DNEVNO IZVJEŠĆE

STOŽER Potvrđeno 60 novih slučajeva MARKOTIĆ O NAJMLAĐOJ ŽRTVI KORONE U HRVATSKOJ DOSAD 'Muškarac (46) nije imao značajnijih kroničnih problema'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr,
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 07.04.2020. u 13:49

Zagreb, 060420.
Nacionalni stozer civilne zastite odrzao je konferenciju za medije o najnovijim detaljima sirenja koronavirusa u Hrvatskoj. Na fotografiji: Vili Beros.
Foto: Jurica Galoic / POOL / PIXSELL
Jurica Galoić / POOL / PIXSELL

 

U Hrvatskoj je u proteklih 24 sata potvrđeno 60 novozaraženih od koronavirusa, a dvije osobe su preminule, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

- U proteklom 24-satnom razdoblju u Hrvatskoj imamo 60 novih Covid-19 pozitivnih bolesnika, što daje ukupan broj od 1282 bolesnika - rekao je novinarima ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je da je prosječna životna dob zaraženih 48,13 godina, 51 posto zaraženih su muškarci, a 49 posto su žene.

- Nažalost od jučer imamo dvoje više preminulih, riječ je o bolesniku u Šibeniku,1929. godište i kronični srčani bolesnik, te bolesnik, 1974. godište, u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu - kazao je Beroš.

Na respiratoru je 35 bolesnika, od toga ih je 14 u Klinici za infektivne bolesti i dvoje u KB-u Dubrava, te pet u Osijeku, jedan u Rijeci, osam u Splitu, četiri u Zadru i jedan u Šibeniku.

Beroš je naglasio da imamo 167 oporavljenih osoba, što je 37 više u odnosu na jučer te 352 bolesne osobe koje su hospitalizirane.

Božinović: E-propusnice zatražilo 28 osoba zaraženih koronavirusom

- Važećih e-Propusnica je 639.725 - otkrio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Čak 2629 osoba kojima je određena mjera samoizolacije zatražilo je e-Propusnicu, 394 pojedinca kojima je određena karantena, ali i 28 osoba za koje je potvrđeno da imaju koronavirus.

Božinović je upozorio i na učestalo neoprezno spaljivanje otpada i korova za vrijeme jakog vjetra, unatoč savjetima koje šalje Hrvatska vatrogasna zajednica.

 

- U ovo doba godine bi vaše informativne emisije često javljale o požarima. No sad to nije prioriteno, ali požara i dalje ima. I to velikih. Svi ovi požari su posljedica neopreznog spaljivanja - rekao je Božinović.

Pozvao je građane da biljni otpad kompostiraju, a ako se ipak odluče na spaljivanje, neka o tome obavijeste vatrogasce. Pojedine su jedinice lokalne samouprave donijele odluku o zabrani spaljivanja pa pratite upute, poručio je.

Markotić: Bolje da ostanete kod kuće nego u Zaraznoj

- Riječ je o mlađoj osobi koja nije imala neke značajnije kronične probleme. To je ono na što smo upozoravali. Ovo je jako važno da ljudi shvate - bolje da ostanete kod kuće nego u Zaraznoj. Čuvajte se, nije nitko imun na teške oblike bolesti - rekla je dr. Alemka Markotić komentirajući slučaj pacijenta (1974.) koji je umro u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu.

Profesorica Markotić rekla je da su dvojica muškarca koja su preminula u Klinici za infektivne bolesti, a nisu imali kronične bolesti, zadnjih dana bili u težem obliku zatajenja pluća.

- Intenzivisti su postupali najbolje što mogu i trudili se napraviti sve, ali nažalost ni suvremena medicina ne može uvijek sve spasiti - rekla je.

 

Ministar Beroš je odgovorio na pitanje novinara o prvom preminulom bolesniku od koronavirusa u Istri te o slučaju djevojčice iz Velike Gorice o kojoj je prvi pisao Jutarnji.

Rekao je kako zdravstvena inspekcija nije utvrdila propuste u postupanju liječnika prema preminulom muškarcu iz Istre.

- Za djevojčicu koju nije htjela prevesti Hitna još čekam nalaz - rekao je Beroš.

Capak: Do sada nismo imali prodora u staračke domove, u najosjetljiviju populaciju

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako potres u Zagrebu nije utjecao na broj slučajeva zaraze. On je dao odgovor i na pitanje o stanju u Kninu gdje je otkriveno 7 novooboljelih od koronavirusa. Kako smo ranije izvijestili, radi se o dva djelatnika bolnice, dva pacijenta te tri člana obitelji zaraženih. Capak je istaknuo kako su "svi kontakti pod nadzorom". - Iz razgovora s kolegama epidemiolozima stekao sam dojam da je situacija ondje pod kontrolom - rekao je.

Capak je rekao kako je najveći broj novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali to objašnjava činjenicom da su sve to kontakti ranije oboljelih. Drži kako je situacija većinom pod kontrolom. - Do sada nismo imali prodora u staračke domove, u najosjetljiviju populaciju - objasnio je Capak.

Na pitanje je li uputa da se tijela zaraženih koronom kremiraju, Capak je odgovorio da se prema Pravilniku tijela mogu i kremirati i pokapati, a sve pod posebnim uvjetima.

Informacije iz županijskih stožera možete pročitati OVDJE

Izdvajamo