PROLJETNA DELIKATESA

Stigle su prve šparoge, cijena je ‘boli glava‘: ‘Ne može biti jeftinije, nama je sve skočilo duplo. Svoj trud ne računam‘

Kreće sezona šparoga, proljetne delikatese koja je poznata kao čistač organizma

Šparoge na tržnici u Šibeniku

 Niksa Stipanicev/Cropix

Na tržnicama u Hrvatskoj više nema gužvi kao nekada. Zbog vrtoglavog rasta cijena, građani se sve više okreću supermarketima, gdje su cijene voća i povrća ipak jeftinije.

Kreće sezona šparoga, proljetne delikatese koja je poznata kao čistač organizma, a doznali smo kakve su cijene tog popularnog samoniklog bilja na tržnici u Šibeniku.

- Sinko moj, ovo ti je teška jad i bijeda, izjavio je za Šibenski.hr jedan stariji Šibenčanin aludirajući na lošu ponudu na tržnici.

Drugi Šibenčanin Momir Karabuva, vrijedni HGSS-ovac, komentira kako je 1996. godine radio na tržnici.

- U to vrijeme je trebala dobra veza da se dobije štand, a pogledajte ovo, možete igrati nogomet na tržnici koliko ima slobodnih mjesta, rekao je popularni Mošo.

image

Poluprazna tržnica u Šibeniku

Niksa Stipanicev/Cropix

Gospođa iz Ražina je na šibensku pijaci došla samo s dva artikla, ali oba su hit ovih dana.

U prvom planu su šparoge, koje sve ranije stižu na štandove šibenske pijace. Cijena je ‘boli glava‘. Od 7 do 8, pa sve do 10 eura. I to skromni stručak šparoga, taman za jednu osobu... uz još 3-4 jaja i malo pancete.

- Fala bogu, nije loše. Imala sam četiri stručka i za njih dobila 32 eura. Dobra dnevnica, rekla je za Šibenski.hr prodavačica iz Ražina.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

- Šparoge su jednako skupe kao i lani. Samo ljudima je sve skupo otkad su došli euri. Ja sam i lani prodavala šparoge po 50-60 kuna, dok se cijena iskazivala u kunama. Vjeruj mi i ne može biti jeftinije. Nama je sve skočilo duplo. Od vage, banka, do sadnica... A gdje je oranje i gnojenje!? Cvjetača vam mora biti po tri eura, inače nemate ništa. A svoj trud i rad niti ne računaš, nastavlja priču prodavačica.

I dok su šparoge samo za one dubljeg džepa, pravi znalci još uvijek mogu posegnuti za drugim samoniklim biljem. Radi se o zdravoj i ukusnoj mišanciji, koja se prodaje po tri eura za kilogram.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 18:15