KORONA U HRVATSKOJ

STOŽER: U posljednja 24 sata dvoje novozaraženih UKIDAJU SE DNEVNE KONFERENCIJE ZA NOVINARE Božinović: 'Ne znam kad ćemo imati sljedeću presicu...'

Davor Božinović, Vili Beroš
 Davorin Višnjić / PIXSELL

Nacionalni stožer civilne zaštite objavljuje podatke vezane uz situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da su u protekla 24 sata evidentirano dva nova slučaja zaraze koronavirusom.

Već tri dana u Hrvatskoj nema preminulih od Covida-19.

- Trenutno su potvrđene ukupno 2.228 osobe zaražene koronavirusom, a 1.946 osoba je ozdravilo. Dva su nova slučaja u posljednja 24 sata. Devedeset i pet osoba je preminulo. 10 osoba je trenutačno na respiratoru. Dosad je testirano ukupno 54.820 osoba - rekao je Beroš.

Na konferenciji je rečeno da se situacija u domovima za starije i nemoćne prilagođava novoj, povoljnijoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj te da su dopuštene posjete te da je dopušteno da se štićenicima domova donose stvari.

- Za sada nema nikakvih negativnih indikacija s terena. Stabilno je - rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Capak je dodao da Stožer trenutno pregovara s Ministarstvom obrazovanja kako bi se određene preporuke modificirale jer u škole još uvije dolazi oko tri posto učenika. Dodao je i da je Stožer spreman pregovarati o izmjenama preporuka za fakultete budući da su one donesene u trenutku kada je epidemiološka situacija u državi bila znatno nepovoljnija.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ponovio je da je rad nedjeljom ukinut temeljem preporuke epidemiološke struke te da nema nikakvih saznanja o brojnim tužbama kojima se ta odluka pokušava osporiti.

Što se tiče potencijalnog ukidanja zabrane rada nedjeljom, Capak je rekao da je za tako što još rano te da treba pričekati gdje su izvori zaraze.

Upitan o navodnim kršenjima preporuka za socijalno distanciranje u zrakoplovima, autobusima i vlakovima, Capak je rekao da Stožer donosi preporuke, ali da nije ovlašten nadzirati provedbu mjera.

- Odgovornost za pridržavanje mjera treba preći na vlasnike i građane. Računamo na svijest da će organizirati to na način da se smanji mogućnost širenja - rekao je Capak.

Upitan za zaražene putnike na letu OU411 Frankfurt-Zagreb, Capak je rekao da je od 105 ljudi koji su ostali u Hrvatskoj njih 80 negativno, a 14 pozitivno.

- Devet je povratnika iz Švedske, ostali su bili putnici u zrakoplovu. Trenutno čekamo osam rezultata briseva iz Splita, jedan iz Bjelovara i jedan iz Šibenika. Nakon toga će biti poznati svi rezultati - rekao je Capak.

Capak je dodao da se trenutno ne može reći tko je bio izvor zaraze.

- Najvjerojatnije se piloti nisu zarazili od putnika, nego na neki drugi način. Povratnici iz Švedske su se zarazili u Švedskoj, a jedna se osoba također zarazila u inozemstvu, a za dvoje se još ne zna. Moguće je da su se zarazili u zrakoplovu.

Božinović je koncem konferencije za novinare rekao da ne zna kada će biti iduća konferencija za medije Stožera.

- Stožer će i dalje pratiti sve oko situacije. Nakon 95 novinskih konferencija, u ovom trenutku ne znamo kad će biti iduća, a o terminu iduće obavijestit ćemo vas pravovremeno - rekao je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:02