TAJNO ORUŽJE

Stiže novi val virusa H1N1: U cjepivo za običnu gripu ubačen virus svinjske gripe

Zajedničko cjepivo, strahuje se u stručnim krugovima, moglo bi dovesti do drastično slabijeg odziva građana na cijepljenje
 Nina Đurđević / CROPIX

ZAGREB, KOPRIVNICA - Ove godine neće biti posebnog cjepiva za svinjsku gripu, već će se sve - i cjepivo protiv svinjske i ono protiv obične sezonske gripe - strpati u jednu injekciju! Da će cjepivo doista biti zajedničko potvrdio je i vodeći hrvatski epidemiolog, prof. dr. sc. Ilija Kuzman.

- Naravno da je cjepivo zajedničko jer je tako odlučila Svjetska zdravstvena organizacija, i to za sve države sjeverne Zemljine polutke - istaknuo je Kuzman i dodao kako će se jedno cjepivo za običnu i svinjsku gripu distribuirati u cijeloj Hrvatskoj. Kako će na tu činjenicu reagirati javnost, prije svega osobe koje se svake godine redovito cijepe protiv sezonske gripe - zasad je teško predviđati.

No problema bi svakako moglo biti ako se uzme u obzir lanjska hajka dijela stručne javnosti na cjepivo protiv svinjske gripe što je u konačnici rezultiralo katastrofalnim odazivom na cijepljenje i milijuna bačenih kuna.

Cjepivo protiv svinjske gripe potencijalno štetnim nazvao je lani i dr. sc. Srećko Sladoljev , poznati hrvatski imunolog, a istaknuti politički dužnosnik Vladimir Šeks javno je priznao kako se neće cijepiti jer je previše toga čuo o tom cjepivu.

Mediji su odmah nagađali kako ga je od cijepljenja odgovorila supruga, inače liječnica specijalistica na KBC-u. Zbog toga i čudi da Hrvatski zavod za javno zdravstvo već nije krenuo u javnu kampanju kojom bi građane uvjerio u neštetnost novog cjepiva.

Dr. Darko Radiček, epidemiolog koprivničkog Zavoda za javno zdravstvo, tvrdi pak kako su mediji prenapuhali opasnosti od cjepiva protiv svinjske gripe, ali i posljedice oboljenja od same gripe. Novi val gripe tipa H1N1 očekuje se u našim krajevima potkraj ove godine, a prema Radičekovu mišljenju, to nipošto nije i posljednji val.

- Uobičajena su dva do tri vala ovakvih gripa, a kod nas je dosad bio tek jedan. Prošle godine velik broj ljudi nije se cijepio pa je razumno očekivati da će i ove godine biti dosta podložnih virusu svinjske gripe - naglasio je Radiček. On ponavlja kako će u standardnom cjepivu za sezonsku gripu ove godine biti i 'umrtvljeni' virus svinjske gripe pa će se na taj način osoba zaštiti od svake opasnosti. Iako se nakon lanjske pandemije zlokobnog virusa H1N1 novi val najavljivao već za travanj ove godine, do zaraze nije došlo. Dr. Radiček razlog za to vidi u našem podneblju. - Kod nas je uobičajeno da se gripa javi krajem ili početkom godine pa ćemo stoga s cijepljenjima početi već ovaj mjesec - zaključuje Radiček.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. siječanj 2023 15:35