DUGINE OBITELJI

STIŽE PRVA HRVATSKA SLIKOVNICA O ISTOSPOLNIM OBITELJIMA S DJECOM: VIGILARE PISAO MINISTRICI 'Hoćete li dozvoliti ulazak ove sporne literature?'

 
 Dugine obitelji

Hrvatska će uskoro dobiti svoju prvu slikovnicu za istospolne obitelji. Izdavač je udruga Dugine obitelji koja okuplja dvadesetak istospolnih parova s djecom, a ovom slikovnicom, koja iz tiska izlazi 18. siječnja žele objasniti djeci svojih članova, ali i svoj drugoj, da je sasvim u redu imati dvije mame ili dva oca, piše Slobodna Dalmacija.

- U Hrvatskoj već postoje prijevodi stranih izdanja u kojima se spominju obitelji s istospolnim roditeljima, najčešće u opisu različitih vrsta obitelji. Željeli smo napraviti jednu baš za Hrvatsku. Prvih 500 primjeraka podijelit ćemo školama i vrtićima koji su nam se već javili da žele slikovnicu. Najviše ih je iz Zagreba, ali ima ih i iz drugih dijelova Hrvatske - rekao je za Index koordinator udruge Danijel Martinović o slikovnici u čijoj su pripremi, osim njega, sudjelovali Maja Škvorc i Ivo Šegota dok ilustracije potpisuje Borna Nikola Žeželj.

Slikovnica se neće naći u prodaji, a oni koji ne uspiju dobiti svoj primjerak moći će besplatno slikovnicu skinuti sa stranica udruge, a na njima će biti i poseban formular za one koji baš žele tiskano izdanje. Kada ih se dovoljno javi, udruga će tiskati i drugo izdanje. U pripremi su i prijevodi na njemački, engleski, talijanski i francuski jezik.

Vigilare: Hoćete li dozvoliti ulazak ove sporne literature u hrvatske vrtiće i škole?

Konzervativna udruga Vigilare, između ostalog poznata po agitiranju za zabranu istospolnih brakova što je i učinjeno referendumom 2013., je ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak uputila otvoreno pismo u kojem pitaju hoće li dozvoliti ulazak ove slikovnice u vrtiće i škole. Njihovo priopćenje prenosimo ispod.

Poštovana ministrice Divjak,

u javnosti se pojavila informacija da će udruga „Dugine obitelji“ 18. siječnja predstaviti prvu slikovnicu o tzv. istospolnim obiteljima na hrvatskom jeziku. Slikovnicu spomenuta udruga planira donirati vrtićima i školskim knjižnicama diljem Hrvatske.

Budući da smatramo kako je riječ o akciji iza koje se krije jasna političko-ideološka agenda, molimo Vas da nam odgovorite na nekoliko pitanja.

1. Hoćete li dozvoliti ulazak ove sporne literature u hrvatske vrtiće i škole?

2. Smatrate li da je za hrvatsku djecu dobro da se u odgojno-obrazovnim ustanovama distribuira literatura koja nema odobrenje stručnih tijela?

3. Hoće li ravnatelji moći odbiti ovakvu donaciju i hoće li Vaše ministarstvo stati iza njih u potencijalnim tužbama za „diskriminaciju“?

4. Smatrate li da bi roditelji trebali imati pravo glasa o tome hoće li se njihovo dijete u nastavi služiti ovom slikovnicom?

5. Je li, po Vašem mišljenju, primjereno da udruge civilnog društva samoinicijativno u vrtiće i škole dostavljaju literaturu koju bi se onda potencijalno koristilo u nastavi? Ovo nas pitanje posebno zanima zato što Vigilare također vrijedno radi na odgojno-obrazovnim sadržajima za djecu i mlade koje bismo rado donirali vrtićima i školama diljem Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:09