ŠOPING-LISTA

ŠTO SU ŠKOLE NARUČILE OD MINISTARSTVA ZA REFORMU 38 fotelja, 423 vijače za preskakanje, 121 zavjesu, jednu sjekiru, jedne božićne jaslice, 9 zrcala...

 
Blaženka Divjak
 Bruno Konjevic / CROPIX

Prijenosna računala u školama su najtraženija roba, nakon njih vijače za preskakanje, pa interaktivne ploče, a u sam vrh brojem narudžbenica svrstali su se i - školski stolci. Škole za život, njih 74, naručile su ukupno 341 stolac.

- Ovo vam je prava slika stanja u školama. Naši osnivači ne ulažu dovoljno i sada koristimo mogućnost i naručujemo što nam je neophodno, uključujući i klupe, stolce, zavjese te ormare - priznaju nam ravnatelji, koji su Ministarstvu obrazovanja proslijedili podugačku listu narudžbi.

Na zajedničkoj listi narudžbi, među ostalim, našle su se 1883 epruvete, 402 filter papira, 284 škare za učenike, 271 rukometna lopta, 215 kompasa, 162 tube univerzalnog ljepila, više od stotinu paketa post-it papirića po cijeni od svega 3,70 kuna, pa i 88 štafetnih palica i 65 Novih zavjeta. Među najmanje traženom robom, naručivanom samo po komad, su sjekira, božićne jaslice i film “Monty Python”.

Eksperimentalne škole dobile su ovoga ljeta od nadležnog ministarstva katalog s više od tisuću artikala, a škole su same, unutar svojeg financijskog limita, mogle naručiti što požele - od gumenih čepova za epruvete po četiri kune, preko čamca za veslanje “dvojac na pariće” od 40 tisuća, pa do skupocjenih višenamjenskih sprava za vježbanje na otvorenom od sto tisuća kuna. Ministarstvo je ukupno na raspolaganje školama stavilo 13,5 milijuna kuna, osiguranih sredstvima Europskog socijalnog fonda, kao potporu provedbi kurikularne reforme. Svaka eksperimentalna škola, ovisno o broju đaka, dobila je između 100.000 i 250.000 kuna.

Međutim, osim iznimno tražene tehnologije i različitih vrsta pomagala za kabinete fizike, kemije i biologije, niz je škola bacio oko i na namještaj. Osim školskih stolaca, koje su naručile u različitoj količini 24 škole, u njih devet poželjeli su ukupno 38 uredskih fotelja. One su se u katalogu MZO-a našle s cijenom od 600 kuna, a kako stoji u specifikacijama, fotelje su od ekokože, težine 17 kilograma s, naravno, reguliranjem visine nagibnim mehanizmom. Naručeno je i 50-ak ormara, po cijeni od 500 do 2000 kuna, a školama su bili potrebni i tepisi (25 narudžbi), pa i hladnjaci (4), zrcala (9) i taburei (14). Veća potražnja bila je i za zavjesama. Njih je po cijeni od 237 kuna naručeno ukupno 121.

Rezultat nebrige

Ukupno 60 stolaca i šest fotelja naručila je OŠ “Turnić” iz Rijeke. Na pitanje zašto ulog od 600 kuna u uredsku fotelju, a ne u nešto što bi koristilo djeci u eksperimentalnom programu, Ljiljana Kulaš-Jutrović kaže: "Radna fotelja bila je na popisu i to smo naručili za nastavničke katedre kad je već bilo na popisu". Za tehnikom - dodaje - nema potrebe jer su sjajno opremljeni.

- Što reći, škole su različito opremljene i sve ovisi o osnivaču koji se obvezao da će brinuti o školi. Rekla bih da je na području Rijeke stanje u školama još dobro kako je drugdje, gdje osnivači ili slabo brinu ili nikako. Mi se kao ravnatelji trudimo na bilo kakav način doći do nekakvog namještaja, a ovo je baš bila dobra prilika. Što se dobije - dobije se - zaključuje ravnateljica.

Uredske fotelje, njih 11, naručila je, među ostalom robom, i nadaleko poznata Srednja škola Matije Antuna Reljkovića u Slavonskom Brodu. I tu su fotelje, kažu, namijenjene nastavnicima.

- Mi smo škola koja odavno nije dobila sredstva od osnivača, naše županije. Evo, sad nam je procurila i voda u školi. Nas smatraju samoodrživom školom, premda smo upravo u namještaju najgori. Naše su klupe i stolci od prije 60 godina. Kad pogledam te zavjese, pod i klupe, osjećam se kao da sam u školi svojega doba. To vam pokazuje stanje stvari u školama, a ono je često strašno. Ovo je naprosto bila prilika da nabavimo što nam treba - kaže ravnateljica Marija Tomić, uz napomenu da su naručili i nova prijenosna računala.

Samo za prvašiće

Njezina kolegica iz Slatine, ravnateljica Božica Majhen, u narudžbu je svrstala stolce jednosjede. Njih 50 i isto toliko klupa.

- Imamo mi u školi stolce, ali sada smo ih naručili baš za učionice prvih razreda. Znate, imamo one univerzalne stolce, na kojima sjede i osmaši i prvaši kojima s njih vise nogice. Iskoristili smo priliku i naručili prilagođeni namještaj za prvašiće. Riječ je o jednosjedima jer mislimo da je dobro da u moderniziranoj nastavi učenike u razredu možemo rasporediti da sjede u, primjerice, krug - objašnjava ravnateljica, koja svoju šoping listu radila u suradnji s učiteljicama. Naručili su i komode i pametne ploče. Ravnateljica pojašnjava da škola nema sredstava za kupovinu namještaja, a osnivač ima puno škola u županiji, pa - tko kad dođe na red.

Splitskoj školi “Lučac” dobro će doći naručene švedske ljestve, flomasteri, računala, a naravno i 54 stolca te isto toliko stolova. Ravnatelj Mario Šarić govori da su sve klupe i stolci za prva tri eksperimentalna razreda.

A da su upravo stolci jedan od traženijih artikala u Školama za život, čude se ravnatelji kojima nije palo na pamet naručivati namještaj.

- Primarno smo naručivali pametne ploče, laptope i ostalu informatičku opremu. Kad sam vidio listu, na kojoj je stvarno ponuda od igle do lokomotive, naglasak sam stavio na skuplje artikale vezane uz informatiku - kaže Igor Matijašić, ravnatelj OŠ Milana Langa u Bregani.

Škole su imale priliku upotpuniti i svoje knjižnice, no za niz djela nisu bili zainteresirani. Najtraženije knjige su “Priče iz Vukovara” S. Glavaševića (172 narudžbe), “Zaljubljen do ušiju” M. Gavrana (124) i “Pjesme” D. Cesarića (105). U katalogu je iznimno mali broj filmova, samo njih sedam, i redom imaju mali broj izbora. “Charlie i tvornicu čokolade” T. Burtona naručilo je 13 škola. Slabije su naručivani i glazbeni instrumenti.

Opremu u školama očekuju do početka drugog polugodišta.

Što sve treba Školama za život

(naručena količina/cijena po komadu)

● 689 prijenosnih računala

3000 kuna

● 423 vijače za preskakanje

kraća 10, duža 51 kunu

● 361 interaktivna ploča

od 3000 do 4400 kuna

● 344 zvučnika

80 kuna

● 341 školska stolica

160 kuna

● 249 USB memorija

40 kuna

● 215 kompasa

30 kuna

● 214 lopti za odbojku

49 kuna

● 173 para reketa za badminton

140 kuna

● 172 knjige S. Glavaševića: “Priče iz Vukovara”

80 kuna

● 121 projektor više rezolucije

3000 kuna

● 121 rolo zavjesa za prozore

238 kuna

● 118 gumenih čepova za epruvete

4,20 kuna

● 116 paketa “post it” papirića

3,70 kuna

● 65 Novih zavjeta

● 53 ormara

● 38 uredskih fotelja

● 25 tepiha

● 4 hladnjaka

● 9 zrcala

● jedne božićne jaslice

● jedna sjekira

● jedan film “Monty Python”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:06