ANKETA U STRANCI

STRANAČKI USPON MINISTRA FINANCIJA Tko su 10 najpopularnijih SDP-ovaca po izboru Glavnog odbora

Globusovo istraživanje među članovima Glavnog odbora otkriva novi odnos snaga
Zagreb, 271114.Sabor, Markov trg.U Saboru RH jutros je zapocela redovna sjednica Sabora na kojoj su bili i predsjednik Vlade Zoran Milanovic, te ministar financija Boris Lalovac.Na fotografiji: Zoran Milanovic, Boris Lalovac.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

Premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović uživa najveće povjerenje među članovima Glavnog odbora svoje stranke, a odmah je iza njega, pomalo neočekivano, ministar finacija Boris Lalovac, pokazala je anketa magazina Globus na koju je odgovorilo 49 od 103 člana najvišeg tijela stranke. Prema njihovim odgovorima, Milanović uživa povjerenje 51 posto članova Glavnog odbora, a Lalovca je istaknulo 37 posto članova.

Leko na trećem mjestu

Na trećem mjestu je šef Sabora Josip Leko kojeg preferira 28,6 posto članova, a slijede ga Zlatko Komadina s 26,5 posto i Mirando Mrsić s 20 posto podrške. Lalovca, koji je priliku dočekao nakon smjene Slavka Linića, kolege cijene jer je “pokazao zube bankarima”, “zaštitio najugroženije”, “ne štedi ni druge ministre”, tvrde da “izvrsno obavlja svoj posao” i ističu da “nema nijednu aferu”.

- Prvo je bio samozatajan, a sad kad je dospio u prvi plan, vidi se da nije bilo razloga za samozatajnost. Na nezahvalnoj je funkciji, ali aktivan je, dobro se snašao i mislim da dobro radi svoj posao - komentirao je za Globus Tin Pažur, zagrebački SDP-ovac i zastupnik u Gradskoj skupštini. Novi Globus otkriva i kako će izgledati novi Plan 21. Buduća Vlada, ako SDP uspije osvojiti još jedan mandat, imat će 15 umjesto 20 ministarstava, Hrvatska će biti podijeljena na regije i prema tome će se formirati i izborne jedinice, Sabor će biti manji, mirovine će rasti s porastom BDP-a, a Istra će ostati zasebna regija.

To su detalji iz mogućeg koalicijskog ugovora nove Kukuriku koalicije. Taj novi Plan 21 trebao bi biti potpisan do jeseni.

Manje zastupnika

Izgledno je da će se ipak formirati savez s HNS-om, IDS-om, HSU-om te s pridruženim Laburistima koji su sve bliže odluci da podrže lijevu predizbornu koaliciju.

HNS, kao najveći partner u sadašnjoj Vladi, već intenzivno radi na svom programu. Narodnjaci od SDP-a traže da ministri položajem odgovaraju za neprovođenje reformi. U HNS-u promišljaju i o novom regionalnom ustroju, ali i o promjeni izbornog sustava sa šest jedinica koje bi se formirale s obzirom na broj stanovnika i da Sabor na kraju ima manje zastupnika.

IDS, među ostalim, traži da Istra ostane zasebna regija, decentralizaciju države, dovršetak Istarskog ipsilona...

Zdravstveni doprinos

Boris Miletić, predsjednik stranke, tvrdi da suradnja s HDZ-om ne dolazi u obzir te da će oni na izbore izaći ili u postojećoj koaliciji ili s Josipovićem, koji bi na kraju opet surađivao s SDP-om. HSU bi htio da mirovine rastu s porastom BDP-a. Traže i ukidanje zdravstvenog doprinosa od 3% za umirovljenike koji imaju mirovinu veću od prosječne plaće. Njima bi, otkriva Globus, bilo zanimljivo i mjesto ministra mirovinskog sustava. Laburisti nisu još donijeli odluku o mogućoj koaliciji, ali žele da iduća Vlada bude lijeva. Kako doznaje Globus, zanimaju ih resori vezani uz rad.

SDP-ova lista popularnosti

1. Zoran Milanović.................. 51%

2. Boris Lalovac .........37%

3. Josip Leko.... 28,6%

4. Zlatko Komadina..........26,5%

5. Mirando Mrsić ............................. 20%

6. Rajko Ostojić, Milanka Opačić i Igor Dragovan........... 18,4%

7. Vojko Obersnel i Ranko Ostojić.. 14,3%

8.Arsen Bauk, Davor Bernardić, Gordan Maras ......................12,3%

9. Mihael Zmajlović ...........10,2%

10. Predrag Matić, Tonino Picula .....8,2%

Za pregovore s Josipovićem i Mirelom Holy

U SDP-u su spremni na razgovor sa svim strankama o predizbornoj koaliciji, ali i o postizbornoj s opcijama poput Josipovićeve ili ORaH-a Mirele Holy. S obzirom na postignuti rezultat, svi će imati priliku sudjelovati i u izvršnoj vlasti. Umjesto 20, nova bi Kukuriku Vlada mogla imati 15 ministarstava. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode pripojilo bi se Ministarstvu poljoprivrede, a kultura bi u tom slučaju postala resor Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Spojilo bi se i Ministarstvo poduzetništva s Ministarstvom turizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:32