NAKON TOPLOG TRAVNJA...

STIŽE NEVRIJEME Meteoalarm izdao narančasto upozorenje zbog opasnosti od poplava, olujnih udara vjetra i tuče! Evo koliko će ružno vrijeme potrajati

 
 CROPIX/DHMZ

Iako treba pričekati službene analize, već je sada jasno da je ovogodišnji travanj u Hrvatskoj bio ekstremno topao.

Međutim, već prvi tjedan svibnja donosi nešto ružnije vrijeme. Naime, Meteoalarm je za danas izdao narančasto upozorenje za regiju Zagreb.

Od 14 sati danas se tako lokalno mogu očekivati izraženiji pljuskovi s grmljavinom i mogućom tučom. Vjerojatnost grmljavine je 60-80 posto. Meteoalarm napominje građanima da budu spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i da se zaštitite od munja.

- Moguća su oštećenja na imovini te na drveću, lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su i prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu - stoji u opisu Meteoalarma.

Za regije Osijek, Gospić, Velebit te južnu i srednju Dalmaciju izdano je žuto upozorenje. U kontinentalnom djelu odnosi se na pljuskove s grmljavinom, dok se za dalmatinski dio odnosi na jak vjetar.

Najviše sunčanog vremena danas će biti na jugu Hrvatske. Vjetar na kopnu bit će uglavnom slab, a na Jadranu umjereno jugo, na sjevernom dijelu bura. Najviša dnevna temperatura kretat će se uglavnom od 22 do 27 °C, na istoku će biti i malo viša, javlja DHMZ.

U noći na četvrtak i ujutro očekuje nas naoblačenje uz kišu, pljuskove i grmljavinu, najprije na Jadranu i u gorskim predjelima, a poslijepodne i drugdje.

Na zapadu, ponajprije u gorskim krajevima oborina lokalno može biti i obilnija, dok će najviše sunčanog vremena biti u Slavoniji i Baranji.

Vjetar slab će biti do umjeren sjeveroistočni i istočni. Na Jadranu umjereno do jako jugo i istočnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 12 do 17, na Jadranu od 14 do 19, a najviša dnevna većinom između 21 i 26 °C, na istoku i malo viša.

Kišno vrijeme zadržat će se u većini krajeva sve do nedjelje, a idući tjedan trebalo bi se razvedriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:54