KOMPLIKACIJE U TRUDNOĆI

STIGAO ODGOVOR HZZO-a NA SLUČAJ KOJI JE PODIGAO DOSTA PRAŠINE Mladoj majci su prijetili ovrhom zbog svog pogrešnog obračuna...

 Facebook

HZZO se na upit portala DNEVNIK.hr očitovao o slučaju Ane Filipović kojoj je pogrešno obračunao iznos plaće na bolovanje, a potom je tražio da vrati pretplaćeni iznos s kamatama.

'- HZZO je upoznat s konkretnim slučajem, no zbog zaštite osobnih podataka ne možemo otkrivati potpune detalje iz ovog slučaja.

Povremeno, no vrlo rijetko, zbog pogreške prilikom unošenja podataka događaju se nepripadne isplate naknade plaća za privremenu nesposobnost na radu (bolovanje) za vrijeme komplikacija u trudnoći.

Provjerom u evidenciji zasigurno možemo reći da nije riječ o 1000 slučajeva nepripadne isplate plaća, riječ je o nekoliko slučajeva u ovoj godini.

U ovom konkretnom slučaju došlo je do različitog obračuna s obzirom na broj radnih sati osigurane osobe. U slučajevima kada je dođe do pogrešne isplate pogreškom djelatnika HZZO-a, osigurana osoba ne snosi trošak zateznih kamata.

HZZO je stupio u kontakt s gospođom čiji slučaj opisujete u svojem upitu, te je obaviještena da trošak kamata za nepripadnu isplatu neće biti na njen teret', navodi HZZO u priopćenju.

Podsjetimo, Ana je zbog komplikacija u trudnoći bila na bolovanju 2016. godine. U HZZO-u su joj pogrešno obračunali iznos njezine plaće na bolovanju pa sada ispada da joj je dio novca preplaćen. U poštanskom sandučiću nedavno ju je dočekala tužba od HZZO-a u kojoj stoji da im zbog pogreške u obračunu mora vratiti 5000 kuna plus kamate, čiji će iznos vjerojatno biti oko 2000 kuna, i to u roku od osam dana. Ako to ne učini, prijete joj ovrhom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 19:42