BIVŠI ČELNIK DUZS-a

ŠTO ĆE SADA RADITI DRAGAN LOZANČIĆ Nekadašnji ravnatelj SOA-e ostao i bez funkcije, a i bez institucije kojom je upravljao, uskoro ide na novi posao

 Goran Mehkek / Hanza Media / CROPIX

Bivši ravnatelj SOA-e i dojučerašnji ravnatelj Uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić od 8. siječnja preuzima dužnost savjetnika ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Vlada je Lozančića na ovotjednoj sjednici razriješila dužnosti šefa Uprave za zaštitu i spašavanje s 1. siječnjem ove godine. Razlog je što se u sklopu Vladina projekta racionalizacije javnih službi Uprava za zaštitu i spašavanje rasformirala. Iz nje je izdvojeno vatrogastvo koje je pripojeno MUP-u, a formira se Ravnateljstvo civilne zaštite koje bi poput Ravnateljstva policije također trebalo funkcionirati u sastavu MUP-a.

Poznato je, naime, da se Lozančić nije slagao, ili barem ne u potpunosti, s konceptom koji je proveden pa se nagađalo da neće nastaviti raditi u civilnoj zaštiti. To se pokazalo točnim, no ipak će i on, kao i zaposelnici Uprave kojoj je do jučer bio načelu, ubuduće biti na plaći MUP-a.

Otkad je razriješen s dužnosti ravnatelja SOA-e, Lozančić je ostao u sustavu koji se bavi pitanjima sigurnosti, ali ipak daleko od obavještajnih službi. Podsjetimo, Lozančićevu je smjenu još 2015. godine tražila predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović. Smatrala je kako ju je SOA morala obavijestiti da se prisluškuje Zdravka Mamića. Da je to znala, vjerojatno joj Mamić ne bi organizirao rođendansku proslavu, a ako i bi, vjerojatno bi pazila što govori i radi.

Predsjednica je bivšem premijeru Tihomiru Oreškoviću poslala na supotpis odluku o Lozančićevu razrješenju, no on ju je odbijao potpisati. Na kraju je Lozančić ipak platio ceh druženja šefice države i Mamića i smijenjen je s dužnosti. Nakon nekog vremena ponuđen mu je novi posao na funkciji šefa Uprave za zaštitu i spašavanje, no sada je ostao i bez te funkcije, kao i bez Uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:11