MURGANIĆ NA TAPETI

STIGLA I REAKCIJA HNS-a Evo kako su komentirali nacrt Obiteljskog zakona: 'Hrvatska je sekularna država, vjera se uči u vjerskim zajednicama'

 Bruno Konjevic / CROPIX

Nakon što je Jutarnji prvi objavio da je novi Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona ovih dana upućen na očitovanje koalicijskim partnerima HDZ-a stigla je i prva službena reakcija Plenkovićevih partnera iz HNS-a koji su se oglasili priopćenjem.

"HNS nije dobio konačni i usuglašeni Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona. Kada je u pitanju najava da će se kroz novi Obiteljski zakon uvesti obrazovanje djece u skladu s vjerskim uvjerenjima roditelja, HNS ima jasan stav: mi smo sekularna država, vjera se uči u vjerskim zajednicama, ne u školama. Pitanje obrazovanja ne može se definirati Obiteljskim zakonom, već zakonima iz resora obrazovanja.

HNS smatra da se u školama isključivo uče sadržaji koji su: znanstveno utemeljeni, metodički prilagođeni dobi i pluralistički prikazani", poručili su iz HNS-a.

Podsjetimo, nova verzija prijedloga Obiteljskog zakona ne sadrži kontroverznu definiciju obitelji, no dio drugih odredbi čije je izbacivanje resorna ministrica Nada Murganić najavljivala ostale su i u sadašnjem prijedlogu: izvanbračne zajednice nisu u potpunosti izjednačene s bračnima, izvanbračni parovi mogu posvajati djecu samo ako “postoje opravdani razlozi na strani djeteta”, razvod roditelja maloljetne djece pokretat će se na sudu umjesto pri centru za socijalnu skrb, roditeljski plan je izbačen u potpunosti, a posebnog skrbnika - odvjetnika koji u konfliktnom razvodu zastupa dijete - plaćat će roditelji.

Također, u članku 108., koji nosi naslov “Školovanje i obrazovanje djeteta”, ubačen je stavak koji glasi: “Roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima”.

Ovaj Nacrt prijedloga drugi je pokušaj ove Vlade da izmijeni obiteljsko zakonodavstvo: prvi prijedlog Obiteljskog zakona upućen je u javnu raspravu krajem rujna prošle godine, no povučen je nakon manje od 24 sata - prije svega zbog definicije obitelji, koja je bila vrlo uska i isključivo vezana uz djecu pa tako parovi bez djece po toj definiciji nisu činili obitelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:57