemogućila da njih izađu. Start je registriran 14.2. i mi smo mogli izaći na te izbore kao nezavisna lista. Krenuli smo u prikupljanje potpisa, ali smo shvatili da ljudi reagiraju na nas. Ličko-senjska županija je županija u kojoj građani žive u strahu, u kojoj vlada beznađe, koja tone i čiji stanovnici bježe glavom bez obzira, kaže Orešković.

- Start je uspio sastaviti listu, dobiti podršku i vidimo u reakcijama građana da navijaju da Start kao stranka uspije. Mi ćemo našu listu predati takvu kakva jest. Znamo da županijsko izborno povjerenstvo toj listi neće omogućiti izlazak na izbore, ali će građani znati da je Start tu i da Start može, unatoč svim ružnim porukama koje su se mogle čuti, govori čelnica ove stranke.

Na pitanje postoji li prikrivena namjera u odluci Vlade o stupanju odluke na snagu, Orešković kaže da "ne može reći da je baš sam Start tako veliki strah Vlade".

- Ali, Vlada i HDZ se sasvim sigurno boje podrške koju imamo u javnosti. Ljudima je prilično dosta, svjesni su poražavajućih rezultata ovakvog upravljanja Likom, kaže Orešković koja vidi "koalicijski potencijal za budućnost" u brojnim nezavisnim listama koje će se pojaviti na predstojećim izborima.

Inače, prema podacima ankete koju je početkom veljače provela Promocija plus, stranka Start uživa oko 4,6 posto potpore birača na nacionalnoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:01