PITANJA I ODGOVORI

Što je afrička svinjska kuga i je li opasna za ljude?

Sumnje na afričku svinjsku kugu proširile se u više gospodarstava Vukovarsko-srijemske županije
 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Nakon što je prekjučer Hrvatski veterinarski institut potvrdio afričku svinjsku kugu u uzorcima krvi bolesnih svinja i uzorcima organa uginulih svinja uzetih iz dva objekta na području Posavskih Podgajaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji, jučer su se sumnje proširile na više gospodarstava. Iako je bolest u Europi prvi put detektirana još 1957., ovo je prvi put da se pojavila u Hrvatskoj.

Što je afrička svinjska kuga?

Afrička svinjska kuga (ASK) virusna je zarazna bolest domaćih i divljih svinja. Nije opasna za ljude i druge životinje, ali kod svinja je gotovo sto posto smrtonosna.

Je li bolest opasna za ljude?

Riječ je o bolesti koja ne ugrožava ljude, tj. od nje ne mogu oboljeti ni ljudi ni druge životinje, ali je, s obzirom na to da kod zaraženih svinja predstavlja gotovo stopostotnu smrtnost, jako ozbiljna za gospodarstvo.

Kakve se mjere provode za suzbijanje bolesti?

Potvrdom rezultata propisane su žurne mjere: zabrana premještanja životinja, klanja, prodaje, dezinfekcija objekata. Jedna od mjera je i eutanazija, a u ovom trenu u planu je eutanazija 40-ak svinja, koje su zatečene u trenutku sumnja na gospodarstvu.

Kako se bolest može širiti?

Na gospodarstvima na kojima su zaražene svinje, dio njih držan na paši i one su se miješale s divljim svinjama.

Koji je plan za suzbijanje bolesti?

Što se tiče suzbijanja afričke svinjske kuge, definira se zaražena zona, a to je oko 3 kilometara oko zaraženih dvorišta. Tu će biti potpuna zabrana klanja i odredit će se zaštitni pojas od 10-ak kilometara gdje će biti zabranjena sva manipulacija sa svinjama, izuzev klanja za vlastite potrebe, ali pod nadzorom veterinarskog inspektora. Bit će zabranjen i lov u zaštitnom pojasu.

Kako se afrička svinjska kuga pojavila u Hrvatskoj?

Afrička svinjska kuga egzistira 4-5 godina u našem okruženju. Rade se izvidi kako bi se utvrdilo je li bolest došla preko granice ili miješanjem s divljim svinjama. O pojavi bolesti obaviješteni su EK i članice EU te susjedne zemlje.

Na koliko se imanja proširila bolest?

Afrička svinjska kuga potvrđena je jučer na pet objekata. U Gunji na gospodarstvu s 30 svinja, u Rajevom Selu na gospodarstvu s 18 svinja i u Privlaci na gospodarstvu sa 121 svinjom, sve u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Jučer je Veterinarska inspekcija eutanazirala 44 svinje i na dva objekta na području Posavskih Podgajaca, također u Vukovarsko - srijemskoj županiji, dok su dvije svinje uginule tijekom noći

Što moraju učiniti svinjogojci ako uoče znakove bolesti?

Izdano je upozorenje da se svako uginuće ili bolest u svinja odmah mora prijaviti veterinaru i najstrože je zabranjeno zakapanje uginulih svinja ili odvoz lešina bez prijave veterinarima.

Jesmo li pokušali prevenirati pojavu bolesti?

Ministarstvo poljoprivrede dodatno je pojačalo preventivne mjere donošenjem nove Naredbe o mjerama sprječavanja pojave i ranog otkrivanja afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj koja je na snazi od 10. lipnja. S objekata kategorije 1 zabranjeno je premještati svinje, osim izravno u klaonicu.

Stav svinjogojaca: Svinjetine neće faliti, ali cijena će joj rasti

Što kažu svinjogojci?

Uznemireni su zbog pojave afričke svinjske kuge i stanje smatraju ozbiljnim jer Hrvatska ima više od 22 tisuće gospodarstava koje ulaze u kategoriju 1, a to je ona kod koje su sigurnosne mjere protiv zaraze najslabije. To su najčešće mali proizvođači koji svinje uzgajaju za vlastite potrebe ili prodaju "na sitno".

Smatraju li da može doćivdo poremećaja u opskrbi svinjetinom?

Što se tiče mogućih problema u opskrbi tržišta svinjetinom, svinjogojjci smatraju da do toga neće doći. Razlog je, što unatoč vlastitoj proizvodnji, uvozimo više od 50 posto potrebnog svinjskog mesa. Stoga smatraju da će svinjskog mesa biti, samo je pitanje po kojoj cijeni, a predviđaju da bi cijena mogla rasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:59