ONLINE NASTAVA

Što ćemo s djecom ako zatvore škole: ‘Dijete mi je samo po 10 sati, kuha jer ja moram raditi‘

Roditelje brine pomisao na online školu, no nakon jučerašnjeg sastanka iz ministarstva kažu - nema zatvaranja
Roditelje brine pomisao na online nastavu
 Privatni Album

Posljednji dani bili su teški osmogodišnjoj Pauli, koja ide u treći razred osnovne škole. Zadnjih tjedan dana bila je kod kuće dok su roditelji radili, a mlađa sestra je bila u vrtiću. Naime, njezina učiteljica je morala u samoizolaciju, a kako škola nije odmah uspjela dogovoriti zamjenu, Paula je na svojoj koži osjetila kako je to biti sama kod kuće.

- Nisam mogla uzeti tjedan dana godišnjeg jer ga više niti nemam toliko, a trenutačno u mojoj firmi nije moguć rad od kuće. Suprug isto radi, tako da nije bilo drugog izbora - objašnjava nam Paulina mama Nataša Kliček, ekonomistica koja na posao odlazi u 7 sati jer radi na drugom kraju grada. Vraća se kući u 17.15.

Suprug odlazi i prije 7, a vraća se nakon nje. To znači da je njihova školarka bila sama deset sati dnevno.

Mlađa sestra je u vrtiću, a oko 16 sati je kupi baka, koja još uvijek radi. Baka bi djevojčicu ostavila kod kuće sestri i onda išla dalje za svojim obavezama.

Nataša ima roditelje, koji su joj prije uvijek bili na raspolaganju, ali zbog njihovih poznih godina i straha od korone ne usudi ih se izlagati mogućnosti da se zaraze.

- Neki dan sam nazvala mamu i rekla da mi dijete nema ručak. Skuhala je odmah njezino omiljeno varivo i ostavila ga pred vratima. I ona je tužna jer nam ne može više pomoći, ali sad je bolje da se paze - priča Nataša.

Objašnjava mi da stvar olakšava to što se djevojčica ne boji biti sama kod kuće. Ipak, izaziva joj stres što svom djetetu ne može sama dati jelo i što toliko puno vremena provodi sama. Zato su stalno na telefonskoj liniji, ali nekad se, nažalost, ne može odmah javiti zbog posla.

Prilagođavanje situaciji

Ručak skuha svako jutro do pola, a njezina samostalna curica ga dovrši.

- Poslika mi da vidim je li dobro. Jedan dan je ispohala već panirano meso, skuhala je sama rižu, ali samo na vodi, od luka sam u njezinoj verziji odustala - smije se mama. Priča kako je njezina malena kuharica, kako ju odmilja zove, radila i pizzu - imala je već gotovo tijesto, umak i naribane sireve.

- Problem je bio što je krenula valjati tijesto jer je to vidjela od mene, a ovo je već bilo izvaljano. Pa se malo zalijepilo. Pratila sam s njom proces pečenja jer mi je slikala pećnicu, ali je bila super uspješna - hvali je mama.

Jedno jutro joj je poslala sliku doručka - kekse umočene u rastopljenu čokoladu i posipane kokosom.

Kaže da ju je kći baš jučer pitala kad je ona prvi put nešto konkretno skuhala. - Rekla mi je da sam ja sigurno bila starija - kaže mi Nataša i priznaje da joj nije lako zbog svega, ali su se morali prilagoditi situaciji.

Što se tiče školskih obaveza, oko 10 sati bi Pauli učiteljica slala zadatke koje bi ona onda prolazila sama.

Nataša kaže da djevojčica, iako odličan đak, ponekad ne razumije sve. - U lockdownu u ožujku gotovo ništa nismo morali uskakati. Sada vidim da ću morati jer je gradivo opsežnije.

Tijekom dana djevojčica se zabavlja i na ekranima, a nitko je ne nadzire jer, kaže Nataša, vjeruju da je iskrena s roditeljima.

U ponedjeljak im je sve bilo teže jer je djevojčica još ujutro javila mami da ju boli glava. Izmjerila si je 37 stupnjeva.

- Bila je sva nikakva. Baš sam bila zabrinuta. Kad sam došla doma, već je bilo prošla - priča mama i kaže da njezinoj školarki sigurno nije lako.

- Ne ide u školu, ne vidi nikoga cijeli dan, nije to normalno... - govori Nataša i dodaje da su se u školi uspjeli pokriti zamjenama pa se djevojčica napokon vratila u klupe.

image
Privatna arhiva

Nizak postotak zaraženih

Prema posljednjim podacima Ministarstva obrazovanja, pod mjerom samoizolacije je 7680 učenika osnovnih i srednjih škola, što je porast od 1000 učenika u odnosu na podatke od ponedjeljka. U porastu je i broj covid pozitivnih učenika i trenutačno ih je 658. U ponedjeljak ih je bilo 517.

Iako je u ukupnoj populaciji od oko 460 tisuća učenika u Hrvatskoj i dalje riječ o iznimno niskom postotku zaraženih učenika, iz pojedinih škola i dalje dolaze informacije o kolektivnom zatvaranju škola početkom studenoga. U Ministarstvu znanosti i Gradskom uredu za obrazovanje to demantiraju.

U ovome trenutku, prema podacima MZO-a, klasičnu nastavu ima 1074 škola, odnosno njih 79 posto. To je prvi put da je brojka takvih škola pala ispod 80 posto. U porastu je broj škola koje kombiniraju nastavu u školi i od kuće, a takvih je trenutačno 138, odnosno 10 posto. Nastavu od kuće trenutačno ima samo 20 škola, njih nešto više od jedan posto.

Zagrepčanka Zrinka Hasan i kći Laura (9) od petka su po cijele dane zajedno kod kuće. Laura je u samoizolaciji, a njezina mama nije, ali je svojevoljno ostala s njom doma. Djevojčici su roditelji rastavljeni, a koronu ima njezin tata s kojim je bila u kontaktu prošli tjedan. On je prvi simptom, malaksalost, dobio u srijedu, ali je posumnjao na koronu tek u četvrtak kada je izgubio njuh.

Analiza situacije

Srećom, Zrinka ima mogućnost rada od kuće u banci u kojoj radi pa ga je odlučila iskoristiti.

- Posljednje vrijeme ionako radimo kombinirano, a i poslodavac želi biti siguran da neću zaraziti nekoga drugog ako sam slučajno i ja dobila virus - govori.

Njezina djevojčica nema nikakvih simptoma, a školu redovito "odrađuje" od kuće. Učiteljica joj šalje zadatke pa ona sve prvo prolazi sama, a nakon mamina radnog vremena još obave ako je nešto preostalo.

Zrinkino radno vrijeme je od 8 do 16 sati i u to vrijeme nema puno vremena za kućanske poslove i dijete.

- Laura spava malo dulje, a kad se digne, sama si radi doručak i onda malo gleda crtiće, igra neke igrice, crta... Oko 12 uzimam pauzu i napravim nabrzinu ručak pa joj dam jesti. Nemam puno vremena, ali sam barem s njom - govori mama.

Kasnije djevojčica vježba matematiku pa se malo i s tim zabavlja i brže prođe dan. Kad Zrinka završi s poslom i odrade sve školske obaveze, onda zajedno spremaju po kući.

U Ministarstvu znanosti jučer je održan sastanak na kojem se analizirala epidemiološka situacija u školama. Ministar Radovan Fuchs razgovarao je s ravnateljem Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar" Zvonimirom Šostarom, voditeljicom Službe za školsku i adolescentnu medicinu Tatjanom Petričević Vidović, zamjenicom ravnatelja HZJZ-a Ivanom Pavić Šimetin te pročelnikom Gradskoga ureda za obrazovanje Ivicom Lovrićem.

Zaključeno je kako je sadašnji model zatvaranja pojedinih razreda ili škola u koje je ušao virus najbolje rješenje, što znači da zasad nema govora o kolektivnom zatvaranju škola i prelasku na nastavu na daljinu.

- Analizirali smo situaciju i zaključili da vozimo dalje po istome. Ne treba ništa mijenjati, naši nastavnici i ravnatelji škola rade savjesno i možemo ih samo podržati - rekao je Ivica Lovrić i još jednom demantirao priče o kolektivnom lockdownu početkom studenoga. I u Ministarstvu tvrde - škole nisu žarišta.

Čak niti Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije, koji je još 17. listopada donio odluku da će, u slučaju da tri dana zaredom na području PGŽ-a bude više od 50 novozaraženih dnevno, uputiti prijedlog Nacionalnom stožeru za uvođenje online nastave, još neće aktivirati tu mjeru. Iako je u PGŽ-u u utorak zabilježeno 66 novih slučajeva zaraze unutar 24 sata, a u srijedu još 63 nova slučaja, epidemiolozi smatraju da je situacija pod kontrolom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:42