VELIKA TRAGEDIJA

STRAVA NAKON POŽARA U HIDROCENTRALI: PRONAĐENO JOŠ JEDNO BEŽIVOTNO TIJELO KOD DUBROVNIKA Traži se još jedan nestali radnik...

 
 Bozo Radic/CROPIX

>>> NOVO 23:15 Iz policije su javili kako je večeras oko 21,50 sat na obali mora u Cavtatu predio Ključice pronađeno beživotno tijelo jednog od dvojice nestalih djelatnika Hidroelektrane Dubrovnik, piše Dubrovački dnevnik.

- Nakon što je drugo tijelo pronađeno na obali mora u Cavtatu, policija obavlja očevid. Vatrogasci i policija sada pojačano obilaze i nadziru taj priobalni teritorij oko Cavtata, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović za Dubrovački dnevnik.

-------------------------------

20:15 Načelnik dubrovačke policije Ivan Pavličević izjavio je u četvrtak navečer kako se potraga za nestala dva radnika Hidroelektrane Dubrovnik u Platu ipak nastavlja i u noćnim satima, ali u smanjenom opsegu.

Pavličević je u izjavi za Hinu istaknuo kako je brod pomorske policije u potrazi na moru i u priobalju, a određena tehnička sredstva postavljena su i ispred tunela i lukobrana, budući da sve ukazuje da bi se nestali radnici mogli nalaziti u tunelu.

„U akvatoriju pred hidroelektranom su i pripadnici specijalne policije, a kad se upoznaju sa svim tehničkim uvjetima, te kad se zatvore ventili, najvjerojatnije će sutra ujutro zaroniti. Uz to, pregledat ćemo još jednom čitavu strojarnicu, jedan poseban ulaz s gornje strane objekta“, objasnio je Pavličević.

Očevid požarišta slijedi po završetku potrage, a obavit će ga vještaci MUP- ovog Centra za forenzična ispitivanja Ivan Vučetić uz potporu protupožarnog inspektora dubrovačke policije.

U požaru koji je u četvrtak ujutro oko 9 sati izbio u Hidroelektrani Dubrovnik šest osoba lakše je ozlijeđeno, od čega je troje prevezeno u dubrovačku bolnicu, a troje je nestalo. Oko 14 sati ronioci Javne vatrogasne postrojbe u odvodnom kanalu Hidroelektrane Dubrovnik, koji spaja centar hidrocentrale s morem, pronašli su tijelo muškarca.

"Oko 14 sati ronioci Javne vatrogasne postrojbe u odvodnom kanalu koji spaja centar HE s morem pronašli su beživotno muško tijelo koje su izvukli na površinu. Očevidom će se utvrditi identitet. Postrojba i dalje traga za ostalom dvojicom", kazao je Pavličević novinarima.

Pavličević je rekao kako je sve ukazivalo da su trojica djelatnika, koji nisu uspjeli izaći iz HE, pred vatrenom stihijom skinuli dio odjeće i ušli u odvodni kanal ,zbog čega je fokus pretraživanja bio odvodni kanal.

"U tijeku je sanacija požarišta s obzirom da se radi o tunelu dugačkom oko 500 metara. Vatra je izbila na samom kraju tunela. Vatrogasci koji su posebno osposobljeni s posebnom opremom još uvijek gase požarište", rekao je Pavličević.

Načelnik Pavličević ranije danas je novinarima rekao da su hidrocentrala i zaposlenici bili obučeni kako postupati u slučaju izvanrednih situacija.

"Postoje razni planovi evakuacija i zaštitna oprema. Utvrđeno je da pojedini dijelovi zaštitne opreme nedostaju, što znači da su oni uzeli tu opremu i da se njome koriste. Naravno, pitanje je koliko je zaštitna oprema mogla pomoći u ovakvoj situaciji", naglasio je.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić rekao je Hini da su trojica lakše ozlijeđenih djelatnika dovezeni u bolnicu jer su se nagutali dima te su izvan životne opasnosti.

Na gašenju požara koji je lokaliziran oko 13 sati sudjelovali su vatrogasci JVP Dubrovački vatrogasci, DVD-ovi Konavle i Župa dubrovačka te DIP Dubrovnik. Uzrok požara, koji je nastao na samom kraju tunela dugačkog oko 500 metara, još uvijek je nepoznat.

-------------------------------

17:58 Potraga za dvojicom nestalih radnika hidroelektrane Plat nastavit će se ujutro čim se steknu uvjeti i to uz pomoć Specijalne jedinice koja noćas stiže iz Splita. Pretražit će se još jednom odvodni kanal i cijeli akvatorij Plata, a sutra stižu i vještaci iz centra Ivan Vučetić koji će obaviti očevid i vještačenje kojim će se otkriti uzrok strašne tragedije u Platu.

Splet tunela hidroelektrane prepun je otrovnih plinova i dima iako je požar lokaliziran, pa će noćas u hidroelektrani na dežurstvu ostati vatrogasne snage, javlja Dubrovački vjesnik.

-------------------------------

17:06 Kako Jutarnji list doznaje iz Ministarstva unutarnjih poslova, u potragu za dvoje nestalih radnika hidroelektrane uključeni su i ronioci specijalne jedinice policije iz Splita zato što unutar postrojenja postoji kanal za tehnološke vode koji završava u moru, a za traganje na takvim dubinama, kažu, jedino su osposobljeni policijski ronioci.

Prema zadnjim informacijama, potraga za dvije osobe još uvijek traje. Kada se stvore sigurnosni uvjeti krenut će se sa obavljanjem očevida.

Očevidom će rukovoditi Državno odvjetništvo koje nalaže koje je sve radnje potrebno napraviti. MUP je već oformio poseban istražiteljski tim, svi su u pripravnosti i ako DORH bude trebao pomoć, oni su spremni, kažu nam u MUP-u. (Goran Penić)

-------------------------------

Načelnik dubrovačke policije Ivan Pavličević potvrdio je da je u odvodnom kanalu pronađeno beživotno tijelo jednog od trojice nestalih radnika hidroelektrane kojeg su ronioci izvukli na površinu. Za drugom dvojicom još se traga. Požar u hidrocentrali Plat je ugašen. Pretpostavlja se da je uzrok požara tehničke naravi, a o uzroku će vještačenje provesti Centar Ivan Vučetić. Sva trojica djelatnika za kojima se traga su s područja Dubrovnika, javlja Dubrovački vjesnik.

U trenutku požara u hidroelektrani Plat bilo je devet ljudi, rekao je načelnik Pavličević. Šest ih je izvučeno i trenutno se nalaze u Općoj bolnici Dubrovnik, jedan je nažalost pronađen mrtav, a za dvojicom se još uvijek traga. Kako su radnici hidroelektrane obučeni za ovakve situacije, poznato je tek da su uzeli propisanu zaštitnu opremu. Prema neslužbenim informacijama, trojica radnika pokušali su skokom u odvodni kanal pobjeći od vatre, kojoj je, također neslužbeno, prethodila snažna eksplozija...

FOTOGALERIJA: Požar u hidrocentrali kod Dubrovnika

Dvojica od šestorice spšaenih radnika su u šok sobi, težina ozljeda i njihovo opće zdravstveno stanje zasad je nepoznato, dok su prva trojica koja su dovedena u bolnicu zbog gutanja dima sada bolje. Vatrogasci su još uvijek na terenu, a brod pomorske policije pretražuje područje oko hidroelektrane. Helikopter u Splitu spreman je za let u slučaju da se utvrde teže ozljede kod dvojice djelatnika hidrocentrale za kojima se još uvijek traga.

Požar koji je jutros planuo u hidrocentrali Plat sanirali su JVP Dubrovački vatrogasci, DVD Župa dubrovačka i Konavle. Uzrok požara još nije poznat, zna se tek da mu je prethodila eksplozija. Pristupna cesta do Hidrocentrale Plat zasad je blokirana, a cijelim putem preko magistrale policija regulira promet, semafori su pogašeni kako bi se oslobodio put za vozila Hitne pomoći...

'Svi smo duboko potreseni'

Iz HEP-a su u četvrtak poslijepodne objavili priopćenje o situaciju u Dubrovniku.

- Sa žaljenjem javljamo da je danas, 10. siječnja, u požaru koji je zahvatio unutrašnjost Hidroelektrane Dubrovnik, smrtno stradao radnik HEP-Proizvodnje. Ujedno, duboko zabrinuti iščekujemo ishod potrage za ostalom dvojicom radnika nestalih u požaru. Osoblje HE Dubrovnik na terenu pruža svu potrebnu pomoć spasiocima i nadležnim službama. Više informacija o uzrocima i okolnostima nesretnog događaja, koji nas je sve duboko potresao, imat ćemo po završetku svih istražnih radnji. Uprava i radnici Hrvatske elektroprivrede d.d. i HEP-Proizvodnje iskreno suosjećaju s obitelji preminulog kolege te s obiteljima ostalih radnika zahvaćenih ovom nesrećom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:01