'ĆAĆA' NA KORČULI

STIGLA REAKCIJA VLADE NA ŠKORINU KRITIKU O DOGAĐAJU NA KORČULI 'I dalje čekamo kandidata koji poziva na doticaj sa stvarnošću i narodom'

 
 CROPIX

Neuobičajeni doček za premijera Andreja Plenkovića danas na Korčuli, kada je nepoznati muškarac vikao 'Živio ćaća!' s papirom u rukama na kojemu je pisalo 'Ćaća', već je izazvao polemike.

Prvo je na Facebooku istupio Miroslav Škoro, koji je napisao kako ne može shvatiti onoga tko je dao policiji nalog za postupanje, a vrlo brzo stigao je odgovor iz Vlade.

- Nitko nije davao nalog policiji, već su policijski službenici postupili sami. Čekamo i dalje kandidata koji poziva na doticaj sa stvarnošću i s narodom da se udostoji pojaviti i odgovoriti na pokoje novinarsko pitanje, umjesto da kontinuirano od toga bježi, poručili su iz Vlade.

Podsjetimo predsjednički kandidat Škoro zapitao je čime je čovjek koji drži natpis ugrozio bilo čiju sigurnost ili javni red i mir.

- Čak nije bio ni preglasan niti je ikoga vrijeđao. Kad dođeš u fazu da nemaš hrabrosti prići takvom čovjeku, popričati s njim i čuti što ga muči, nego na njega šalješ policiju, to je znak da si izgubio doticaj sa stvarnošću i svojim narodom - napisao je Škoro na svojoj službenoj Facebook stranici.

Kuća ljudskih prava: Prosvjednik ni na koji način nije narušavao red i mir

Postupanje policije na Korčuli komentirala je i Kuća ljudskih prava Zagreb

- Privođenjem i udaljavanjem prosvjednika s mjesta mirnog prosvjeda, policija je onemogućila ostvarivanje njegovog ljudskog prava na javno okupljanje i na slobodu izražavanja. Prema dostupnoj snimci prosvjednik ni na koji način nije narušavao red i mir, već je koristio svoje pravo na izražavanje i spontano okupljanje te nije smio biti udaljen s mjesta spontanog prosvjeda - ističe se u priopćenju Kuće ljudskih prava Zagreb koja osuđuje postupanje policije prema prosvjedniku koji je na Korčuli premijera Andreja Plenkovića dočekao s transparentom "Živio ćaća!".

- Posebno zabrinjava da je ovakvo policijsko postupanje zabilježeno u više slučajeva proteklih godina, u kojima svjedočimo neopravdanim ograničenjima prava na slobodu izražavanja, posebice kada se radi o javnoj kritici aktualne vlasti i državnih dužnosnika, odnosno političara - kaže se dalje u priopćenju i upozorava da pravo na slobodu izražavanja koje je povezano s pravom na slobodu okupljanja podrazumijeva i izražavanje nezadovoljstva s aktualnom vlašću i njenim politikama.

- Ograničenje tog prava u ovom slučaju može biti opravdano isključivo iz razloga zaštite sigurnosti državnih dužnosnika i građana koja po našem sudu i dostupnoj snimci nije bila ni na koji način ugrožena - kažu u Kući ljudskih prava i podsjećaju da Hrvatska ima obavezu primjenjivati praksu Europskog suda za ljudska prava koji je utvrdio pravo svakog pojedinca na spontani prosvjed protiv aktualne vlasti na mjestu i u vrijeme koje on smatra najprikladnijim za izražavanje kritike i političkog stava.

- Zahtijevamo očitovanje policije o ovom slučaju, kao i provođenje unutarnje kontrole nad policijskim postupanjem. Još jednom upozoravamo na ne funkcioniranje građanskog nadzora nad radom policije, koje je u ovakvim slučajevima nužan mehanizam za zaštitu ljudskih prava građana - poručili su iz Kuće ljudskih prava Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:37