ROK OD DVA MJESECA

Što znači službena opomena EU Hrvatskoj zbog tune? ‘Nedostaci koje smo ispravili nemaju veze sa Gotovinom‘

Za vrijeme revizije 2019. nisu poštovane procedure unakrsnih provjera te zbog toga nisu bile pokrenute istrage, navode iz Ministarstva

Plavoperajna tuna

 Mark Conlin/Alamy/Profimedia

Europska komisija je u srijedu pozvala Hrvatsku da poštuje pravila EU-a kako bi osigurala učinkovit sustav praćenja, kontrole i inspekcije u uzgajalištima plavoperajne tune. U okviru paketa povrede prava EU-a, Hrvatska je dobila službenu opomenu od Komisije koja je revizijom i provjerom utvrdila ozbiljne nedostatke u praćenju prijevoza i stavljanja plavoperajne tune u kaveze.

- Nacionalna tijela trebala bi osigurati učinkovitu provjeru, točnost i validaciju podataka te bi trebala istražiti potencijalne slučajeve nepoštivanja i poduzeti administrativne ili kaznene mjere protiv onih koji su odgovorni za kršenje zakona EU-a, navodi Komisija.

Komisija nadalje smatra da Hrvatska nije poduzela potrebne korake za rješavanje ovih nedostataka, stoga joj upućuje službenu opomenu.

- Hrvatska sada ima dva mjeseca za odgovor na ovu opomenu i poduzimanje potrebnih mjera. U slučaju nezadovoljavajućeg odgovora, Komisija može izdati obrazloženo mišljenje, kao drugi korak u postupku povrede prava EU-a, navode iz EK.

Iz Ministarstva poljoprivrede pokušali smo doznati na što se konkretno odnosi opomena EK i o kojim ribogojilištima i nepravilnostima je riječ. Naime, u dijelu medija ubrzo nakon informacije o opomeni EK objavljeni su natpisi koji nepravilnosti dovode u vezu s tvrtkama Jadran tuna i Pelagos net farma, koje su u suvlasništvu generala Ante Gotovine. Ministarstvo poljoprivrede danas je demantiralo te navode.

- Službena opomena EK je dostavljena na temelju provedenog nadzora od strane službenika EK u ljeto 2019. godine za razdoblje 2016.-2019. te se odnosi isključivo na nalaze utvrđene istom prilikom. Opomena se ne odnosi na konkretno uzgajalište, kako ste naveli u svojem upitu, već općenito na sustav kontrole. Za vrijeme revizije 2019. godine nisu poštovane procedure unakrsnih provjera te zbog toga nisu bile pokrenute istrage, nacionalni propisi jednim dijelom nisu bili u potpunosti usklađeni s EU legislativom, navode iz Ministarstva.

Dodaju kako je nakon provedenog nadzora, Europska komisija dostavila Akcijski plan za otklanjanje utvrđenih manjkavosti te je temeljem istog Ministarstvo poljoprivrede odmah poduzelo niz mjera za unaprjeđenje sustava kontrole tako da su izmijenjeni nacionalni propisi. Provedene su, navode, i dodatne edukacije inspektora, pokrenute odgovarajuće mjere prema prekršiteljima, unaprijeđene procedure za ovjeravanje dokumentacije te su pojačane kontrole na uzgajalištima.

- Na ovaj način unaprijeđeni paket mjera kontrole na snazi je od prve polovice 2020. godine. Iz pisma opomene možemo očitati da se komentari u najvećem dijelu odnose još uvijek na nalaze za razdoblje 2016.-2019., ali i da Komisija smatra da naš odgovor iz 2020. još uvijek nije otklonio sve primjedbe. U skladu s procedurom kod pokretanja službene opomene, Hrvatska će detaljno izvijestiti Europsku komisiju o svim poduzetim mjerama, kojima smatramo da smo otklonili utvrđene nedostatke te ćemo u ovom vremenu od 2 mjeseca za naš odgovor nastojati dokazati sva unaprjeđenja sustava koja smo poduzeli, zaključuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:37