PRESS KONFERENCIJA

STOŽER ZA CIVILNU ZAŠTITU O KORONAVIRUSU Nema novih oboljelih, Markotić: 'Zahvaljujem zaraženima što su iz prve ruke podijelili svoju priču'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 27.02.2020. u 09:48

Zagreb, 270220.
Ravnateljstvo civilne zastite.
Konferencija za medije Stozera civilne zastite Republike Hrvatske na temu koronovirusa.
Na fotografiji: Davor Bozinovic, Vili Beros, Alemka Markotic.
Foto. Damjan Tadic / CROPIX
CROPIX

Stožer civilne zaštite održao je novu pressicu o koronavirusu. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da županijski stožeri rade po datim smjernicama te da se radi na postavljanje karantena u svim županijama.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je u tijeku testiranje za 131 osobu, od toga 107 je u redu, a nalazi za 24 osobe se još čekaju.

-Zahvaljujem kliničkoj struci, poglavito svim epidemiolozima jer oni rade najvažniji posao, a to je posao detekcije kontakta i postupanja prema njima. Želio bih reći da Norveška, Makedonija, Rumunjska, Grčka i Gruzija, epidemija u području Sjeverne Italije nosi svoje, kazao je Beroš.

Kazao je i da će se tijekom popodneva ustanoviti još jedna infektivna ambulanta u Klinici za infektivne bolesti.

civilna_zastita21-270220.jpg 

Poručio je i da se u Klinici za infektivne bolesti radi na tome da se odijeli bolesnike, one koji su suspektni zbog koronavirusa i one koji su zaraženi gripom.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić kazala je da nema novih pozitivnih slučajeva.

-Dvojica bolesnika su dobro i nemaju nikakvih dodatnih problema - kazala je Markotić.

U ime Klinike zahvalila se dvojici blizanaca koji su za Jutarnji list iz prve ruke objasnili kako izgleda njihov život u karanteni i kako se nose s bolešću koja je, kako je kazala, blaga.

-To je bolja poruka nego tisuću naših riječi. Zahvaljujem se na njihovoj ozbiljnosti i humanosti - kazala je. Ustvrdila je da su njihove informacije bitne za smanjenje širenja panike u društvu.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da čim se saznalo da je potvrđen treći slučaj koronavirusa u Rijeci da su epidemiolozi odmah izašli na teren i utvrdili sedam ljudi s kojima je zaraženi kontaktirao.

civilna_zastita11-270220.jpg 

-Oni su prema našoj proceduri stavljeni pod nazor. U njegovoj obitelji ima bolesnih pa se i oni obrađuju, te informacije ćete dobiti kada njihovi nalazi budu gotovi - kazao je Capak.

Poručio je i da su na web stranicu HZJZ-a stavili uputstva za bolnice te da su napravili upute za poslovne subjekte.

Ministar Beroš je kazao i da zaraženima preventivno daju lijekove koji bi spriječili težu kliničku sliku.

-Riječ je o novom virusu i talijanski kolege u liječenju zaraženih ne primjenjuju ništa drugo što se ne primjenjuje u RH, kazao je Beroš.

Markotić je kazala da se radi o lijeku koji je primjenjiv te se osvrnula na natpise da su u Italiji zaraženi izliječeni lijekom za ebolu. 

-Lijek za ebolu o kojem se pisalo je na ispitivanju, ta klinička studija bi trebala biti gotova krajem 3. ili 4. mjeseca. Prijavili smo se da nas uključe u studiju ako bude potrebno - kazala je.

Markotić je novinarima objasnila kada zaraženi mogu ići kući.

-Zdravi su kad se njihovi nalazi reguliraju, kada nemaju temperaturu, kada se osjećaju dobro. Radi dodatne predostrožnosti napravit ćemo dodatni bris i ako on bude negativan, iza toga mogu kući i ne predstavljaju ni sebi ni drugima nikakav problem - kazala je Markotić.

Izdvajamo