VAŽNO PARTNERSTVO

Što je Macron još potpisao u Zagrebu: Uz avione dogovoren je i čitav niz drugih stvari

Francuska će podržati i hrvatski cilj da 2023. uđe u eurozonu, te će nastaviti podržavati hrvatsku kandidaturu za OECD

Emmanuel Macron, Dassault Rafale, Andrej Plenković

 Damir Sencar/Afp

Francuska će podržati Hrvatsku za Schengen, eurozonu i OECD, dvije zemlje međusobno će se podržavati unutar Vijeća EU, zajednički će raditi na reformi šengenskog prostora, razmjenjivat će podatke o zapadnom Balkanu i podržati europski put šest zemalja, a u vojno-obrambenoj politici imat će zajedničke vježbe i razmjenjivati obavještajne podatke.

Politička je to deklaracija o hrvatsko-francuskom strateškom partnerstvu koju su u Zagrebu prošli četvrtak potpisali predsjednik Emmanuel Macron i premijer Andrej Plenković, koja definira bližu suradnju u područjima bilateralnih odnosa, sigurnosti, obrane, gospodarstva, kulture, obrazovanja, znanosti i javne uprave.

Kada je riječ o Schengenu, Francuska će podržati pristupanje Hrvatske prema važećoj proceduri, jer se to prepoznaje "kao dodana vrijednost cjelokupnoj sigurnosti EU".

Francuska će podržati i hrvatski cilj da 2023. uđe u eurozonu, te će nastaviti podržavati hrvatsku kandidaturu za OECD.

Po pitanju zapadnog Balkana, Hrvatska i Francuska će redovito održavati konzultacije koje će biti usmjerene na situaciju u BiH i stanje dijaloga između Srbije i Kosova, kao i na ulogu drugih aktera u regiji, te o pitanjima koja se odnose na proširenje. Podržat će šest zemalja na njihovu putu prema EU u skladu s novom metodologijom.

Bitni dijelovi sporazuma su pitanja obrane. Hrvatska nabava Rafalea "značajno će osnažiti strateško partnerstvo što će i pridonijeti razvoju jače i ambicioznije europske obrane, kao i jačanju Atlantskog saveza".

Poticat će se i zajedničko sudjelovanje tvrtki u konzorcijima za povlačenje novca iz Europskog fonda za obranu, a kako bi se hrvatske tvrtke bolje udružile u strateški projekt kupnje aviona, "Francuska je spremna povećati razvoj aktivnosti daljnje aeronautičke podrške visoke dodane vrijednosti na industrijskoj razini u Hrvatskoj".

Hrvatska i Francuska poticat će i razmjenu između vojnih obavještajnih službi, vojnoobavještajne tečajeve i obuku u dvije zemlje, te će zajednički sudjelovati u bilateralnim i multilateralnim vojnim vježbama, posebno vježbama obuke za združenu zračnu taktičku kontrolu.

Od iduće godine uspostavit će se i poseban program stipendiranja za pet hrvatskih studenata naprednih studija aeronautike, elektrotehnike i računarstva, te inženjerstva na vrhunskim francuskim školama.

Upravo ovaj obrambeni dio bio je sporan predsjedniku Zoranu Milanoviću koji tvrdi da je pisan u tajnosti premijerova kabineta.

- Hoće li se to uopće ratificirati? Zašto nismo uključeni u to? Moj savjetnik je pokušavao doći do toga, ali to je čisti privatluk - poručio je Milanović.

Premijer mu je odgovorio da je bio upoznat s dokumentom.

- Strateško partnerstvo je dokument koji sam ja potpisao, sukladno ovlastima. On je dobio dokument, dobio je pripremu i informaciju - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:38