HOĆE LI KONAČNO BITI IZRUČEN

'STRAHUJEM ZA SVOJ ŽIVOT, ON JOŠ UVIJEK IMA VOJSKU VJERNIH SLJEDBENIKA' Čovjek koji je ubio Arkana pred povratkom u Srbiju...

 
Dobrosav Gavrić
 Reuters

Odlukom da mu odbije azil, Ustavni sud u Južnoafričkoj Republici primaknuo je Dobrosava Gavrića, ubojicu Željka Ražnatovića Arkana, korak bliže izručenju Srbiji, koja ga je već osudila na 35 godina zatvora.

Gavrić je u JAR-u, temeljem međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Srbija, uhićen 2011. godine te se otada nalazi - malo u kućnom pritvoru, a malo u zatvoru u gradu Cape Town. Godinama se bori protiv izručenja Srbiji tvrdeći da će biti likvidiran od strane Arkanovih pristaša.

Likvidirao ga s tri metka

Arkan je bio jedna od najzloglasnijih figura beogradskih devedesetih. Notorni ratni zločinac koji je sijao strah početkom rata na području Hrvatske, osnivač brojnih paravojnih postrojbi dobrovoljaca - zloglasnih Arkanovaca koji su odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, ali i opasni kriminalac, suprug velike dive folk scene Svetlane Ražnatović - Cece.

Serbia's folk music star Svetlana Raznatovic (R), commonly known as Ceca, accompanied by her brother in-law Predrag Ocokoljic (L), arrives at the court building in Belgrade December 26, 2011. Raznatovic has emerged from house arrest to face new charges of violent behaviour against the manager of a soccer club. Raznatovic, the widow of warlord Zeljko
REUTERS
Svetlana Ražnatović Ceca

Njegovo ubojstvo, neki kažu pomno planirano godinama, dogodilo se 15. siječnja 2000. u beogradskom hotelu Intercontinental. S tri metka likvidirao ga je dotadašnji prijatelj i suradnik Dobrosav Gavrić. Arkan je tog dana, oko 17 sati, sa suprugom i velikim krugom prijatelja proslavljao Srpsku novu godinu, a Gavrić mu je čestitao i sjeo nekoliko metara od njega. Potom je, samo minutu kasnije, iz džepa izvukao pištolj CZ 99 i ispalio tri hica u Arkanov potiljak. Ceca je kasnije na sudu ispričala da je Arkan obilno krvario i kašljao, a bili su mu izbijeni i svi zubi. Policija je prva došla na mjesto događaja, hitna tek mnogo kasnije, a liječnici su mogli samo konstatirati Arkanovu smrt.

Ubojici su u zločinu pomagali Dragan Nikolić i Milan Đuričić. Suđenje je provedeno dok je Gavrić bio u bijegu, te je osuđen na 35 godina zatvora, a njegovi pomagači dobili su po 30 godina robije.

Gavrić je dugo bio jedno od najtraženijih lica na svijetu, a unatoč opsežnim policijskim akcijama, lokacija mu nije utvrđena punih jedanaest godina, kada je uhićen u Cape Townu i smješten u ekstradicijski pritvor. U JAR je došao preko Ekvadora, u koji je stigao s lažnom BiH putovnicom i turističkom vizom na ime Saša Kovačević, a u Južnoj Africi je imao restoran i registriranu tvrtku za uvoz i izvoz.

Njegov identitet otkriven je prije sedam godina kada je ubijen jedan od šefova južnoafričke mafije, Cyril Beeka. Dok se vozio, prišla su mu dva motorista i pucala u njega. Gavrić mu je bio vozač pa je i on dobio metak, ali je preživio i proveo dva mjeseca u bolnici. Nakon što je u bolnici otkriveno njegovo pravo ime, on je uhićen i od tada se nalazi u zatvoru u JAR-u. No, to ukazuje da je Gavrić godinama lijepo živio u bijegu te ostvario važne i moćne veze sa tamošnjom kriminalnom scenom, radeći za njih.

Niz likvidacija u podzemlju

Srbija godinama vodi pravnu bitku za njegovo izručenje, a njegovi odvjetnici poduzimaju sve pravne manevre kako do toga ne bi došlo. No, najnovija odluka suda, kojom je Gavriću odbijen status izbjeglice, mogla bi biti prekretnica i Srbija već računa da bi opasan ubojica mogao uskoro biti u njihovim rukama. Ustavni sud u JAR-u ustanovio je da je suđenje u Srbiji bilo pravedno, te da Gavrić nije ubio iz političkih pobuda već radi obećane novčane koristi. Također je odlučeno da, s obzirom mda je počinio teško kazneno djelo ubojstva, ne može nikako dobiti status izbjeglice u toj zemlji.

Tijekom procesa Gavrić je izjavio da s ubojstvom nije imao veze i da je tog dana i sam ranjen. Također je ustanovio da je jedino bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević, svrgnut 2001., imao moć ubiti Arkana, a sudu u JAR-u rekao je i da u Srbiji strahuje za svoj život jer Arkan ima "vojsku lojalnih sljedbenika".

Prije nekoliko mjeseci u JAR-u je zabilježen niz ubojstava osoba iz podzemlja, a među likvidiranima bio je i Gavrićev pomagač u Arkanovom ubojstvo - Milan Đuričić Miki. Srpski mediji spekulirali su tada kako je upravo moćni Đuričić financirao bijeg i obranu Dobrosava Gavrića, koji je njegovom likvidacijom ostao bez najvažnijeg saveznika.

Gavrić ima pravo još se jednom žaliti na odluku suda, no čini se kako je njegovo izručenje Srbije sve izglednije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 01:23