JESEN PRED VRATIMA

STIŽE DRASTIČNA PROMJENA VREMENA Stručnjaci objavili niz upozorenja na opasne vremenske prilike, evo koji će dijelovi Hrvatske biti najugroženiji

 
Ilustracija
 Damjan Tadic / CROPIX

Iznadprosječno toplom i u većini Hrvatske prosječno kišovitom ljetu došao je kraj. Prvi dan klimatološke jeseni neće to biti samo zbog početka rujna, nego će i vrijeme u mnogim krajevima podsjećati na jesen. Osim povremene kiše i nižih temperatura, ponegdje će biti obilnijih pljuskova i grmljavine, na Jadranu i nevera, objavio je HRT. Stoga su stručnjaci DHMZ-a objavili niz upozorenja na opasne vremenske prilike i na svojim internetskim stranicama, a i na stranicama europskog MeteoAlarm sustava, osobito za sjeverni Jadran i zapad unutrašnjosti.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu na mjestimice pljuskove i grmljavinu treba računati tek u subotu poslijepodne i navečer, kad lokalno može biti i nevremena. A do sredine dana bit će barem djelomice sunčano, uz najviše sunčana vremena u Podunavlju, gdje će još biti i vruće s najvišom temperaturom do 31 °C.

Najviše do 26 °C bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme, povremeno s kišom, češćom u drugom dijelu dana, kad je velika vjerojatnost i za mjestimice izraženije pljuskove, grmljavinu, a ponegdje i nevrijeme, piše HRT.

Obilnijih pljuskova i grmljavine bit će osobito u gorju i na sjevernom Jadranu, a mjestimice su moguće i jake nevere. Između kišnih razdoblja bit će i sunčanih, barem kraćih, a najviša temperatura bit će između 24 i 27 °C. U Gorskom kotaru oko 20 °C. Na otvorenom moru puhat će umjereno jugo.

U Dalmaciji, što južnije, bit će manja vjerojatnost pljuskova i grmljavine te više sunčanoga vremena. A na sjevernom dijelu je vrlo velika vjerojatnost nevera praćenih obilnom kišom, i to već od jutra, pa će biti i hladnije nego u petak. Puhat će većinom umjereno jugo uz umjereno valovito more.

Na jugu Hrvatske još će većinom biti suho i sunčano, barem do večernjih sati, a zatim nestabilnije. Vjetar slab do umjeren južni i jugo, a more većinom malo valovito. Najviša temperatura zraka iznosit će oko 30 °C.

U kopnenom će području i idućih dana biti promjenljivo i nestabilno, s povremenom kišom i grmljavinom, a osobito su u nedjelju još mjestimice mogući obilniji pljuskovi. Prvi dan nove školske godine neće biti povoljan što se vremena tiče, a još će i malo osvježiti. Sredinom tjedna ipak će biti stabilnije i toplije.

Promjenljivo će do ponedjeljka biti i na Jadranu, pri čemu su obilniji pljuskovi i grmljavina u nedjelju vjerojatniji u Dalmaciji. Od utorka se vjerojatnost kiše smanjuje, a bit će i više sunčanoga vremena. Nakon umjerena juga, zapuhat će sjeverozapadnjak i bura. Temperatura će početkom tjedna biti najniža, no i dalje će biti razmjerno toplo.

U subotu će visoka koncentracija peludi korova biti uglavnom u sjevernim kopnenim krajevima, ali nekome može smetati i umjerena koncentracija, koje će biti i na sjevernom i srednjem Jadranu, prenosi HRT.

Zbog mnogobrojnih oblaka UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, visok će biti samo u južnijim krajevima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:10