SPOR SA SILAMA

STATE DEPARTMENT ODOBRIO IZRAELU PRODAJU RATNIH AVIONA HRVATSKOJ! No, odgovori na dva ključna pitanja još nisu poznati. Sada je na redu Kongres...

 
 Boris Kovačev / CROPIX

State Department u utorak je uputio obavijest Kongresu o zahtjevu Izraela za odobrenje u svezi prodaje borbenih zrakoplova F16 Hrvatskoj, doznaje Jutarnji list u State Departmentu. Kongres sada ima 15 dana da u skladu s američkim Zakonom o izvozu oružja donese odluku odobrava li ili ne prodaju 12 borbenih aviona Hrvatskoj. To znači da je State Department odobrio Izraelu prodaju aviona Hrvatskoj, ali je pitanje pod kojim uvjetima i s kojom opremom. Naime, nije poznato je li odobrena prodaja aviona s izraelskom opremom ili se mora prethodno ugraditi američka oprema.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst prije nekoliko je dana pak jasno kazao kako odobrenje za prodaju aviona Hrvatskoj neće biti dano dok Izrael ne ispuni zadane tehničke uvjete. Prema neslužbenim informacijama, to se odnosi na ugradnju američke opreme u avione.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković izjavio je jučer u Rijeci da 'ako Izrael Hrvatskoj ne isporuči avione F-16 koje je ponudio na natječaju, natječaj će biti poništen'.

“Modifikacije onoga što je odabrano na natječaju ne može biti. Ili ćemo kupiti zrakoplove kakvi su ponuđeni ili će se natječaj poništiti. Sve drugo bilo bi dezavuiranje samog natječaja”, istaknuo je premijer i prvi put javno spomenuo mogućnost poništenja natječaja za nabavu 12 borbenih aviona.

Da Hrvatska neće pristati na neke inačice F-16 suprotno onima ponuđenima na natječaju, službeno nam je jučer potvrđeno i iz Ministarstva obrane. “Hrvatska inzistira da se poštuje sve što je bilo navedeno u ponudi. U ponudi Države Izrael stoji višenamjenski borbeni avion F-16 C/D Block 30 BARAK. Stoga nije moguća nijedna druga inačica višenamjenskog borbenog aviona”, stoji u odgovoru MORH-a na pitanje bi li Ministarstvo obrane pristalo na isporuku aviona F-16 od Države Izrael s opremom koja nije u skladu s popisom opreme koju je Država Izrael dostavila na natječaj i onom koja je dogovorena tijekom pregovora o ugovoru za kupnju borbenog aviona. Dakle, to znači da Hrvatska pristaje jedino na isporuku izraelske inačice aviona F-16, s opremom koju je u njega ugradila izraelska vojska.

Uzrok spora

Između ostalog, traži se avion s ugrađenim izraelskim softverom za ispaljivanje antiradarskih raketa, koji je jedan razloga spora SAD-a i Izraela. Drugim riječima, ako se u avione ugradi oprema Lockheed Martina, što traži američka vlada, za Hrvatsku to više nije model Barak i ne želi ga kupiti.

Izrael,060208
Zrakoplovna baza Nevatim - borbeni zrakoplov F-16, 156 eskadila Izraelskog ratnog zrakoplovstva
Foto:Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Ovako tvrd hrvatski stav potpuno je novi zaokret u slučaju nabave borbenih aviona. Naime, dosad se s hrvatske strane nije spominjala mogućnost da Hrvatska neće pristati na avione s američkom opremom. S obzirom na tvrdi američki stav da bez ispunjavanja njihovih tehničkih zahtjeva Izraelu neće dati dozvolu za prodaju aviona Hrvatskoj, sve je izvjesnije kako se ide prema odbijanju izraelske ponude. U tom je slučaju moguće više varijanti - poništenje natječaja ili odabir drugorangirane ponude, a to je ona švedskog SAAB-a.

Nova objašnjenja

Nekoliko sati prije negoli je premijer izrekao da je moguće poništenje natječaja, ministar obrane Damir Krstičević govorio je kako je “sada na SAD-u i Izraelu da nam daju objašnjenja”. On još uvijek smatra da proces nabave nije doveden u pitanje, “nema žurbe, idemo korak po korak”. Na pitanje je li Hrvatska u tom procesu izmanipulirana, kratko je odgovorio: “Vidjet ćemo na kraju procesa”.

Zasad nije poznato dokad je Hrvatska spremna čekati mogući dogovor SAD-a i Izraela. Prema nekim neslužbenim informacijama, u petak bi se trebao održati sastanak američkih i izraelskih predstavnika. No, nema službene potvrde hoće li do toga doći. U veleposlanstvima SAD-a i Izraela u Zagrebu jučer nam nisu odgovorili na pitanje o mogućem sastanku.

U slučaju poništenja natječaja ili odustajanja od izraelske ponude postavlja se i pitanje odgovornosti ministra Krstičevića. On je jučer na pitanje o svojoj odgovornosti u slučaju propasti procesa nabave aviona odgovorio kako je “uvijek je netko odgovoran, prema tome odgovoran sam”.

Izrael,060208
Zrakoplovna baza Nevatim - borbeni zrakoplov F-16, 156 eskadila Izraelskog ratnog zrakoplovstva
Foto:Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:16