BORBA S KORONOM

ŽUPANIJSKI STOŽERI: JOŠ DVOJE MRTVIH OD KORONAVIRUSA! Šef osječke policije: 'Dronom smo snimili jednu skupinu neodgovornih građana, bit će kažnjeni!'

Županijski stožeri objavljuju nove podatke o broju zaraženih koronavirusom. Preminula je jedna osoba s Murtera i jedna iz Dugog Sela
Split: Uzimanje briseva na koronavirus iz automobila organizirano je na istočnom ulazu bolnice Križine
 Jakov Prkić / CROPIX
U Osijeku dvoje novooboljelih, ali i troje izliječenih. U srijedu se otvaraju tržnice

U Osječko-baranjskoj županiji utorak je donio dvije novooboljele osobe, ali i tri koje su ozdravile te su otpuštene iz KBC-a Osijek. Od početka ove epidemije u Osječkoj županiji zaražene je ukupno 96 osoba, a izliječeno je njih 15.

- U protekla 24 sata u ZZJZ Osječko-baranjske županije i KBC-u Osijek ukupno je obrađeno118 uzoraka. Imamo nove dvije pozitivne osoba i nove tri izliječene. U KBC-u Osijek je 30 hosipitaliziranih, od kojih četiri na respiratoru, ali nisu vitalno ugrožen. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirane su četiri osobe. Najvažnije u ovom trenutku je da epidemiju držimo pod nadzorom – rekao je prof. dr. sc. Karlo Kožul, epidemiolog županijskog ZZJZ.

Župan Ivan Anušić potvrdio je kako će se u srijedu otvoriti tzv. zelene tržnice u Osječko-baranjskoj županiji.

- Prije 12 dana s ovog je Stožera krenula akcija i inicijativa Nacionalnom stožeru da se otvore zelene tržnice, odnosno otvoreni dijelovi tržnica. Praktički sve tržnice počinju raditi u srijedu, osim one u Donjem Miholjcu koja će početi s radom u četvrtak. Ovo je obavijest i za naše OPG-ovce da budu spremni za početak rada. Drago nam je da je prijedlog kojeg smo mi poslali usvojen na nacionalnoj razini, jer trebamo držati balans između ekonomije i sigurnosti i držati na životu naše poljoprivrednike – poručio je Anušić.

Što se tiče provođenja mjera, načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece istaknuo je kako se „99 posto građana pridržava mjera i zahvaljujući njima ova situacija je pod kontrolom.“ – No, ima i onih neodgovornih koji bi igrali nogomet, košarku... To im nećemo dopustiti. Neki dan smo jednu skupinu dronom uhvatili, popisali ih i bit će sankcionirani – rekao je Bece, no što se tiče onih koji su u nedjelju bili na svetoj misi u jednoj crkvi u Čepinu i koji su također otkriveni o sankcijama se nije želio odrediti.

Osijek, 270320
Konferencija za medije Stozera za civilnu zastitu OBZ-a. 
Na fotografiji: Ladislav Bece naczelnik PU Osjecko baranjske.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Ladislav Bece, načelnik PU Osječko-baranjske

- Nije na policiji da zabranjuje vjerske obrede, nego da provjeravamo socijalnu distancu među građanima. To je stvar Crkve. Mi ćemo naše izvješće o tom slučaju proslijediti nadležnim institucijama, konkretno Državnom inspektoratu, koje to trebaju procesuirati, a na njima je hoće li to učiniti – kazao je Bece.

Načelnik Stožera Civilne zaštite, dožupan Goran Ivanović najavio je da će od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske tražiti proširenje opsega e-propusnica.

- Danas im šaljemo zahtjev da se e-propusnice izdaju za područje nekadašnjih Općina (prema teritorijalnom ustrojstvu prije Domovinskog rata, op.p.), čime bismo bitno rasteretili PU i pomogli građanima da lakše mogu doći do roba i usluga – kazao je Ivanović, dodavši i kako su odlučili kontrolirati i pojavu krivolova u šumama i na vodama.

- Svi ribočuvari i lovočuvari će moći nesmetano obilaziti svoje površine, jer imamo i situaciju da je krenuo u krivolov u šumama i na vodama. Ušli smo u Veliki tjedan, bit će pojačan interes za ribom i ovo moramo riješiti – kazao je Ivanović. Što se tiče propusnica za vlasnike i članove OPG-a koji imaju obradive površine u drugim jedinicama lokalne samouprave rekao je da lokalni stožeri imaju naputak Županijskog stožera da svim ljudim iz jedne obitelji za potrebu rada na zemlji izdaju propusnicu. (Nikola Patković)

U Zadru dvoje novozaraženih, četvero pacijenata je na respiratoru, od kojih su troje u teškom stanju

Od 49 analiziranih uzoraka, 2 su osobe pozitivne na koronavirus i obje su kontakti kontakata iz Ortopedske bolnice u Biogradu na moru, javlja Zadarski.hr. U Općoj bolnici u Zadru 10 osoba nalazi se na COVID odjelu, 4 ih je respiratoru, od kojih su 3 u teškom stanju. U biogradskoj bolnici je 8 pacijenata.

U samoizolaciji je 496 osoba, a ukupno ih je izašlo 1479 .

U ovome trenutku Zadarska županija ima 56 osoba zaraženih koronavirusom.

U odnosu na nadzor i provedbu Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta, u protekla 24 sata, policija je evidentirala 17 osoba koje su pristupile kontroli, a da pritom nisu imali valjanu propusnicu. Izvršene su 244 provjere osoba u samoizolaciji te nisu utvrđena kršenja mjere.

Po Odluci o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja, također u protekla 24 sata nisu utvrđena kršenja navedene Odluke, dok u vezi Odluke o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima policijski službenici su u jednom slučaju upozorili okupljene građane, nakon čega su se oni razišli.

Policija i ovom prilikom poziva građane koji će boraviti na otvorenom prostoru da se ne okupljaju u većem broju i da vode računa o socijalnoj distanci.

Veliki problemi u bolnici u Kninu, preminuo muškarac s Murtera

U utorak je zabilježen prvi smrtni slučaj zbog koronavirusa u Šibensko- kninskoj županiji. Kako su izvijestili iz Stožera civilne zaštite Šibensko- kninske županije u Općoj bolnici Šibensko-kninske županije preminula je prva osoba oboljela od koronavirusa. Riječ je o muškarcu starom 91 godinu s Murtera, kroničnom bolesniku, koji je bio u kontaktu s oboljelom osobom.

Prema najnovijim informacijama iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije, u Kninu je 7 novooboljelih od koronavirusa. Radi se o dva djelatnika bolnice, dva pacijenta te tri člana obitelji zaraženih. Time je ukupan broj zaraženih u Kninu porastao na 8, javlja portal Feral news.

- Jučer smo imali 38 pozitivnih od čega je 24 s područja Murtera. Međutim, danas imamo 7 više i to s područja Grada Knina temeljem jučer napravljenih briseva zdravstvenih djelatnika, pacijenata i članova uže obitelji onih koji su bili zaraženi. Dva su zdravstvena djelatnika među zaraženima, dva pacijenta i tri člana obitelji zaraženih djelatnika.

Imamo ozbiljnu situaciju u kninskoj bolnici. Nažalost, dogodilo nam se ono što smo maksimalno nastojali izbjeći tako da nismo davali nikakvu funkciju kninskoj bolnici u smislu spremnosti za bavljenje sa zaraženim osobama. Željeli smo je sačuvati s obzirom na njenu specifičnost jer se radi o palijativi, o produženom liječenju, radi se o starijim pacijentima koji su posebno ugroženi.

Sa zaraženim doktorom, koji ima prebivalište u Zadru, nažalost je ostvaren kontakt te se preko djelatnika proširio u krugu bolnice na jedan ozbiljan način što bolnicu stavlja u jedan dosta ozbiljan režim rada - izjavio je župan Goran Pauk za HRT4.

Hanza Media

S današnjim danom 45 je osoba u Šibensko-kninskoj županiji oboljelo od COVID-a 19, navodi lokalni portal ŠibenikIN.

- Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 11 osoba pozitivnih na virus SARS-CoV-2, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Troje pacijenta se i dalje nalaze na respiratoru u KBC Split – navodi se iz Stožera.

Dvije osobe, državljani Republike Hrvatske, su u karanteni, a tijekom posljednja 24 sata policija je zaprimila pet dojava o kršenju mjera samoizolacije. Provjerom na terenu utvrđeno je da su tri osobe kršile izrečenu mjeru.

- Apeliramo na građane da je potrebno i dalje odgovorno se pridržavati svih mjera i uputa zdravstvene zaštite. Ostanimo u svojim kućama, održavajmo higijenu i poštujmo socijalnu distancu – navodi se u priopćenju Stožera civilne zaštite šibensko-kninske županije.

Podsjetimo, jučer na području županije nije bilo novooboljelih, a prekjučjer je bilo šest slučajeva, od čega troje iz Šibenika, dvoje iz Murtera i jedna osoba iz Knina.

Medulin, 050614.
Vatrogasna zajednica Istarske zupanije tj. Sluzba Zastite i spasavanja  u suradnji s Istarskom zupanijom i opcinom Medulin organizirali su 4. Dane zastite i spasavanjan te Konferenciju na temu: Turizam i zastita i spasavanje. Na konferenciji ucestvuju vatrogasci iz Dalmacije kao i gosti iz Slovenije i Italije. 
Na fotografiji: Dino Kozlevac, prvi vatrogasac Istre.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX
Dino Kozlevac

Istra: Drugi dan zaredom nema zaraženih

Iz Stožera civilne zaštite Istarske županije stigli su novi podaci o koronavirusu na području Istre, javlja Glas Istre.

- Ukupno je ispitano 9 uzoraka brisa koji su rezultirali negativni na koronavirus te da u Istarskoj županiji nema novooboljelih drugi dan zaredom. Jedan pacijent je izliječen, što čini ukupno dvanaest izliječenih od koronavirusa (COVID-19).

Tijekom jučerašnjeg dana, terenskim uzorkovanjem i na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula, uzet je 61 uzorak brisa i dostavljen u laboratorij u Zagreb.

O rezultatima nalaza bit ćete naknadno obavješteni, navodi Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Vezano za zabranu napuštanja mjesta boravišta, Kozlevac navodi da se u suradnji i koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske radi na operacionalizaciji članka 28. Zakona o civilnoj zaštiti Republike Hrvatske, kojom će više jedinica lokalne samouprave potpisati Sporazum o zajedničkoj koordinaciji obavljanja poslova i aktivnosti na svojem integriranom području.

Ustrojit će Koordinaciju Stožera civilne zaštite s tog područja i koordinirano djelovati u mjerama i aktivnostima na suzbijanju epidemije koronavirusa (COVID-19), u okviru Stožera civilne zaštite Istarske županije.

- To će omogućiti, prilagodbom nacionalnog sustava e-Propusnica, slobodno kretanje građana unutar područja jedinica lokalne samouprave koje su potpisale zajednički Sporazum, navodi Kozlevac.

Karlovačka županija: Nakon dvomjesečne bebe, zaraženo još jedno dijete. Jednogodišnjak iz Ogulina u pratnji majke prebačen u Zagreb

Nakon dvomjesečne bebe u Dugoj Resi, na području Karlovačke županije koronavirusom je zaraženo još jedno dijete, na Covid-19 je pozitivno jednoipolgodišnje dijete iz Ogulina. Dijete je u pratnji majke odmah upućeno u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

- Odmah po saznanju o potvrđenoj zarazi novim koronavirusom započele su se poduzimati propisane protuepidemijske mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti. Provode se procesi utvrđivanja njihovih kontakata, a svi kontakti će dobiti mjere samoizolacije. U samoizolaciji zbog navedenog slučaja su dva liječnika, šest medicinskih sestara i jedna spremačica iz OB Ogulin. Do daljnjega je zatvoren Odjel pedijatrije u Ogulinu - javili su iz Stožera Civline zaštite Karlovačke županije.

Iz ogulinske bolnice mole roditelje da svu bolesnu djecu do daljnjega vode u dječju ambulantu Doma zdravlja u Ogulinu, koja radi od 7-19 sati, a u vrijeme od 19-7 u Opću bolnicu Karlovac.

- S obzirom na gore navedeni slučaj, u Karlovačkoj županiji imamo 25 osoba kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom (jedna osoba na žalost je preminula). Ukupno je do sada testirano 400 osoba. Čekaju se nalazi 31 uzorka - kažu u Stožeru te apeliraju na sve građane da unatoč proljepšanju vremena ostanu doma i smanje socijalne kontakte na najmanju moguću razinu. (Mario Pušić)

Split, 070420.
Uzimanje briseva na koronavirus iz automobila, drive in, organizirano je na istocnom ulazu bolnice Krizine.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkić / CROPIX
Split: Uzimanje briseva na koronavirus iz automobila organizirano je na istočnom ulazu bolnice Križine

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno 206 oboljelih

Na području Splitsko-dalmatinske županije još je 14 osoba pozitivno na koronavirus; i to iz Splita 9, Sinja 2, Solina 1, Otoka 1 i Podstrane 1. Svi novooboljeli uglavnom su kontakti dosad oboljelih osoba, javlja Slobodna Dalmacija.

Tri osobe izliječene su i nakon ponovljenog testiranja njihov nalaz je negativan te su otpušteni iz KBC-a Split. Radi se jednoj osobi iz Splita, jednoj osobi iz Sinja i jednoj osobi s otoka Hvara.

Među novooboljelim osobama pet je zdravstvenih djelatnika i to jedan liječnik KBC-a Split, jedan liječnik NZJZ-a SDŽ te tri ostala zdravstvena djelatnika. 118 zdravstvenih djelatnika se nalazi u samoizolaciji. 40 osoba je hospitalizirano.

Osam osoba nalazi se na respiratoru u KBC-u Split i to 3 iz Splitsko-dalmatinske županije, 3 iz Dubrovačko-neretvanske županije i 2 osobe iz Šibensko-kninske županije.

U karanteni hotela Zagreb trenutno je 21 osoba od čega je 7 stranih državljana. Na dan 7.4.2020. ukupno je 206 osoba zaraženo koronavirusom na području Splitsko-dalmatinske županije.

Zagrebačka županija: Jedna osoba umrla, jedna nova zaražena, dvije izliječene

Na području Zagrebačke županije do ponedjeljka u 11 sati jedna je osoba iz Dugog Sela umrla, jedna je nova zaražena koronavirusom, a dvije su izliječene. izvijestio je u utorak Ured župana.

Ukupno je potvrđena 91 osoba zaražena koronavirusom.

Ukupno je do sada izliječeno 11 osoba te su dvije preminule.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije objavio je i broj oboljelih prema ispostavama svoje županije.

U gradu Samoboru potvrđena su tri slučaja, a u Svetoj Nedjelji 15 te ih je osam izliječeno.

U Zaprešiću je potvrđeno 19 slučaja te je dvoje ljudi izliječeno. U Jastrebarskom i Vrbovcu imaju po jedan potvrđeni slučaj.

Velika Gorica bilježi 29 osoba zaraženih koronavirusom te jednu preminulu osobu.

U Ivanić-Gradu šest je potvrđenih slučaja, a u Dugom Selu njih 14 te je jedna osoba izliječena, a jedna je jučer preminula.

Sv. Ivan Zelina bilježi tri potvrđena slučaja zaraze koronavirusom.

U PGŽ jedan novooboljeli, pacijente s lakšim simptomima počeli prebacivati u Crikvenicu

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a i ovdje se radi o osobi povezanoj s izletom u Tursku, rekli su u županijskom Stožeru za civilnu zaštitu.

Broj zaraženih u PGŽ sada je 48, a broj izliječenih 11, s time da se čekaju nove potvrde o izliječenju. Lokalni prijenos u PGŽ i dalje nije zabilježen.

Crikvenička Thalassotherapia, koja je djelomično prenamijenjena u bolnicu za osobe s COVID 19 s lakšim simptomima, primila je već četiri pacijenta, a kako kažu u Stožeru, tijekom današnjeg dana biti će prebačena još četiri. Tamo je za ovu namijenu osiguran objekt Istra kapaciteta 66 kreveta, s ambulantom u kojoj liječnički timovi u smjenama dežuraju 24 sata dnevno.

Novost je i da je ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ od danas u funkciji drive-in testiranje na koronavirus pa će se građani moći testirati ne izlazeći iz svojeg vozila. (Luka Benčić)

U Zagorju četiri nova slučaja zaraze, ukupno 85 oboljelih

Na području Krapinsko-zagorske županije u utorak su potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom te ih je ukupno 85, a 35 slučajeva je na području grada Pregrade, priopćili su iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

U utorak je potvrđeno da su još četiri osobe pozitivne na koronavirus, po jedna iz Zaboka, Pregrade, Gornje Stubice i Desinića, a osam ljudi čeka rezultate nalaza, priopćili su iz Stožera civilne zaštite. Tako je evidentirano ukupno 85 osoba pozitivnih na koronavirus, a među njima su 83 osobe s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije te po jedna iz Zagreba i Opatije.

Najviše zaraženih u Krapinsko-zagorskoj županiji je s područja Pregrade, gdje je oboljelo 35 osoba od kojih je posljednji slučaj potvrđen danas. Ukupan broj oboljelih Pregradu svrstava među gradove s najviše zaraženih uz četiri najveća hrvatska grada.

S područja Krapine je 14 oboljelih, Huma na Sutli sedam, Oroslavja i Zaboka po pet, Jesenja i Petrovskog po četiri, Donje Stubice i Desinića po dvije osobe te iz Bedekovčine, Đurmanca, Krapinskih Toplica, Radoboja i Gornje Stubice po jedna osoba.

Zagreb, 070420.
Zagrebacki velesajam, dvorana Zrinski.
Konferencija za medije nakon odrzanog sastanaka Stozera civilne zastite grada Zagreba i gradonacelnika Milana Bandica.
Na fotografiji: Milan Bandic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač / CROPIX
Konferencija za medije nakon održanog sastanaka Stožera civilne zaštite grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića

Zagreb: Devet novih slučajeva zaraze, jedna osoba kazneno prijavljena

U Gradu Zagrebu je detektirano devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, a protiv jedne oboljele osobe je podnijeta kaznena prijava zbog širenja zaraznih bolesti jer je napuštala mjesto izolacije, izvijestio je u ponedjeljak zagrebački Stožer civilne zaštite.

U Zagrebu je do jučerašnjeg dana bilo 346 oboljelih, a u proteklih 24 sata detektirano je novih devet pozitivnih. Ukupno je obavljeno je 2172 testiranja, od kojih je 274 pozitivno.

U protekla 24 sata 35 osoba je u izolaciji, što znači da su ukupno 4692 osobe u mjerama izolacije te je ukupno obavljeno 3600 psiholoških savjetovanja.

Kroz trijažne ambulante domova zdravlja jučer je prošlo 89 bolesnika, u samoizolaciju je upućeno 10 osoba, a njih sedam na testiranje. Kroz trijažne ambulante ukupno je prošlo 5216 bolesnika, bilo je 478 izolacija, a 221 osoba upućena je na testiranje, izvijestio je Stožer.

Policija je izvijestila da je jučer podnijela kaznenu prijavu za kazneno djelo širenja zaraznih bolesti protiv jedne ženske osobe (33) koja je napuštala svoju adresu stanovanja iako je pozitivna na koronavirus. Propisana kazna je do dvije godine zatvora, a ako je netko zaražen kazna može biti i do tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:53