PRIMJERI IZ PRAKSE

Što kad posumnjate na koronu: Deset Hrvata podijelilo svoja različita iskustva s testiranjem. Evo kako zaista funkcionira borba protiv zaraze

Anketa pokazuje da postoje razlike u tome što liječnici smatraju razlogom za slanje na test
Drive in testiranje/Arhiva
 Matija Djanjesic/Cropix

Troznamenkaste brojke oboljelih, koje rastu iz dana u dan, i slobodna cirkulacija virusa među populacijom usred ljeta iznenadili su struku, ali i građane. U samoizolaciji je više od pet tisuća osoba, a od početka epidemije ta je brojka premašila 150 tisuća. Sve njih kontaktirali su epidemiolozi i liječnici, no jedinstvenog pravila, ako je suditi prema riječima brojnih osoba s kojima smo razgovarali, nema. Neki se od njih imaju pravo testirati, nekima liječnici ne daju tu mogućnost jer to smatraju nepotrebnim.
Primjerice, na koronavirus pozitivna osoba s kojom smo razgovarali punih pet dana nije dobila dozvolu za testiranje jer joj, unatoč svim klasičnim simptomima, liječnica nije dala uputnicu zbog toga što “nije izgubila osjet njuha”. Naknadno je osoba testirana, pokazalo se da je zaražena, a zbog odluke liječnice sada je u samoizolaciji dvadesetak osoba za koje bi se to izbjeglo da je na vrijeme provedeno testiranje. Ako to ne odobri njihov izabrani liječnik obiteljske medicine, to mogu napraviti o vlastitom trošku, međutim cijena testa je oko 1500 kn.

Upravo zbog različitih iskustava naših čitatelja odlučili smo provjeriti kako u praksi funkcionira sustav praćenja, testiranja i detektiranja zaraženih osoba i njihovih kontakata. Tražili smo primjere iz nekoliko hrvatskih gradova. Godine sugovornika su točne, a imena izmišljena jer je većina sugovornika, zbog straha od stigmatizacije i problema s nadležnim liječnicima svoje priče radije iznijela anonimno.

Vladimira (65): Imam temperaturu, na testiranje ću ako ne padne 4 dana

- U utorak ujutro mi nije bilo dobro. Probudila sam se u groznici. Bilo mi je zima i cijelo tijelo mi se treslo. Jako me boljela glava, tu i tamo sam zakašljala. Glas mi je bio lagano promukao. Izmjerila sam temperaturu, 37,8 - priča nam 65-godišnjakinja sa sjevera zemlje. Već mjesecima pažljivo prati s koronavirusom i dobro zna simptome. - I baš sad ja imam takve, a čovjek uvijek misli ‘neće baš mene’. Nije mi bilo svejedno, osobito jer se meni, koja sam među ugroženijom skupinom, čini da smo se prerano počeli jako opušteno ponašati. Nisam paničar ni sklona zvati liječnika ako ne mislim da je važno. Sad sam znala da jest pa sam ga i nazvala - priča. Iako je mislila da će poziv trajati tek koju minutu, s liječnikom je razgovarala pola sata.

- Prvo smo prošli svaki moj korak u zadnje vrijeme, gdje sam se i kada mogla zaraziti virusom. No, nisam bila nigdje gdje se pojavio ili raširio virus. Za doktora je bilo dosta već što sam bila u dućanu i kafiću. Uglavnom, triput mi je ponovio upute: strogo ostati doma, svaki dan izmjeriti temperaturu živinim toplomjerom i nazvati ordinaciju i reći točno kako se osjećam. Obavezna je izolacija od ukućana, ako ulaze u moju sobu, to ne smiju bez maske i rukavica. Ja ih moram čuvati od sebe. Dobijem li malo višu temperaturu, trebam ju skidati lijekovima. U slučaju bilo kakvog pogoršanja odmah ih moram nazvati, neovisno o dobu dana ili noći, kako bi po potrebi mogli pravovremeno poslati kola Hitne pomoći i odvesti me u bolnicu - nabraja. Budući da su simptomi koji mogu upućivati na virozu jednaki onima Covida-19, ovaj će joj režim potrajati četiri dana, nakon kojih temperatura kod obične viroze obično nestaje. Potom treba pričekati još tri dana, a onda s uputnicom otići na testiranje.

- Iako mi je loše i jako sam slaba, osjećam se psihički dobro jer osjećam da doktor zna što radi i da je jako oprezan. To mi je jako važno, jer kad ležite sa svim ovim simptomima želite da vas netko ozbiljno tretira i vodi - kaže. (Višnja Gotal)

Marija (42): Pozitivna sam, ali ne žele testirati mojeg muža i djecu

Jedan večernji izlazak prije dva tjedna donio je zarazu koronavirusa u tri obitelji koje su se našle na istome mjestu. Nije te večeri ništa slutilo na probleme jer nitko nije imao simptome i svi su se dobro osjećali.

No, tri dana poslije jedan od sudionika večere osjetio je simptome, javio se epidemiolozima i test je pokazao da je pozitivan na SARS-CoV-2.

Odmah su obaviješteni svi njegovi kontakti, epidemiolozi su ih redom pozivali na testiranja, a neke od njih u Znanstveni zavod za javno zdravstvo uputili su i njihovi liječnici obiteljske medicine.

- Ja sam konkretno bila na toj večeri, ali nisam bila u bliskom kontaktu sa zaraženim osobama, no moja liječnica ipak je odlučila izdati mi uputnicu budući da sam zaposlena na radnom mjestu na kojem komuniciram s puno ljudi, pa smo htjeli izbjeći potencijalne neugodnosti. I premda nisam imala nikakvih simptoma, kao što ih nemam ni sada, nalaz je bio pozitivan. Moram priznati da mi to saznanje nije bilo nimalo ugodno. Štoviše, bilo je to prilično traumatično iskustvo jer sam znala da slijedi neizvjesnost i za moju obitelj - ispričala nam je gospođa Marija, koja je već sedam dana u izolaciji, kao i njezin suprug i djeca.

- Oni su, srećom, negativni, ali s obzirom na to da sam ja pozitivna, moraju biti u kući i nigdje ne smiju izlaziti. Ja sam se dodatno izolirala i od njih, a sve kako bih ih sačuvala od bolesti. Sada čekam 15. srpnja kada će mi biti ponovljeno testiranje i, ako nalaz bude negativan, to će značiti da je mukama kraj.

No, liječnici su mi rekli da supruga i djecu neće testirati i da su oni svakako nakon 15. srpnja slobodni. Naravno, ako moj nalaz bude negativan.

Ne znam zašto je tome tako, ali nije moje da o tome brinem. Struka je tako odredila - kazala je naša sugovornica. (Nikola Patković)

Marko (45): Imam temperaturu 7 dana, ali nisam slučaj za testiranje

Slavoncu Marku (pravo ime poznato je redakciji) prvi znaci temperature pojavili su se 22. lipnja. Liječnici će zapravo reći da 37 ili 37,1 nije temperatura, ali on se s njom nije osjećao dobro. Pustio je jedan, pa drugi dan i onda odlučio nazvati HZJZ. Rekao im je kako se osjeća, ali kako nije bilo ostalih simptoma SARS-CoV-2, a nije bio u inozemstvu ni u kontaktu sa zaraženom osobom (iako to doduše nije mogao sigurno znati), odgovorili su mu da nije slučaj za testiranje. U sljedeća tri dana sve se smirilo, a onda je opet krenulo. Svake večeri temperatura mu je bila između 37 i 37,3.

- Preko dana ništa osobito, a onda navečer temperatura krene i ide tako do 37,3, jednom ili dva puta i 37,5. Nisam imao grlobolju, slabost, bolove u mišićima... Ništa od toga. Kontaktirao sam liječnika obiteljske medicine koji mi je rekao da se opet javim epidemiolozima. Sve sam ponovio, ali odgovor je bio isti: ‘Vi niste slučaj za nas!’ I tako nekoliko dana. Bio sam već dosadan i sebi i njima i svojoj obitelji, posebno nakon što sam dobio informaciju da je jedan moj poznanik, s identičnim simptomima, pozitivan na koronavirus - priča Marko.

Sve je to ponovio i epidemiolozima pitajući ih i zašto ga neće testirati s obzirom na to da imaju brojne asimptomatske slučajeve, a on ima temperaturu, ali su mu odgovorili da to nije isto. Stanje mu je dulje od tjedan dana bilo isto. Radio je od kuće. Nigdje nije izlazio. Našao se u apsurdnoj situaciji, jer ga nisu htjeli primiti ni u laboratorij na vađenje krvi, jer je već danima imao temperaturu, a nije imao potvrdu da je negativan na koronu. Kada je doznao da je potencijalno bio u blizini jedne pozitivne osobe ponovno se javio epidemiolozima i tek tada su mu zakazali termin za testiranje.

- Nalaz je, srećom, bio negativan. I dalje mislim da su me trebali testirati i ranije, uzdati u stručnost i procjenu epidemiologa - kaže. (Nikola Patković)

Juraj (48): Testirao sam se i nakon 24 sata dobio nalaz i jasne upute

Naš sugovornik je djelatnik javne uprave. U nedjelju u popodnevnim satima dobio je povišenu tjelesnu temperaturu i počeo je kašljati. Odmah je posumnjao da je pozitivan na koronavirus, iako nije imao saznanja da je netko od osoba iz njegova okruženja zaražen. Misli da je virus “pokupio” na jednom druženju na kojemu je bio gost deset dana prije.

- Sam sam se stavio u samoizolaciju i javio sam se svojoj obiteljskoj liječnici sutradan u popodnevnim satima jer joj je tada bila smjena. Opisao sam joj simptome i ona je procijenila da bih trebao obaviti test na koronavirus. Najavio sam se u bolnicu i dobio termin u utorak u jutarnjim satima. Došao sam pred bolnicu onako kako su mi savjetovali, po higijenskim mjerama i s maskom na licu. Nisam ulazio u zgradu, već sam ih izvana zazvao i predstavio se. Liječnica je rekla da pričekam vani. Dolazili su i drugi na testiranja i tako smo vani čekali na sigurnoj razdaljini jedni od drugih i svatko u svojem kutu - priča nam sugovornik.

Došlo je dvoje zdravstvenih radnika koji su redom uzimali briseve. Otišao je natrag kući u samoizolaciju i čekao nalaze.

- Točno 24 sata kasnije su mi javili da sam pozitivan, znači u srijedu ujutro. Toga dana su me iz Zavoda za javno zdravstvo zvali šest ili sedam puta detaljno mi objašnjavajući kako se moram ponašati.Također, tada sam napravio popis svih kontakata unatrag 48 sati, na popisu se našlo četrdesetak ljudi. Naša cijela kuća je u samoizolaciji, ali smo se supruga i ja dodatno odvojili od ostatka ukućana, koji su u prizemlju. Supruga, naime, pokazuje simptome, tako da je vjerojatno i ona zaražena, a nalaz očekujemo ovih dana - kaže nam sugovornik. (Mario Pušić)

Anica (45): Nakon 8 dana su rekli da smo već trebali biti u izolaciji

Osmaši su za kraj škole priredili oproštajnu zabavu. S njima su bili i roditelji te nekolicina nastavnika. Ukupno više od 100 osoba. Dva dana su se djeca intenzivno družila, a onda su pet dana nakon ‘oproštajke’ dobili informaciju da je jedna obitelj sa zabave zaražena.

- Bila je srijeda poslijepodne. Nazvala nas je razrednica i kazala da zbog kontakta sa zaraženim osobama sva djeca i nastavnici moraju u subotu na testiranje. Nije nam bilo svejedno. No, istovremeno su se otvorila i neka pitanja. S obzirom na to da smo i mi bili na toj zabavi, hoće li i nas testirati, trebamo li mi i djeca u samoizolaciju? Rečeno nam je da roditelje neće testirati i da nitko ne treba u samoizolaciju. Štoviše, mi smo se htjeli testirati, ali to nam nije omogućeno – priča majka jednog osmaša.

No, ona i njezin suprug, kao i brojni drugi roditelji sami su odlučili poduzeti mjere i na svoju ruku do subote odrediti samoizolaciju djeci i sebi. Javili su se šefovima na poslu, koji su im kazali da ne dolaze. Iako su epidemiolozi rekli da oni mogu normalno na posao, nekima su šefovi to izričito zabranili. U međuvremenu se pokazalo i da je još dvoje roditelja sa zabave pozitivno.

- U subotu smo odveli djecu na testiranje i svima su nalazi bili negativni. No, prije nego što su nam javili rezultate, epidemiolozi su nas nazvali i rekli da djeca moraju biti u samoizolaciji 14 dana od dana kada je bila zabava. Od nje je tada već prošlo osam dana. Dodali su i kako moraju koristiti odvojeno kupatilo, kako im hranu trebamo ostavljati pred vratima sobe, dezinficirati prostor... Dakle, prvih sedam dana ništa, a onda drugih sedam dana sve mjere zaštite. Malo je reći da smo bili zbunjeni. Nama su rekli da i dalje možemo normalno živjeti i raditi, ako nemamo simptome. Uglavnom, samoizolacija djeci sada istječe, a nama i dalje nije jasno zašto nisu testirali i roditelje, jer smo na toj zabavi bili svi zajedno - kazala je naša sugovornica. (Nikola Patković)

Ilija (35): Ako danas sve bude u redu, završava moja samoizolacija

U petak prije dva tjedna naš se sugovornik na poslu u popodnevnoj smjeni osjećao loše. Kada je stigao kući, izmjerio je temperaturu i ona je iznosila 37,2 stupnja, međutim, tijekom noći i jutra je rasla sve do 39. Unatoč lijekovima za snižavanje temperature, nije padala ispod 38 stupnjeva.

- U subotu popodne otišao na hitnu, primili su me, izvadili mi briseve i uzeli krvi. Liječnik je rekao da mu je malo sumnjivo moje stanje, pa su me ostavili u bolnici, a onda u nedjelju ujutro uzeli još jedan uzorak krvi. Poslali su me kući u samoizolaciju i istog mi dana dana u večernjim satima javili da sam pozitivan. U nedjelju navečer i ponedjeljak ujutro opet su me zvali i tražili sve moje kontakte u posljednjih 48 sati. Bilo ih je oko 20, sretan sam što nije nitko od njih zaražen - priča.

Još je u samoizolaciji. Povišene temperature riješio se tek prije tri dana, ostali su mu kašalj i blaga vrtoglavica te mu se još nije vratio okus i miris. Kaže da su ga epidemiolozi zvali desetak puta, pitajući prvo za kontakte, a onda i za njegovo stanje.

- Valjda sam imao blaži oblik, nadam da će sve biti u redu. Danas idem na testiranje, pa ako bude nalaz negativan, to će biti kraj samoizolacije. Vidjet ćemo što će reći nalazi, a onda i epidemiolozi - kaže 35-godišnjak. (Mario Pušić)

Josip (48): Prijavljen sam kao kontakt oboljele osobe, čekam nalaz

Josip se zbog kolege s posla našao na popisu kontakata osobe kojoj je dijagnosticiran koronavirus. Trenutačno je u samoizolaciji i ovih će dana znati je li i on pozitivan.

- Čim smo doznali da je kolega pozitivan, u srijedu u 8.30 sati, javili smo se sami epidemiolozima. Nekako u isto vrijeme nas je 11 i oboljeli naveo kao svoje kontakte. Epidemiolozi su nam dali usmene upute kako se ponašati: odmah smo svi završili u samoizolaciji, javili se obiteljskim liječnicima koji su nam dali uputnice za testiranje. Testiranja su obavljena 24 sata kasnije, dakle, u četvrtak ujutro, pa sada čekam nalaz - ispričao je naš sugovornik u petak, dodajući da nisu svi kontakti testirani danas, jer će neki biti obrađeni sutradan, dakle, 48 sati od informacije da su bili u doticaju sa zaraženim. On i svi s popisa, ako su negativni, morat će odraditi samoizolaciju u trajanju od 15 dana od zadnjeg kontakta s oboljelim minus još 48 sati.

- Ako se pojave simptomi, slijedi novo testiranje, ako se pokaže da sam pozitivan, u samoizolaciju i na testiranje idu moji kontakti unatrag 48 sati, a ako se ne pojave simptomi, ne moram na testiranje i slobodan sam nakon 15 dana, tako mi je rekao liječnik - završava priču naš sugovornik. (Mario Pušić)

Hana (29): Da me zaražena osoba spomenula, prije bih znala što je

Naša sugovornica je dobila simptome za koje je mislila da ih je izazvala prolazna viroza - glavobolju, blago povišenu tjelesnu temperaturu, gubitak teka i peckanje u grlu. Kad je dobila informaciju tri dana nakon pojave simptoma da je osoba s kojom se našla u istoj prostoriji pozitivna, javila se obiteljskoj liječnici. Olakšalo bi da je zaražena osoba i nju spomenula među svojim kontaktima, ali nije.

- Uputnicom od svoje liječnice obavila sam testiranje, određena mi je samoizolacija u kojoj sam čekala rezultate testa. Oni su stigli nakon dva dana i bili su - negativni. Moje stanje se nije popravljalo pa sam se opet javila svojoj liječnici. U Zavodu za javno zdravstvo nisu smatrali da trebam ponoviti test, smatrajući da će mi med i čaj biti dovoljni. No, bilo mi je sve gore, i samo zahvaljujući inzistiranju moje obiteljske liječnice test mi je ponovljen, a nalaz se pokazao pozitivan. Bilo je to 12. dan nakon pojave prvih simptoma - kaže ova Karlovčanka.

Koliko god je zahvalna svojoj liječnici obiteljske medicine, toliko smatra da su epidemiolozi postupili loše. Ne misli da bi joj bolest naškodila više nego što jest, uostalom, dva tjedna kasnije ju je i preboljela, ali je mogla, kaže, biti veliki širitelj zaraze da se pouzdala u prvi nalaz i mišljenje epidemiologa nakon njega. (Mario Pušić)

Lucija (36): Treba mi još jedan dan bez simptoma za kraj izolacije

Njezino ime našlo se na popisu kontakata osobe pozitivne na koronavirus, a testiranje je obavila u “drive-inu” ispred bolnice. Čim se našla na popisu kontakata, određena joj je samoizolacija, a testiranje je obavila sutradan.

- Sve su nas pozvali epidemiolozi te su testiranja obavljena preko njihove uputnice. Imala sam masku, ali to nužno nisam ni trebala jer sam bila u svojem vozilu, a djelatnici koji su mi uzeli bris ionako su u zaštitnim odijelima. Nekima je taj postupak neugodan, no meni je to bilo pozitivno iskustvo jer sam osjetila kao da su mi proradili sinusi nakon uzimanja brisa - tvrdi.

Nalaz koji joj je stigao sutradan bio je negativan, ali je svejedno morala odraditi samoizolaciju. Kaže nam da ju je policija provjeravala gotovo svakodnevno, a imala je obvezu javljati se obiteljskom liječniku ako bi osjetila simptome koji bi upućivali na zarazu. Svako jutro i uvečer mjerila bi temperaturu. S ukućanima je dijelila zajedničke prostorije iako se izbjegavao njihov međusobni kontakt.

- Nisam više radila testove, ali posljednji dan samoizolacije zavo je epidemiolog, bila je to posljednja provjera. Pošto nisam ni tada imala nikakvih simptoma, izbrisali su me iz baze i tada je za mene samoizolacija službeno završila - kaže. (Mario Pušić)

Ana (30): Naš izvor zaraze nisu testirali jer nije izgubio - njuh

Ana je sa svojim partnerom u samoizolaciji dva tjedna nakon što im je nakon nedjeljnog obiteljskog ručka navratio prijatelj koji je drugi dan saznao da je pozitivan na koronavirus.

- Bili smo u kontaktu maksimalno sat vremena. Prijatelja smo pozdraviti s ‘high five’ i popričali par rečenica u prolazu. Ukupno smo s minimalno metrom razmaka imali najviše 15 minuta kontakta - priča Ana.

Sljedeći je dan otišla normalno na posao, a navečer su je nazvali epidemiolozi.

- Dobili smo upute: udaljite se od partnera, svatko u svoju prostoriju; nema dijeljenja zajedničkih prostorija; javite se svom liječniku; ako bude simptoma, opet se obavezno javite svom liječniku; radite od doma ili nemojte ako ne možete! Na moje pitanje što s ljudima s kojima smo bili na poslu taj dan, odgovor je ništa, to će se pratiti… - priča. Od svojeg je liječnika tražila uputnicu da se, prije kraja izolacije, testira, kako bi znala da je negativna i bila sigurna da neće zaraziti druge kad se vrati na posao. Međutim, nije ju dobila.

- I policija je došla provjeriti je li moj partner u izolaciji. Dva puta su mom partneru došli na krivu adresu u krivi grad. Treći put su pogodili adresu i eto ih ispred vrata - tražili su njega, za mene nisu ni pitali - smije se, tvrdeći da je sustav u kaosu i neumrežen.

Osoba zbog koje su završili u samoizolaciji se zarazila od svoje bliske osobe s kojom je svakodnevno u kontaktu. Ta prvozaražena osoba je imala temperaturu, glavobolju, bol u leđima i muku, znači puno simptoma već nekoliko dana, ali su ti simptomi inicijalno bili negirani od strane doktora i nije napravljeno testiranje. Razlog - nije izgubljeno osjetilo njuha. Korona je kod prvozaraženog otkrivena tek nakon pet dana na inzistiranje samog bolesnika da se izvadi nalaz krvi kako bi pratio svoje zdravlje. (Ivana Krnić)

Pravila: Osoba koja čeka rezultat nalaza mora se pridržavati protokola o samoizolaciji

Kada je nužno da se osoba koja sumnja na zarazu javi liječniku?

Liječniku se treba javiti osoba koja ima povišenu temperaturu, kašlje ili na neki drugi način predosjeća početak zarazne bolesti. Svakako se prvo treba javiti telefonom, a obiteljski liječnik će procijeniti treba li doći u ordinaciju ili ići na testiranje na SARS-CoV-2. Treba se javiti liječniku i osoba koja je saznala da je neka druga osoba s kojom je bila u kontaktu zaražena koronavirusom ili ako je bila na događaju/mjestu za koje je čula da su se ondje i druge osobe zarazile.

Kada se osoba šalje na testiranje?

Osobu se na testiranje upućuje kada ima simptome Covida-19, a radnike u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi i nakon povratka s godišnjeg odmora ili završetka 14-dnevne samoizolacije. Također se testiraju i osobe koje se iz bolničkog sustava vraćaju u dom za starije te nakon 14-dnevne samoizolaciju po prijemu u ustanovama socijalne skrbi. Postoje i druge indikacije koje procjenjuje epidemiolog ili liječnik obiteljske medicine.

Koja je procedura dok se čekaju nalazi testa - smije li osoba u tom periodu izlaziti i družiti se?

Dok osoba čeka nalaze potrebno je ponašati kao da je zaražena, tj. pridržavati se protokola samoizolacije sve do primitka negativnog nalaza.

Što kada je osoba negativna, što se preporučuje i u kojim situacijama?

Ako osoba ima negativan nalaz, u principu nastavlja s redovnim aktivnostima, a u nekim slučajevima će dobiti i dodatne upute od liječnika koji ju je uputio na testiranje.

Što kada se ustanovi da je osoba pozitivna na Covid-19?

Zaražene osobe dobit će uputu od liječnika da ostanu na kućnom liječenju i pridržavaju se uputa za kućnu izolaciju, a oni koji imaju teži oblik bolesti ili faktore rizika za teži oblik bolesti bit će upućeni na bolničko liječenje. Ako se tijekom kućne izolacije bolest pogorša, treba se javiti svojem liječniku ili, ako osoba ne može dobiti obiteljskog liječnika, hitnoj medicinskoj pomoći.

(odgovorio primarijus Branko Kolarić, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:48