ZONE OGRANIČENJA

Novo Rješenje Ministarstva poljoprivrede za zaštitu od afričke svinjske kuge

Kao zaraženo područje određuju se dijelovi Karlovačke, Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije

ministrica poljoprivrede Marija Vučković
 

 Vlado Kos/Cropix

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je u subotu da je stupilo na snagu novo Rješenje o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja zbog izbijanja afričke svinjske kuge.

Njime se kao zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge u populaciji držanih svinja određuju područja zone zaštite u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji, a zone nadziranja uključuju i dijelove Osječko-baranjske županije.

Kao zaraženo područje zbog izbijanja afričke svinjske kuge u divljih svinja određuju se dijelovi Karlovačke, Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije.

Ministarstvo u priopćenju apelira na posjednike da se najstrože pridržavaju svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarska inspekcija.

Na području općina koje se nalaze u zoni zaštite uspostavljeni su punktovi s policijskim nadzorom na točkama na kojima je povećan rizik za pojavu potencijalnog ilegalnog prometa živih svinja i svinjskog mesa.

U priopćenju se dodaje da je nakon provedenog elektronskog savjetovanja objavljen i Pravilnik o oznakama zdravstvene ispravnosti, identifikacijskim oznakama i posebnim oznakama hrane životinjskog podrijetla te utvrđivanju popisa objekata za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. studeni 2023 12:44