HRVATSKA PREGOVARA S RUSIJOM

STRAH OD TERORISTIČKIH NAPADA Hrvatske olimpijce u Sočiju će štititi SOA!

Prvi put u povijesti naši bi obavještajci na taj način djelovali na sportskom natjecanju
 AFP

Hrvatske olimpijce na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, kako doznajemo, zbog postroženih mjera sigurnosti, mogli bi prvi put u povijesti čuvati i agenti naše Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA)!

Trenutno se, kažu naši izvori, rade operativne procjene i dogovori s Ruskom federalnom službom (FSB) o tome hoće li hrvatski sportaši u Soči putovati s agentima SOA-e.

Prema našim izvorima, s FSB-om se intenzivno dogovara zaštita hrvatskih olimpijaca s ruske strane. Međutim, kako je riječ o regiji u kojoj su mogući teroristički napadi i potrebna je mnogo stroža razina zaštite nego na “običnim” Olimpijskim igrama, nije isključeno da naši sportaši dobiju i pratnju SOA-inih tajnih agenata.

Slična suradnja dogovorena je već s američkim sportašima koje će, uz Ruse, štititi i njihova obavještajna služba. I Srbi su navodno dobili domaću zaštitu koja će ih stalno pratiti. U svakom slučaju, unatoč nestabilnostima u toj regiji, naša delegacija neće odustati od nastupa, što je Rusima posebno drago.

Na području Sočija Rusi su razmjestili 40 tisuća svojih agenata sigurnosnih službi, vojnika i policajaca. Strogo se kontrolira kretanje i pristupi objektima. Soči će biti osiguravan u dvije sigurnosne zone. Naša delegacija imat će 21 člana. U HOO očekuju da će se na ZOI kvalificirati oko 10 sportaša, a konačan broj znat će se nakon što međunarodne federacije objave svoje liste. FIS će to učiniti 19. veljače, a za sada se zna da će se hrvatski sportaši svakako natjecati u alpskom skijanju i skijaškom trčanju, a postoji mogućnost kvalificiranja i u snowboardingu, bobu i sanjkanju.

Veći dio delegacije bit će smješten u Olimpijskom selu Mountain Olympic Village, a skijaški trkači u Endurance Athlete Villageu. Oba sela nalaze se u planinskoj zoni, tako da nitko od hrvatske delegacije neće biti smješten na obali u Adleru, u blizini grada. To je, smatraju u HOO-u, ipak sigurniji dio jer je udaljen 60-ak kilometara od Olimpijskog parka u Adleru. Članovi naše delegacije, koja će tamo boraviti od 4. do 23. veljače, kretat će se u strogo čuvanoj zoni.

Nekoliko dana prije samih sportaša u Soči će otputovati Damir Šegota, šef misije, kako bi dobio detaljan plan u slučaju terorističkog napada ili bilo koje druge nesreće.

Kad je riječ o našim građanima, valja reći da su aranžmani za Zimske olimpijske igre poprilično skupi. Minstarstvo vanjskih poslova za one koji ipak namjeravaju ići u Soči uskoro će izdati preporuke u vezi s mjerama sigurnosti.

STAV DUŽNOSNIKA

Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a

‘HOO će u obzir uzeti svaki novi razvoj situacije i s tim u vezi biti u kontaktu s ministarstvima’

Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova

‘MVP će uskoro objaviti preporuke za hrvatske građane koji putuju na istok’

Veliki bojkot stranih državnika

Ruske vlasti zbog odnosa prema manjinama, posebice istospolnim zajednicama, suočile su se s velikim bojkotom pojedinih svjetskih državnika koji neće biti na otvorenju ZOI-ja 7. veljače. Američki predsjednik Barack Obama na otvorenje, primjerice, šalje dvije legendarne gay sportašice kao snažnu poruku kolegi Vladimiru Putinu. Na otvorenje neće doći ni francuski predsjednik Francoise Holland, ni njegov njemački kolega Joachim Gauck, ali oni svoje odluke nisu obrazložili javnosti.

Za razliku od Viviane Reding, europske povjerenice za pravosuđe i potpredsjednice Europske komisije, koja je navela da će bojkotirati svečanost u Sočiju zbog načina na koji Rusija sada tretira manjine. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović također neće putovati u Rusiju, ali ne zbog bojkota, već zbog štednje. Usto, dan prije otvorenja, rekli su u Uredu predsjednika, održat će i predavanje pred gospodarstvenicima u Turskoj. Premijer Zoran Milanović, kao i ostali članovi Vlade, također ne planiraju put u Rusiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 22:41