ZA KOGA SU SINOVI FRANJE TUĐMANA

STJEPAN TUĐMAN ZA JUTARNJI OBJASNIO ZAŠTO JE PODRŽAO ŠKORU, NJEGOV BRAT MIROSLAV JE ENIGMATIČAN 'Ne bih se sad izjasnio o tome koga podržavam'

Miroslav Tuđman (u krugu), Bosiljko Mišetić (u sredini), Stjepan Tuđman (desno)
 CROPIX

- Ne bih se sad izjašnjavao - odgovorio nam je u ponedjeljak HDZ-ov saborski zastupnik Miroslav Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, na pitanje kome u izbornoj kampanji za predsjednika daje podršku s obzirom na to da je dan prije njegov brat Stjepan Tuđman rekao da podržava Miroslava Škoru.

Međutim, Stjepan Tuđman nije politički aktivan, za razliku od Miroslava Tuđmana, koji je u saborskim klupama i dalje HDZ-ov saborski zastupnik, pa je zanimljivo što je odbio reći podržava li kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović, koja je kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu, ili je, poput brata, uz Škoru. Pokušali smo dobiti službeno stajalište HDZ-a o stavu Stjepana Tuđmana, ali na upite o tome u ponedjeljak nisu reagirali.

- Nisam nigdje primijetio da je Miroslav Tuđman javno dao podršku predsjednici Grabar-Kitarović - rekao nam je izvor blizak vrhu stranke.

I naš drugi sugovornik, blizak, pak, predsjednici Grabar-Kitarović, kaže da je činjenica da Miroslav Tuđman nije dao javnu “decidiranu izjavu na temu podrške predsjednici”, ali očekuje da će i on biti uz nju.

- Stjepan Tuđman je uvijek bio svoj, alternativan, ali očekujem da će Miroslav Tuđman dati podršku predsjednici Grabar-Kitarović - rekao nam je naš sugovornik.

- Jeste li pitali Miroslava Tuđmana čiji je on saborski zastupnik - komentira u šali naš anoniman sugovornik iz redova HDZ-a, dodajući da je vidio kako je Stjepan Tuđman dao podršku Škori. Uočio je da se mediji bave time hoće li ga zato vrh stranke isključiti iz HDZ-a, ali komentira da ni sam ne zna je li Stjepan Tuđman još član stranke jer ga već godinama u njoj nije vidio.

U HDZ-u u ponedjeljak nisu službeno reagirali na izjave Stjepana Tuđmana, koji je potporu Škori došao dati u društvu kćeri.

No, podsjetimo da je vrh stranke prilično oštro reagirao nakon što je izbila afera WhatsApp, zbog koje je vodstvo HDZ-a odlučilo sankcionirati sve članove stranke koji su u WhatsApp, Viber i grupama na Facebooku širili govor mržnje, prijetili ili pozivali da se glasa za druge kandidate, a ne za HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović.

Stjepan Tuđman je za Jutarnji list objasnio da Škori daje potporu jer ga smatra “najkvalitetnijim kandidatom”.

- Ima najjasniji program te konkretno govori o onome što želi i što treba mijenjati. Posebno mi se sviđa što neka ključna pitanja želi staviti na referendum kako bi o njima narod odlučio - izjavio je Stjepan Tuđman za Jutarnji list.

Na pitanje očekuje li kakve reakcije iz vrha stranke, pa čak i da možda pokrenu pitanje njegova isključenja zbog toga što kao njezin član daje potporu Škori, a ne HDZ-ovoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović, odgovorio je da je sve moguće, ali da živimo u demokratskoj zemlji i da svatko ima pravo na svoje mišljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 13:26