SPORNA OBJAVA

STAZIĆ IZBRISAO KOMENTAR KOJI JE IZAZVAO BURU, POKUŠAO OBJASNITI ŠTO JE HTIO REĆI 'To nema nikakve veze s Bleiburgom, nisam zagovarao nasilje'

 
Nenad Stazić
 Damjan Tadic / CROPIX

“Izgleda da u svibnju 1945. posao nije obavljen temeljito. Kakva šlampavost pobjednika”, napisao je u raspravi na svom Facebook profilu Nenad Stazić, saborski zastupnik SDP-a, čime je izazvao popriličan broj negativnih reakcija u javnosti, nakon čega je komentar i obrisao.

Mnogi su taj njegov komentar okarakterizirali kao govor mržnje, jer su shvatili da se poziva na Bleiburg, što Stazić pak demantira.

Različita tumačenja

Cijelu raspravu izazvao je jedan njegov prijašnji status. Naime, Stazić se zapitao “Jeste li za to da pri odlasku u Irsku hrvatski branitelji imaju prednost?”, što je izazvalo salve uvreda na njegov račun, pa je Stazić na to odgovorio jednako uvredljivo. On pak kaže da se referirao na još jedan status koji je objavio 9. svibnja, na Dan pobjede nad fašizmom, u kojem je napisao “Nema tu pravog razloga za slavlje. Fašizam u Hrvatskoj još nije pobijeđen”.

- To nema nikakve veze s Bleiburgom. Fašizam je u svijetu pobijeđen, u Hrvatskoj nije. U Njemačkoj ne možete vidjeti marširanje crnokošuljaša i da netko propituje je li Sieg Heil nacistički ili staronjemački pozdrav. Završio bi odmah u ludnici. Posve je jasno o čemu se radi, a čovjek se može izraziti ovako ili onako. Nisam od jučer u politici i kada je tko čuo da sam zagovarao bilo kakvo nasilje ili nezakonitosti? Takvo je tumačenje zlonamjerno - kaže Stazić.

Naputak ministrice

Kada je riječ o komentaru vezanom uz branitelje, Stazić pojašnjava kako se referirao na naputak ministrice Divjak da branitelji imaju prednost pri zapošljavanju kao ravnatelji obrazovnih ustanova.

- Onda je logično da imaju prednost i kod sastavljanja nogometne reprezentacije - prvo oni, pa onda oni koji znaju igrati nogomet. Zašto ne onda i da imaju prednost kao ravnatelji kazališta, muzeja... To je bila ironija, a izgleda da ovih tisuću koji su komentirali ne znaju što je to - kaže Stazić.

Bauk: Relativiziranje zločina čini nas manje vjerodostojnima u obrani pozitivnih vrijednosti antifašističke borbe

Zastupnik SDP-a Arsen Bauk na Facebooku je jučer komentirao ispad svog stranačkog kolege Nenada Stazića.

- Relativiziranje zločina koji su pobjednici počinili nakon Drugog svjetskog rata, pa makar se radilo i o stilskim figurama i ukazivanju na probleme s kojima smo suočeni i danas, čini nas manje vjerodostojnima u obrani pozitivnih vrijednosti antifašističke borbe i ukazivanju na strašne zločine počinjene od strane fašista. Istina o herojskoj partizanskoj borbi naš je saveznik, a dio te istine je i ono što nije bilo dobro - stoji u Facebook objavi Bauka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:23